Jurečka: „Nebudou objektivní důvody, aby lidé chodili demonstrovat.“

Je zcela jistě na místě položit si otázku, co Fialovu vládu ke změně názoru na zastropování cen energií vedlo.

Dle toho, co dnes prohlásil ministr Marian Jurečka v rozhovoru pro iDnes a MF DNES, Fialův kabinet již v pondělí představí veřejnosti konkrétní plán na zastropování energií pro nadcházející zimu. Zda jde o systémově správné nebo naopak špatné řešení energetické krize, z které má obavy nejenom řada domácností, ale i mnohé firmy, a také například instituce jako nemocnice či školy, v tomto článku rozebírat nebudu. Z celého rozhovoru s ministrem práce a sociálních věcí, který je navíc i místopředsedou vlády, mě totiž nejvíc zaujala jeho slova: „Poté, co v pondělí oznámíme konkrétní parametry vládní pomoci, tak z mého pohledu nebudou objektivní důvody, aby lidé chodili demonstrovat.“

Tato věta mně přijde zajímavá hned z několika důvodů. V první řadě totiž místopředseda vlády těmito slovy dává najevo, že jeho pohled na příčiny toho, proč minulou sobotu přišlo na Václavské náměstí demonstrovat přibližně 70 tisíc lidí, je poněkud odlišný od pohledu předsedy vlády Petra Fialy. Jak známo, ten na otázku novinářů ohledně toho, co říká na tak vysoký počet demonstrantů, odpověděl slovy: „Je jasné, že ruská propaganda a dezinformační kampaně se objevují na našem území opakovaně a někdo jim prostě podléhá.“ (viz například odkaz zde)

Těmito slovy totiž pan premiér nepřímo říká, že za vysokým počtem protestujících lidí nevidí jejich obavy z energetické krize či nespokojenost s prací vlády, ale především ruskou propagandu, které tito lidé naletěli. Zatímco když vicepremiér Jurečka na otázku redaktorů iDnes ohledně dalších chystaných demonstrací odpoví, že nyní již lidé nebudou mít objektivní důvod na demonstrace chodit, tak z logiky věci připouští, že před tím, než se vláda přes původní odpor k zastropování cen energií rozhodla, lidé objektivní důvod k účasti na demonstraci mít mohli.

Je samozřejmě na místě položit si otázku, co vládu ke změně názoru na zavedení cenového stropu vedlo. Zda ji k tomu přiměly hlasy opozice, která po něčem takovém volala již dříve, mně moc pravděpodobné nepřijde. To už skutečně považuji za pravděpodobnější, že členové vládního kabinetu pochopili, že nekonečným ujišťováním o vše řešícím energetickém úsporném tarifu či dokonce radami typu, ať si lidé letos pořídí více svetrů, většinu veřejnosti neuklidní. K čemuž určitě mohlo minulou sobotu zaplněné Václavské náměstí přispět také.

Za ještě pravděpodobnější ovšem považuji to, že si premiér a jeho vládní tým uvědomili, že již za 14 dní čekají naši zemi volby do obecních zastupitelstev a do třetiny senátních obvodů. Jenž sice nejsou tak významné jako volby sněmovní, ovšem v případě výrazného volebního neúspěchu by se pod předsedy ODS, KDU-ČSL i ostatních vládních stran mohlo jejich stranické křeslo brzy začít otřásat…         

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Nožička | pátek 9.9.2022 20:10 | karma článku: 39,03 | přečteno: 1426x