Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem si koupil nadbytečné auto

Už řadu let nemám potěšení chodit pravidelně do zaměstnání. Snad i proto jsem se cítil docela nesvůj, když mi zavolali z nedalekého městečka, abych v tamní nadnárodní firmě tlumočil občankám z bývalého SSSR, které se u nich zaučovaly na technologické lince určené k převozu do jejich 3 tis. km vzdáleného závodu.

Podlehl jsem naléhání - a to jsem neměl. Třeba proto, že jsem pak musel nastupovat do práce brzy ráno, či v případě odpolední směny, končit docela pozdě v noci. K cestě do práce a z práce jsem používal svůj letitý a spolehlivý Citroen. Stále mi vzorně sloužil, a třebaže byl poněkud unavený léty spolupráce, kdy jsme spolu převáželi desky, pytle cementu, palivové dříví na chatu atd., pořád jsem odkládal náš „rozlúčkový večírek“.

Jenže pak se to stalo. Ráno před šestou otravně pršelo, a já s autem zamířil na volné místo v dlouhé řadě parkujících aut. Po ránu většinou nebyl problém se zaparkováním. A stejně tak jako jsem rychle našel svoje místo, tak jsem i po skončení směny spolu se třemi spolupracovnicemi rozhodně zamířil k autu. Slíbil jsem jim, že je vezmu s sebou do našeho krajského města, kam by jinak musely jet autobusem. Ale k sakru! Kde mám auto? Místo mého skvělého autíčka na mě civělo prázdné místo. Dámy mi poděkovaly a vyrazily na autobusové nádraží. Já na místní služebnu policie.

Nadstrážmistr, jeden z mnoha užitečných hochů, kteří nám pomáhají a kteří nás chrání, sepsal se mnou protokol. Pak jsme odjeli na místo činu. Vyfotografoval ho, zřejmě aby kriminalisté měli alespoň nějaký důkaz v hrsti. Také mi prozradil, že v sousedním domě žijí místní občané tmavší pleti, které město do těchto prostor vystěhovalo v rámci jarního úklidu. A jestli jsem někdy udělal kardinální chybu, tak tedy dnes ráno, když jsem si vybral k zaparkování málo vhodné místo.

Další dny jsem jezdil do práce a z práce autobusem. Což pro mě nebylo nic nezvyklého, protože jsem léta jezdil učit do školy 40 km vzdálené od mého bydliště. Jenže tentokrát jsem měl situaci komplikovanější. Už jsem totiž objednal a zaplatil zálohu za dva pokoje v Paříži, kam jsme s přáteli měli odjet tím mým ukradeným autem. Takže jsem konečně měl příležitost a nutnost navštívit nějakou prodejnu aut a pořídit si nového rodinného přítele. Měl jsem na to jeden týden. Ve čtvrtek jsem nové auto zaplatil, vyřídil pojistku, a v pátek si vyzvedl na magistrátě poznávací značku. V sobotu ráno jsme totiž vyrazili do francouzské metropole. Bylo to sice v době, kdy tamní prodejny benzínu a nafty trpěly nedostatkem, v zemi se hojně stávkovalo, což mohlo být docela sympatické zpestření programu.

Po Paříži nás čekala cesta Burgundskem k přátelům v Bellegarde u švýcarské hranice, vodopády na Rýně, a určitě spokojená cesta domů, kdyby se mi nerozezněl mobil se zprávou od českých policajtů, že se moje ztracené auto našlo. Holt, nemilá věc, protože nové mi sloužilo k úplné spokojenosti. A pak, kdo ví, v jakém stavu ho naši ochránci našli.

Auto stálo netknuté před fabrikou, pokryté prachem, už dlouho totiž nepršelo. Můj policajt měl dostatek pochopení pro lidské pochybení. Několikrát mi opakoval, že jedna paní doktorka v jejich městečku rovněž zaparkovala své auto a pak zapomněla, kam ho postavila.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Štěrba | sobota 27.11.2010 21:39 | karma článku: 15,79 | přečteno: 1227x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

Staré kultury Mezopotámie, Číny, Egypta zmizely pod nánosem dědictví starých Řeků, Římanů, novodobých náboženství, ale zejména dvaceti století historie na našem kontinentě. Jsme Evropané, stejně jako do jiných geografických lokalit řadíme jiné civilizace, jiné národy

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71 | Přečteno: 966x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Na kolik procent jsme právním státem?

Vláda tvrdí, že je třeba vybrat od lidí víc peněz, průměrným důchodcům příliš nepřidávat, neboť se musí plnit usnesení Ústavního soudu. Proplácet vyšší důchody lidem, kteří do systému „přispěli“ větším dílem. Faktem zůstává, že si tito lidé také ze systému nejvíce odnesli.

11.10.2011 v 11:20 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1068x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

Vlaky nás povznášejí k poezii dálav, k cestám do široširého světa, k dobrodružství při pohledu na historii železnice. Pokud je také nepotřebujeme k praktické dopravě – do práce, do školy atd.

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35 | Přečteno: 964x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Nejpopulárnější politik České republiky

Podle zářijového průzkumu agentury STEM se nejpopulárnějším politikem na české scéně stal senátor Jiří Dienstbier. Mezi prvními pěti politiky se tak umístili čtyři z ČSSD (Sobotka, Hašek, Zaorálek). Proč právě ten nejméně „ostřílený“ obsazuje vedoucí pozici? A proč hlavní straničtí lídři jsou méně oblíbení? A co je to za hodnotový systém – zaujímat místo na žebříčku popularity? Jakou má vypovídací hodnotu? Takhle si možná budete klást otázky, při pohledu na graf úspěšnosti předkládaný agenturou STEM...

3.10.2011 v 3:14 | Karma: 9,36 | Přečteno: 985x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

Petr Gazdík s oblibou uvádí na posílení svého vlivu, že jako křesťan dělá to a to, případně něco jiné nedělá. K tomu vychovává, jak nám sděluje, své děti. Naposledy v neděli v programu na Primě zdůraznil, že jeho děti jsou vedeny v úctě vůči starším. Protože je křesťan.

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Mezinárodní soudní dvůr nařídil Izraeli zastavit ofenzivu v Rafáhu

24. května 2024  15:41,  aktualizováno  15:59

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) nařídil Izraeli zastavit ofenzivu ve městě Rafáh v Pásmu Gazy a...

Čelní srážka dvou aut u Benešova uzavřela tah na Tábor. Na místě zasahoval vrtulník

24. května 2024  12:45,  aktualizováno  15:58

Hlavní tah z Prahy na Tábor zablokovala před polednem u Bystřice na Benešovsku čelní srážka dvou...

V Praze na hlavním nádraží se srazil osobní vlak s posunovací lokomotivou

24. května 2024  12:28,  aktualizováno  15:53

Na pražském hlavním nádraží se v pátek dopoledne střetl osobní vlak s posunovací lokomotivou....

Putin se chystá na návštěvu do KLDR, uskuteční se v „dohledné době“

24. května 2024  15:45

Kreml chystá návštěvu prezidenta Vladimira Putina v Severní Koreji, uvedla v pátek agentura RIA...

  • Počet článků 278
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Žije na periferii ČR

Seznam rubrik