Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou víc zábavné Pelíšky v podání TOP 09 nebo volební cíle Kateřiny Jacques?

Již na konci příštího týdne nás čekají volby do Evropského parlamentu. Kampaň do nich proto nyní vrcholí a občas je i docela zábavná…

Volby do Evropského parlamentu se nezadržitelně blíží a kampaň všech kandidujících subjektů tak nabývá na intenzitě. Byť stejně jako většina českých občanů i já tyto volby považuji za mnohem méně důležité než volby do Poslanecké sněmovny ČR nebo volby prezidentské, a nejsem dosud rozhodnut, zda se jich vůbec zúčastním, reklamní kampaně některých politických stran či jejich konkrétních kandidátů si nešlo nevšimnout.

Jak už jsem nedávno informoval zde na blogu, prvně mě zaujaly billboardy kandidátky za KDU-ČSL Michaely Šojdrové s heslem „Statečně za nás v Evropě,“ kterých je například v Uherském Hradišti a blízkém okolí k vidění nebývale velké množství. Z předvolebních klipů, které aktuálně kolují po internetu, to pak byl videoklip volební koalice Spojenci pro Evropu, kterou tvoří strany TOP 09, STAN, LES a Strana zelených. Námět tohoto klipu si totiž Jiří Pospíšil a spol. půjčili z velmi populárního a oblíbeného filmu Pelíšky.

Pro ty, co klip dosud neviděli: začíná tím, že učitelka (tak jako v samotném filmu i zde v podání herečky Evy Holubové) informuje rodiče na třídní schůzce o tom, že jejich děti často používají nevhodná slovíčka. Na rozdíl od filmu, kde šlo o slovíčko „prcat“, je však ve videoklipu tím nevhodným slovem „brexit.“ Načež se rodiče (například v podání předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila, místopředsedkyně této strany Markéty Pekarové Adamové či Kateřiny Jacques) podivují nad tím, odkud to hrozné slovo přišlo a zda ho používají všechny děti. Dušují se, že od nich ho rozhodně nemají. Poté do třídy po zaklepání vstoupí rodič, hledající proevropskou třídu. Místo Jiřího Kodeta ho ve videoklipu „hraje“ Jan Hrušinský a celý klip je zakončen tím, že tak jako v samotném filmu, i zde tento rodič na chodbě přetáhne jednoho učitele (vzhledově připomínajícího Jiřího Ovčáčka) po jeho otázce „Hledáš něco soudruhu?“ holí.  

Pelíšky patří k mým oblíbeným filmům a u některých jeho hlášek se vždy směji, i když jsem film již viděl možná i desetkrát. Po zhlédnutí volebního klipu Spojenců pro Evropu však mé pocity byly dosti rozpačité. Humor mám rád, ale zde mi přišel trochu křečovitý, a základní myšlenka klipu ve smyslu hledání nějaké proevropské skupiny osob, pro niž je brexit takřka sprosté slovo, mě téměř připomínala některé agitky z období před rokem 1989. Věřím nicméně tomu, že příznivcům TOP 09 či STAN se klip nejspíš líbit bude.

Lze říci, že než zmíněný volební klip mě nedávno mnohem více pobavily názory političky, která je právě na kandidátce Spojenců pro Evropu na desátém místě. Jde o bývalou poslankyni za Stranu zelených a nynější členku Liberální ekologické strany, Kateřinu Bursíkovou Jacques. Tato politička a neúnavná demonstrantka je lidem dobře známá především díky své někdejší neschopnosti vysvětlit pojem biomasa či bojem za nezávislost Tibetu. A dle toho, co jsem si nedávno přečetl na jejím facebookovém profilu (viz odkaz zde), chce se i v případě svého zvolení do Evropského parlamentu věnovat především problematice změny klimatu a otázce Tibetu. Ohledně toho druhého doslovně píše: „Chci, aby vztahy mezi ČR a Čínou i vztahy mezi EU a Čínou byly vztahy rovného s rovným. Budu mimo jiné prosazovat směrnici o reciprocitě přístupu k Tibetu, podobný tomu, který byl schválen v Kongresu Spojených států. Je to docela jednoduché a spravedlivé. Vy nás nepustíte do Tibetu, my Vás nepustíme do Evropské unie.“

Už jsem tedy slyšel od českých politiků leccos, ale aby někdo usiloval o zvolení do Evropského parlamentu hlavně kvůli tomu, aby mohl v Bruselu bojovat za nezávislost Tibetu, to mi tedy opravdu přijde jako síla. Je možná škoda, že vzhledem k svému postavení na kandidátce se Kateřina Jacques do Evropského parlamentu nejspíš nedostane. Sledovat její počínání v Bruselu či Štrasburku by totiž bylo docela zábavné…

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 16.5.2019 14:49 | karma článku: 46,98 | přečteno: 8092x
  • Další články autora

Josef Nožička

Macronův debakl číslo dvě a jeho možné důsledky

Ukazuje se, že Macronovo rozhodnutí rozpustit po evropských volbách parlament a vyhlásit předčasné volby nebylo geniálním tahem, ale spíše krokem ze zoufalství.

2.7.2024 v 8:15 | Karma: 39,21 | Přečteno: 3123x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

VAR škodí fotbalu

Ve fotbale bych systém VAR ponechal pouze pro prozkoumání toho, zda při vstřeleném gólu přešel míč celým svým objemem za brankovou čáru.

30.6.2024 v 9:45 | Karma: 23,16 | Přečteno: 637x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Ministr Rakušan okecá úplně všechno

Rozhovor Víta Rakušana pro MF Dnes a iDnes mě přesvědčil o tom, že tento politik je pomyslným přeborníkem v umění obhajovat neobhajitelné.

25.6.2024 v 10:40 | Karma: 44,68 | Přečteno: 4662x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Při pohledu na výsledky volebního průzkumu se nelze divit spěchu s korespondenční volbou

Důvod, proč politici z koalic Spolu či Piráti+STAN se schvalováním korespondenční volby tolik spěchali, byl nejspíš ryze účelový.

23.6.2024 v 18:15 | Karma: 39,77 | Přečteno: 1448x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Policejní zásah na Filozofické fakultě UK dle všeho precizní nebyl

Příbuzným obětí střelby na filozofické fakultě i vedení samotné Karlovy univerzity se nelze divit, když se nechtějí smířit s konstatováním ředitele GIBS, že zasahující policisté nespáchali trestný čin (což nikdo nezpochybňoval).

18.6.2024 v 9:00 | Karma: 38,62 | Přečteno: 3852x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

ANO i Kalousek vytýkají vládě, že tají rozpis příjmů a výdajů rozpočtu

4. července 2024  8:20

Není příliš obvyklé, že se opoziční ANO a exministr financí za TOP 09 a expředseda vládní strany...

V Austrálii nařídili čistku vzorků ve spermobankách, hrozí nebezpečí incestu

4. července 2024  8:14

Australský stát Queensland nařídil likvidaci zmrazených spermií v místních spermobankách. Audit...

Britové volí nový parlament, očekává se drtivý triumf labouristů

4. července 2024

Britové ve čtvrtek od osmi hodin ráno SELČ hlasují v parlamentních volbách. K jasnému vítězství...

VIDEO: Etna se opět probudila, ohnivou show sledovaly desítky lidí

4. července 2024  7:52

Etna se opět probudila k životu. Z nejvyšší činné sopky se ozývalo hřmění a silné výbuchy, které...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1602
  • Celková karma 38,80
  • Průměrná čtenost 3237x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik