Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komunální volby a naše prázdná demokracie

Komunální volby vyhnaly k volebním urnám mnoho voličů jen proto, že lidé dobře znají poměry na radnicích, a  vidí „do talíře“ svým radním.

Nebýt těchto voleb, tak senátní volby, troufám si odhadovat, propadnou ještě víc, bez ohledu na nápovědy různých politologů, že nám tato parlamentní komora je užitečná, protože dokáže vracet špatné zákony. Nakonec je poslanci stejně přehlasují. To komunální volby jsou jiné kafé.

Když posloucháte adepty na funkce starostů z malých obcí, tak cítíte bezmocnost a vztek. Jako z rozhořčení brdského starosty, jež nabízí parcelu nějakému politikovi, neboť s jeho osobou si spojuje možnost lepšího financování obce. A poukázal na rozmařilost v projektech a investicích těch obcí, kam politik nasměroval milióny bez ohledu na obecné zájmy země, ostatně, znáte všichni fakta o výstavbě na vsi, kde má chalupu naše proslulé „íčko“.

Protikorupční organizace hořekují nad nedostatkem transparentnosti v utrácení peněz na komunální úrovni. V regionech schází preventivní vliv médií, investigativních novinářů, kteří často jediní dokáží odhalit nepravosti, ačkoli bychom tohle čekali od samotných opozičních zastupitelů. Ve Zlíně je veřejným tajemstvím řada pochybností a obvinění vůči postupům velké koalice na radnici, jenže zmarginalizovaná opozice je víc než bezzubá. Redukována téměř jen na komunisty a nezávislé zastupitele. Bez ohledu na potřeby voličů se totiž v českých městech sází na antikomunismus a s touto devizou se pak likviduje kritický hlas. Už klasické vládní seskupení ČSSD a ODS je pak neprůstřelné. Ale v jiných zemích, mám na mysli Francii, je rovněž pociťována potřeba kontroly místních vlád, a mají k tomu docela slušný prostředek, jaksi nepřebíraný našimi znalci západní demokracie. A přitom jde o jednoduchý prostředek možnosti oslovit voliče přímo v místech, hlasy opozice. V informačních magazínech, které jsou vydávány v místech za peníze všech daňových poplatníků.

Zákonem ze dne 27.února 2002, o „Demokracii a Svobodách“, dostávají slovo opoziční seskupení přímo ze zákona. V praxi to vypadá tak, že ke komunálním tématům se opozice pravidelně vyjadřuje, občané tak slyší a mají možnost po celé volební období uvažovat o námětech, se kterými u nás vychází opozice až ve volební kampani. Místní vláda tak musí okamžitě reagovat, protože občané nechtějí počkat až do voleb.

Ve Zlíně je dokonce po celé volební období městský magazín jakousi formou reklamy vládnoucí koalice. Není výjimkou, že v každém čísle měsíčníku je po čtyři roky otiskována fotografie radního, jakoby nestačilo pouze jméno. A už se stalo jakousi zlínskou specialitou, že kritická slova občanů nám komentuje ve svém úvodníku paní primátorka, ačkoli konkrétní výhrady nemají šanci být otištěny. Pak se objeví v předvolební kampani strana založená na nutnosti očistit radnici, varující před epidemií MORu, což je „mravní očista radnice“. Přitom po čtyři roky čtou občané jen chválu na práci vůbec ne zamořené městské rady, lítostná slova primátorky o nevděčnosti stěžujících si občanů. Jenže, neměla by přijít pomoc i od legislativců, abychom přebírali od vyspělých demokracií i dobré zkušenosti? Konečně, proč s námětem nepřijde samotná Evropská unie?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Štěrba | sobota 16.10.2010 17:06 | karma článku: 12,17 | přečteno: 1402x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

Staré kultury Mezopotámie, Číny, Egypta zmizely pod nánosem dědictví starých Řeků, Římanů, novodobých náboženství, ale zejména dvaceti století historie na našem kontinentě. Jsme Evropané, stejně jako do jiných geografických lokalit řadíme jiné civilizace, jiné národy

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71 | Přečteno: 966x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Na kolik procent jsme právním státem?

Vláda tvrdí, že je třeba vybrat od lidí víc peněz, průměrným důchodcům příliš nepřidávat, neboť se musí plnit usnesení Ústavního soudu. Proplácet vyšší důchody lidem, kteří do systému „přispěli“ větším dílem. Faktem zůstává, že si tito lidé také ze systému nejvíce odnesli.

11.10.2011 v 11:20 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1068x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

Vlaky nás povznášejí k poezii dálav, k cestám do široširého světa, k dobrodružství při pohledu na historii železnice. Pokud je také nepotřebujeme k praktické dopravě – do práce, do školy atd.

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35 | Přečteno: 964x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Nejpopulárnější politik České republiky

Podle zářijového průzkumu agentury STEM se nejpopulárnějším politikem na české scéně stal senátor Jiří Dienstbier. Mezi prvními pěti politiky se tak umístili čtyři z ČSSD (Sobotka, Hašek, Zaorálek). Proč právě ten nejméně „ostřílený“ obsazuje vedoucí pozici? A proč hlavní straničtí lídři jsou méně oblíbení? A co je to za hodnotový systém – zaujímat místo na žebříčku popularity? Jakou má vypovídací hodnotu? Takhle si možná budete klást otázky, při pohledu na graf úspěšnosti předkládaný agenturou STEM...

3.10.2011 v 3:14 | Karma: 9,36 | Přečteno: 985x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

Petr Gazdík s oblibou uvádí na posílení svého vlivu, že jako křesťan dělá to a to, případně něco jiné nedělá. K tomu vychovává, jak nám sděluje, své děti. Naposledy v neděli v programu na Primě zdůraznil, že jeho děti jsou vedeny v úctě vůči starším. Protože je křesťan.

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

OSN schválila den památky obětí genocidy v Srebrenici. Srbové protestovali

23. května 2024  17:58,  aktualizováno  18:07

Valné shromáždění OSN schválilo návrh, aby si svět každý rok připomínal genocidu v bosenské...

Nepotřebujeme, aby nám z centra diktovali, jak se máme chovat, řekl Okamura

23. května 2024  10:05,  aktualizováno  18:05

Přímý přenos Zhruba tisícovku příznivů dokázalo přitáhnout opoziční hnutí SPD na svůj hlavní mítink před...

Další zádrhel v digitalizaci stavebního řízení. ÚOHS zarazil zakázku

23. května 2024  15:49,  aktualizováno  17:36

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna ve čtvrtek zamítl problematickou...

Alternativu pro Německo vyloučili z europarlamentní frakce, chce se odvolat

23. května 2024  16:13,  aktualizováno  17:08

Europarlamentní skupina Identita a demokracie s okamžitou platností vyloučila Alternativu pro...

  • Počet článků 278
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Žije na periferii ČR

Seznam rubrik