Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Biatlon bez diváků, fotbal a hokej nikoliv. Mně to nelogické nepřijde

Má fotbal a hokej oproti biatlonu u premiéra Babiše a dalších členů vlády protekci? Nebo je včerejší rozhodnutí Bezpečnostní rady státu ohledně neomezování jiných hromadných akcí logicky v pořádku?

Zatímco Světový pohár v biatlonu, startující dnes v Novém Městě na Moravě závodem v ženském sprintu, se bude kvůli nebezpečí koronaviru muset konat bez přítomnosti diváků, na víkendové zápasy naší fotbalové i hokejové ligy diváci do hlediště přijít mohou. Byť totiž ministr vnitra Hamáček navrhoval, aby byl vyhlášen zákaz konání akcí s více než 5 tisíci účastníky, na včerejším jednání Bezpečnostní rady státu bylo nakonec rozhodnuto, že se kvůli koronaviru další hromadné akce u nás omezovat nebudou (viz odkaz zde).

Řada lidí tento zdánlivě nejednotný metr kritizuje, mezi nimi i zdejší kolega bloger Richard Peterka ve svém včerejším článku Na biatlon se nesmí, na fotbal ano. Tohle je Kocourkov. Pan Peterka v něm mimo jiné vyslovuje i hypotézu, že za zákazem diváků na biatlonových závodech v Novém Městě může být to, že jeho starostou je místopředseda ČSSD Michal Šmarda, který se vloni s premiérem Babišem dostal do sporu kvůli svému nejmenování na post ministra kultury. Rozbor pravděpodobnosti této politické zápletky raději ponechám někomu jinému a pokusím se v tomto blogu vysvětlit, proč já zmíněné rozhodnutí vlády za Kocourkov nepovažuji, a naopak ho hodnotím jako vcelku logické.

Nejde ani tak o to, že na hvězdy světového biatlonu jako jsou například Francouz Fourcade, norští bratři Bőové, Italka Wiererová a v neposlední řadě i na české reprezentanty by se pravděpodobně přišlo podívat víc diváků než na zápasy domácí fotbalové či hokejové ligy. Když se na Vysočině naposledy konal biatlonový Světový pohár v prosinci 2018, přišlo během 4 dnů do hlediště přes 100 tisíc diváků, což činí v průměru více než 25 tisíc osob na den. V naší fotbalové i hokejové lize bývají průměrné návštěvy kolem 6 tisíc diváků, ovšem například na nedělní fotbalové derby Slavie a Sparty jich do pražského Edenu s největší pravděpodobností dorazí téměř 20 tisíc.

Zásadní rozdíl je ovšem v tom, že do Nového Města se kromě českých biatlonových příznivců chystala i řada fanoušků zahraničních – zejména z Německa, kde je tento sport velmi populární, ale také například z Rakouska, Norska, Francie a v neposlední řadě také z Itálie. Tedy ze země, kde se dle včerejších statistik již koronavirem nakazilo přes 3 tisíce osob, přičemž přes sto z nich již v důsledku této nákazy zemřelo… Zatímco to, že by zahraniční diváci navštívili v hojném počtu nedělní derby pražských “S“, případně zítřejší hokejový zápas Litvínov – Kladno, ve kterém se rozhodne o sestupujícím z hokejové extraligy, vidím jako vysoce nepravděpodobné.

Naprosto samozřejmě chápu zklamání pořadatelů z Nového Města na Moravě, kteří kvůli zákazu diváků přijdou o příjmy na vstupném ve výši kolem 50 milionů, a jsem pro, aby jim stát tento ušlý zisk aspoň částečně kompenzoval. Také chápu zklamání samotných biatlonových závodníků, zejména těch z české reprezentace, kteří se těšili na v Novém Městě tradičně skvělou diváckou kulisu a místo toho budou o body do Světového poháru bojovat v komorní atmosféře. Český reprezentant Michal Krčmář dokonce v rozhovoru pro Radiožurnál prohlásil: „V tuto chvíli Světový pohár, v uvozovkách, postrádá smysl. Tohle rozhodnutí je to nejhorší možné. Když už, tak se to mělo zrušit úplně.“ (viz odkaz zde)

Český biatlonista není v tomhle názoru jediný, jsou však jistě i takoví, kteří vidí jako přece jen lepší alternativu závodit bez přítomnosti diváků než nezávodit vůbec. Já jakožto sportovní fanoušek tuhle alternativu vidím jako lepší také a jsem přesvědčen, že spousta českých biatlonových fanoušků bude i přes kritiku vládního rozhodnutí televizní přenosy ze Světového poháru sledovat a bude našim reprezentantům držet palce aspoň u televizních obrazovek.

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 5.3.2020 6:40 | karma článku: 32,50 | přečteno: 1187x
  • Další články autora

Josef Nožička

Atentát na slovenského premiéra nelze omlouvat slovy „kdo seje vítr, sklízí bouři“

V demokratické zemi mají lidé řadu různých možností, jak dát najevo svou nespokojenost s konkrétními politiky či politickými stranami.

17.5.2024 v 7:46 | Karma: 42,79 | Přečteno: 4200x | Politika

Josef Nožička

Pavel Novotný měl být z ODS vyloučen již dávno

Až do včerejška dělal stávající předseda ODS Petr Fiala ohledně tématu Pavel Novotný a jeho hulvátské vystupování mrtvého brouka.

15.5.2024 v 8:15 | Karma: 28,90 | Přečteno: 573x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Když se po čase ukáže, že „rasismus“ nebyl rasismem

Případů lidí, kterým se zejména v USA i některých západoevropských zemích v souvislosti s nechvalně známými protesty hnutí Black Lives Matter dostalo nesmyslného obvinění z rasismu, bylo bohužel spousta.

12.5.2024 v 9:43 | Karma: 39,01 | Přečteno: 1897x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Proč mám o morálních kvalitách Danuše Nerudové čím dál větší pochybnosti

Od doby, kdy se Danuše Nerudová stala veřejně známou osobností především díky své prezidentské kandidatuře, mám čím dál větší pochybnosti ohledně jejích morálních kvalit.

7.5.2024 v 8:15 | Karma: 40,41 | Přečteno: 1342x | Politika

Josef Nožička

Jsem sám, komu ta antikampaň koalice Spolu přijde poněkud primitivní?

Snaha udělat z hnutí ANO stranu, hájící Putinovy zájmy, je dalším vlastním gólem, který si koalice Spolu v souvislosti s evropskými volbami dala.

2.5.2024 v 10:40 | Karma: 44,75 | Přečteno: 3792x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1589
  • Celková karma 39,93
  • Průměrná čtenost 3227x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik