Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zrcadlo ruské revoluce absentuje už 100 let

Zatímco my se tady plácáme v posuzování dopadu ruské revoluce na osud četných českých popravených odpůrců socialistické revoluce, hrabě Tolstoj už spočívá ve svém posledním útulku 100 let. A pár týdnů navíc. A přitom to byl on, koho guru ruské revoluce Vladimír Uljanov označil za „zrcadlo ruské revoluce“.

Vlastně měl štěstí, že si život odžil ve svém šlechtickém hnízdě v Jasné Poljaně, a ne jako Fjodor Michajlovič Dostojevský v Petrohradě, v bytě podobném jako obýval jeho Raskolnikov ze Zločinu a trestu, se sousedem, který spřádál atentáty na cara Alexandra II. Lev měl „víc času“ na rodinné tragédie, včetně úmrtí rodičů, a pochybná rodinná štěstí, o nichž ostatně napsal řadu svých děl.

Neměl však štěstí jako my, kterým barchátnaja čili sametová revoluce otevřela brány do vytouženého západního světa, (kam ovšem, jak víme, jsme vždy patřili, patříme a patřit budeme), protože jako bohatý Rus mohl cestovat kdy se mu zachtělo, a zejména jeho pobyt na Západě po roce 1855, a na počátku 60.let, v něm vyvolal takový odpor, že se tam už víc nehodlal ukázat, a raději se pustil do organizování vlastní školy pro své mužiky. Sto let po jeho smrti se pokusí reformovat české školství také zavilý příznivec českých  věcí veřejných, i když na poněkud vyšší úrovni. Nicméně výsledek bude podobný hraběcímu.

Lev v důsledku sociální deprivace (byl vychováván v cizí rodině jako sirotek) hledal adrenalinové zážitky a k tomu byl vhodný Jih, s přebytkem podivného muslimského či horského obyvatelstva, na Kavkaze, o který carská vláda usilovala odjakživa, a kam mířili z Petrohradu a odjinud kurýři s výkupným, aby se naši slovanští bratři mohli vyhrabat z jam, kam je horalé spustili a požadovali za ně výkupné od jejich rodin. Viz Kavkazský zajatec, zfilmovaná adaptace hraběcí povídky, vyznamenaná na karlovarském FF v roce 1996, a určitě zajímavý film, žel, ruský, takže ho sotva kdy spatříme v naší televizi.

Pak tu máme hraběte s jeho válkami, nejdřív na Krymu, o Sevastopol, kam dodnes teče proměněná ruská ropa a plyn, kde se docela vážně rozhodlo i o osudu našeho zmrzačeného trpaslíka, a kde hrabě realisticky vnímal let kulky, a uměl si vytvořit spravedlivý pohled na hodnotu, kterou letící kulka (z národů ač jsme různých...) mohla dodat jako nadhodnota jeho šlechtickému životu.

Příšerně miluji jeho Natašu Rostovovou, která jak zjistil Petr Bezuchov, byla tak milá, okouzlující a nezatížená společenskou falší, že dokonce dělala chyby ve francouzském jazyce. Ale mám rád i Bondarčukovu filmovou podobu románu Vojna a mír, i když nic proti nedávno vysílané italské, ostatně, sotva se člověk dožije, aby klasika  sledovalo dnešní publikum po čtyři večery.

Hrabě nebyl zrovna praktický člověk, ostatně, o tom nás prostřednictvím pana předsedajícího Karla Čapka přesvědčil tatíček, guru naší státnosti, když se osobně vydal za stoupencem nenásilné přeměny znásilněného světa, aby konstatoval jen špínu, nemoci a zaostalost jeho nejbližšího okolí. A to v době, kdy si cestu platil ze svého, a nikoli jako dnešní komentátoři, kteří nás ujišťují o podobných zkušenostech, jenže za peníze nás, daňových poplatníků. Holt, i takový je pokrok v provedení západní civilizace.Nakonec, kde jinde než ve Švýcarsku mohli ruští spisovatelé zažít, že debilkovi před pověšením musel nejdříve dát rozhřešení kněz. Aby bylo učiněno zadost naší západní civilizaci.

Hrabě tu s námi není už sto let, ale osobně mi chybí stejně jako Karel Havlíček, který se dožil daleko méně let, a rovněž miloval jako já svět ruských popů, takže bych ctěnému čtenáři blogu doporučil k hraběcí přesnídávce i trochu toho našeho Křestu sv. Vladimíra. Ahoj, čili Ad Honore Jesus.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Štěrba | sobota 25.12.2010 7:11 | karma článku: 8,66 | přečteno: 1060x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

Staré kultury Mezopotámie, Číny, Egypta zmizely pod nánosem dědictví starých Řeků, Římanů, novodobých náboženství, ale zejména dvaceti století historie na našem kontinentě. Jsme Evropané, stejně jako do jiných geografických lokalit řadíme jiné civilizace, jiné národy

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71 | Přečteno: 966x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Na kolik procent jsme právním státem?

Vláda tvrdí, že je třeba vybrat od lidí víc peněz, průměrným důchodcům příliš nepřidávat, neboť se musí plnit usnesení Ústavního soudu. Proplácet vyšší důchody lidem, kteří do systému „přispěli“ větším dílem. Faktem zůstává, že si tito lidé také ze systému nejvíce odnesli.

11.10.2011 v 11:20 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1068x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

Vlaky nás povznášejí k poezii dálav, k cestám do široširého světa, k dobrodružství při pohledu na historii železnice. Pokud je také nepotřebujeme k praktické dopravě – do práce, do školy atd.

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35 | Přečteno: 964x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Nejpopulárnější politik České republiky

Podle zářijového průzkumu agentury STEM se nejpopulárnějším politikem na české scéně stal senátor Jiří Dienstbier. Mezi prvními pěti politiky se tak umístili čtyři z ČSSD (Sobotka, Hašek, Zaorálek). Proč právě ten nejméně „ostřílený“ obsazuje vedoucí pozici? A proč hlavní straničtí lídři jsou méně oblíbení? A co je to za hodnotový systém – zaujímat místo na žebříčku popularity? Jakou má vypovídací hodnotu? Takhle si možná budete klást otázky, při pohledu na graf úspěšnosti předkládaný agenturou STEM...

3.10.2011 v 3:14 | Karma: 9,36 | Přečteno: 985x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

Petr Gazdík s oblibou uvádí na posílení svého vlivu, že jako křesťan dělá to a to, případně něco jiné nedělá. K tomu vychovává, jak nám sděluje, své děti. Naposledy v neděli v programu na Primě zdůraznil, že jeho děti jsou vedeny v úctě vůči starším. Protože je křesťan.

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil

25. května 2024

Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...

Po práci na vojnu. Poláci trénují střelbu i první pomoc, vojenský výcvik lidi láká

25. května 2024

Premium Dobrovolnický vojenský výcvik byl v Polsku zaveden v roce 2016. Od té doby jeho popularita strmě...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 278
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Žije na periferii ČR

Seznam rubrik