Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boj s covidem po česku: pohyb jen na území obce versus průmyslové podniky pojedou dál

Jak bylo dopředu avizováno, vláda po svém pátečním zasedání přišla s několika razantními kroky, které mají zamezit dalšími růstu počtu nakažených Covidem-19. Ne všechny z nich však na mě působí racionálně a logicky…

Že situace v souvislosti s pandemií Covid-19 v naší zemi zrovna příznivá není, je kromě několika fanatiků, tvrdících, že o nic vážného nejde a je to jen účelové strašení občanů ze strany vlády i médií, nejspíš jasné všem racionálně myslícím lidem. A vzhledem k tomu, že počet nově nakažených v posledních dnech atakuje hranici 15 tisíc za den (například v pátek šlo o 14 676 nových příkladů, což bylo v porovnání s minulým pátkem o 3 400 více), nemocnice v některých krajích už jsou téměř na hraně své kapacity a reprodukční číslo dosahuje hodnoty 1,2, je každému soudnému člověku jasné, že vláda s některými ráznými kroky přijít musela.

Po svém zasedání v pátek večer proto vyhlásila některá přísná epidemiologická opatření, která vstoupí platnost od 1. března a budou platit minimálně tři týdny. Jejich souhrnný přehled je možno nalézt například na stránce zde. Když vezmu namátkou ta nejpodstatnější: lidé se budou moci pohybovat (vyjma například cest do zaměstnání nebo cest z důvodů zajištění podnikatelské činnosti) pouze na území svého okresu, při pobytu venku za účelem procházek či sportování pak dokonce pouze v katastru své obce. Do škol se od začátku března nevrátí ani žáci závěrečných ročníků základních a středních škol (jak bylo vládou delší dobu slibováno), naopak se od pondělí uzavřou základní školy i pro nejnižší dva ročníky. Zavírány budou i některé z těch maloobchodních prodejen, které dosud měly výjimku a otevřeno mít mohly.

Jak už jsem uvedl výše, aktuální situace je opravdu velmi vážná, a tak by rozumný člověk neměl mít problém sice tvrdá, ale potřebná opatření začít dodržovat, pokud bude přesvědčen o jejich nezbytnosti a bude je považovat za racionální. Jenže v tom posledním je právě kámen úrazu… Je opravdu racionální omezit pohyb osob za účelem procházek či sportování jen na území jejich obce? Když to vezmu podle obce, kde bydlím: vzdálenost z jednoho jejího konce na druhý je zhruba tři kilometry. Kolem obce jsou pak pole a také les, který však už zasahuje do katastru jiné obce. Když se tedy budu chtít třeba projet na kole, budu nucen jezdit po cyklostezce, která kolem obce vede, stále jen tři kilometry tam a zpátky (přičemž jsem zvyklý na podstatně větší porci kilometrů). A při představě, kolik tam nyní bude jiných cyklistů, bruslařů na kolečkových bruslích, běžců a případně lidí, vyrazících třeba na procházku se psem, si nejsem jist, zda něco takového bude mít smysl. A byť nejsem epidemiolog, i z laického pohledu si kladu otázku: nebylo by naopak racionálnější omezit i tyto aktivity územím celého okresu a zabránit tak velké koncentraci osob na cyklostezkách či v městských parcích?

Byť se oficiální číslo o tom, kolik lidí se nakazilo při sportování, kolik při nakupování v obchodech, kolik ve školách a kolik v práci, nezveřejňuje, dle zkušeností mně i řady lidí, s kterými komunikuji, se nejvíc lidí nakazí právě v zaměstnání. A z toho důvodu se obávám, že nová vládní opatření, byť jsou v řadě oblastí přísná, nebudou dostatečně účinná, jelikož vláda nenašla odvahu uzavřít na tři týdny i podniky s průmyslovou výrobou. A při představě, jak to asi funguje v podnicích typu mladoboleslavské škodovky, kde pracuje řada lidí z různých koutů naší republiky a také řada zahraničních dělníků, v jak těsné blízkosti tam lidé jsou před zahájením nebo naopak po skončení pracovní doby na šatnách, opravdu nevěřím tomu, že se tam koronavirus šířit nebude, byť by se tam testovalo sebevíc. Ono navíc: například jeden můj kamarád, pracující ve větší strojírenské firmě, se nakazil v práci, přestože tam byl den předtím, než dostal horečky, testován, a antigenní test mu vyšel negativní…

Chápu samozřejmě, že uzavření velké části průmyslových podniků (vyjma těch, které jsou nezbytné pro chod státu, což jsou například energetické podniky, podniky, vyrábějící zdravotnický materiál apod.) by bylo z ekonomického hlediska hodně bolestivé. Ale nemělo by za současné situace být zdraví občanů na prvním místě? Jsou státy, které v období pandemie koronaviru takové bolestivé opatření (byť samozřejmě jen na nezbytně nutnou dobu) dokázaly učinit a vyplatilo se jim to…    

Autor: Josef Nožička | sobota 27.2.2021 18:41 | karma článku: 24,19 | přečteno: 849x
  • Další články autora

Josef Nožička

Ministr Rakušan okecá úplně všechno

Rozhovor Víta Rakušana pro MF Dnes a iDnes mě přesvědčil o tom, že tento politik je pomyslným přeborníkem v umění obhajovat neobhajitelné.

25.6.2024 v 10:40 | Karma: 44,31 | Přečteno: 4355x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Při pohledu na výsledky volebního průzkumu se nelze divit spěchu s korespondenční volbou

Důvod, proč politici z koalic Spolu či Piráti+STAN se schvalováním korespondenční volby tolik spěchali, byl nejspíš ryze účelový.

23.6.2024 v 18:15 | Karma: 39,36 | Přečteno: 1363x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Policejní zásah na Filozofické fakultě UK dle všeho precizní nebyl

Příbuzným obětí střelby na filozofické fakultě i vedení samotné Karlovy univerzity se nelze divit, když se nechtějí smířit s konstatováním ředitele GIBS, že zasahující policisté nespáchali trestný čin (což nikdo nezpochybňoval).

18.6.2024 v 9:00 | Karma: 38,62 | Přečteno: 3843x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

K primitivním narážkám na českou atletku Lurdes Gloria Manuel

Není poněkud trapné, když někteří lidé místo výborných výkonů nadějné české reprezentantky řeší její původ či barvu pleti?

14.6.2024 v 8:10 | Karma: 41,73 | Přečteno: 3819x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Debakl Pirátů, bída lidovců i SPD

Byť výsledky voleb do Evropského parlamentu již od samotného rána okomentovala řada mých kolegů blogerů, snad zdejší server nebude až tak moc zatížený, pokud tak učiním i já.

10.6.2024 v 18:12 | Karma: 35,26 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Bouřky vytopily také část Olomouckého kraje, v pátek přijdou další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  22:39

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Další se pak ze západu postupně přesouval směrem na...

Biden a Trump jdou do boje. Střetnou se v první televizní debatě

27. června 2024

V pátek ve tři hodiny ráno Joe Biden a Donald Trump změří síly v první televizní debatě. Hodinu a...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo šest lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  21:51

Šest lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Zelenskyj se v Bruselu sešel s lídry EU, podepsal novou bezpečnostní dohodu

27. června 2024  15:03,  aktualizováno  20:40

Evropská unie a Ukrajina v Bruselu schválily bezpečnostní dohodu, jež slibuje pokračování vojenské...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 1600
  • Celková karma 39,34
  • Průměrná čtenost 3239x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik