Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zlín nechtěl rozpad OF a ustavení ODS

V souvislosti s 20. výročím vzniku ODS stojí za povšimnutí, že ve zlínském okrese nemělo ustavení pravicové strany zelenou, jak by se mohlo zdát z následujícího vývoje politického dění.

Rada Koordinačního centra OF Zlín posoudila před olomouckým jednáním OF ve dnech 8. a 9. prosince 1990 aktuální stav v hnutí, zejména „s ohledem na ekonomickou reformu“ v jejíž realizaci viděla „rozhodující integrační motiv další budoucnosti OF, s tím, že současná doba ještě nedospěla k nutnosti a účelnosti rozdělení OF na polaritně orientované politické strany.“ Doporučila proto „zůstat ještě u charakteru OF jako hnutí občanské iniciativy, až do příštích voleb“.

Zástupci Občanského fóra z jednotlivých sdružení v okrese na svém sněmu konaném ve Zlíně dne 4. prosince 1990 hlasovali většinově pro zachování OF jako hnutí ( 62 : 29 hlasům ).

Měli k tomu své důvody, mezi něž patřila především nutnost setrvat na volebním programu, se kterým šlo OF na podzim do parlamentních a komunálních voleb.

Se stanoviskem OF okresu Zlín jsem seznámil účastníky celostátního setkání manažerů a politických představitelů OF v Olomouci ve dnech 8.- 9. prosince.( Podobný názor však kromě nás mělo pouze jedno okresní OF. Ale i tak jsme předsedajícího předsedu OF Václava Klause nemile překvapili.)

Vstupní referát předsedy zpochybnil životnost OF, uvedl mimo jiné, že „podobná hnutí jako je OF nemají v Evropě tradici, neodpovídají evropské politické kultuře a varoval před tzv. třetí cestou v politice“. Požadoval ustavení politické strany „vpravo od pomyslného středu politického spektra“.

V diskuzi se projevily obavy z pravicového zaměření strany v blízkém období sociálních těžkostí (J.Dienstbier, Z.Jičínský), ale i obavy o pozice poslanců, kteří vzešli ze širokého programu OF.

Pro lednový sněm připravili účastníci většinové návrhy pro novou organizační strukturu OF. Poměrem hlasů 171 ku 14 při 10 zdržení se navrhli vytvořit z Občanského fóra politickou stranu.

Sněm OF konaný ve dnech 12.-13.ledna rozhodl s konečnou platností – 126 ze 175 - o proměně Občanského fóra ve stranu s tím, že k 30. dubnu 1991 ztratí platnost okresní a městské orgány. Poslanci zvolení za OF Zlín nicméně přivítali rozhodnutí sněmu, kterým se umožňovalo používat značku OF a název OF až do skončení platnosti jejich mandátů. Vyjádřili ochotu společně naplňovat volební program, ať už budou patřit k Občanské demokratické straně nebo k příznivcům tzv. Občanského hnutí.

Koordinační centrum OF ve Zlíně respektovalo závěry sněmu. Uvažovalo se o svolání okresního sněmu, který měl ukončit existenci OF ve Zlíně. Členové Rady OF Zlín Hořčica, Kašpárek, Krupička, Procházková a Sokol se přihlásili k ODS, Dudík, Hozová, Lapčíková a Štěrba k OH. Přípravný výbor OH pak posílili Ivan Kalina, Jiří Novotný a ing.arch.Zdeněk Přibyl. Rozpadlé OF však nenašlo vnitřní sílu ke svolání okresního sněmu. Obě části už bývalého OF se ideově, ale i programově značně lišily. Daleko významněji zastoupené ve vládě OH svolalo na 14. a 15. březen sněm OH v Praze, ODS byla ustavena dne 20. dubna 1991 v Olomouci.

 

 

(psáno pro Britské listy)

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Štěrba | pondělí 25.4.2011 16:36 | karma článku: 5,60 | přečteno: 1218x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

Staré kultury Mezopotámie, Číny, Egypta zmizely pod nánosem dědictví starých Řeků, Římanů, novodobých náboženství, ale zejména dvaceti století historie na našem kontinentě. Jsme Evropané, stejně jako do jiných geografických lokalit řadíme jiné civilizace, jiné národy

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71 | Přečteno: 966x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Na kolik procent jsme právním státem?

Vláda tvrdí, že je třeba vybrat od lidí víc peněz, průměrným důchodcům příliš nepřidávat, neboť se musí plnit usnesení Ústavního soudu. Proplácet vyšší důchody lidem, kteří do systému „přispěli“ větším dílem. Faktem zůstává, že si tito lidé také ze systému nejvíce odnesli.

11.10.2011 v 11:20 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1068x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

Vlaky nás povznášejí k poezii dálav, k cestám do široširého světa, k dobrodružství při pohledu na historii železnice. Pokud je také nepotřebujeme k praktické dopravě – do práce, do školy atd.

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35 | Přečteno: 964x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Nejpopulárnější politik České republiky

Podle zářijového průzkumu agentury STEM se nejpopulárnějším politikem na české scéně stal senátor Jiří Dienstbier. Mezi prvními pěti politiky se tak umístili čtyři z ČSSD (Sobotka, Hašek, Zaorálek). Proč právě ten nejméně „ostřílený“ obsazuje vedoucí pozici? A proč hlavní straničtí lídři jsou méně oblíbení? A co je to za hodnotový systém – zaujímat místo na žebříčku popularity? Jakou má vypovídací hodnotu? Takhle si možná budete klást otázky, při pohledu na graf úspěšnosti předkládaný agenturou STEM...

3.10.2011 v 3:14 | Karma: 9,36 | Přečteno: 985x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

Petr Gazdík s oblibou uvádí na posílení svého vlivu, že jako křesťan dělá to a to, případně něco jiné nedělá. K tomu vychovává, jak nám sděluje, své děti. Naposledy v neděli v programu na Primě zdůraznil, že jeho děti jsou vedeny v úctě vůči starším. Protože je křesťan.

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Mezinárodní soudní dvůr nařídil Izraeli zastavit ofenzivu v Rafáhu

24. května 2024  15:41,  aktualizováno  15:59

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) nařídil Izraeli zastavit ofenzivu ve městě Rafáh v Pásmu Gazy a...

Při nehodě u Benešova zemřel člověk, tři další jsou zranění. Převážely je vrtulníky

24. května 2024  12:45,  aktualizováno  15:58

Hlavní tah z Prahy na Tábor zablokovala před polednem u Bystřice na Benešovsku čelní srážka dvou...

V Praze na hlavním nádraží se srazil osobní vlak s posunovací lokomotivou

24. května 2024  12:28,  aktualizováno  15:53

Na pražském hlavním nádraží se v pátek dopoledne střetl osobní vlak s posunovací lokomotivou....

Putin se chystá na návštěvu do KLDR, uskuteční se v „dohledné době“

24. května 2024  15:45

Kreml chystá návštěvu prezidenta Vladimira Putina v Severní Koreji, uvedla v pátek agentura RIA...

  • Počet článků 278
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Žije na periferii ČR

Seznam rubrik