Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zelený politik zvyšuje emise oxidu uhličitého

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo nedávno slavnostně oznámil předčasné ukončení provozu jaderné elektrárny Indian Point, která zásobovala stát New York bezemisní elektřinou. Výsledek se brzy dostavil.

Guvernér státu New York Andrew M. Cuomo je považován za značně zeleného politika, který se velmi zasazuje o boj proti změnám klimatu, jejichž příčinou jsou podle současného klimatického dogmatu považovány hlavně antropogenní emise oxidu uhličitého a dalších radiačně aktivních plynů. Je autorem tohoto vyjádření: „Klimatická změna je realita a nebojovat s ní („not to address it“) je ignorantství z pozice vlády a nezodpovědnost z hlediska občanů“.

Samozřejmě, můžeme mít oprávněné pochybnosti o smysluplnost boje s klimatickou změnou, který navíc probíhá téměř výhradně pouze v Evropě a v USA, zatímco Čína mohutně staví uhelné elektrárny a zvyšuje svůj vliv ve světě mimo jiné stále sílícím postavením v oblasti surovin a výrobků pro elektromobilitu a tzv. obnovitelné zdroje, ale tyto námitky nechme prozatím stranou. Přijměme tedy skutečnost, že současná zelená politika, která se výrazně prosazuje především ve vyspělých zemích Evropy a v USA, je dominantně orientovaná na snížení emisí oxidu uhličitého, metanu a dalších tzv. radiačně aktivních (skleníkových) plynů, což bude spojeno s nezanedbatelným zvýšením životních nákladů a snížením mobility jejich občanů a snížením konkurenceschopnosti jejich podniků ve srovnání s rozvíjejícími se zeměmi, zejména asijskými. 

Andrew Cuomo se z důvodů obav o bezpečnost dlouhodobě zasazoval o zavření jaderné elektrárny Indian Point na řece Hudson, což se na konci dubna tohoto roku podařilo. Nechal se slyšet: „Po letech spolupráce s federálními, oblastními a lokálními agenturami a vládami jsme našli cestu k bezpečnému uzavření [jaderné elektrárny] Indian Point, čímž jsme ukončili hrozbu, kterou tato elektrárna představovala pro naši oblast, stát, zemi a celý svět. Je to vítězství pro zdraví a bezpečnost občanů New Yorku a představuje velký a agresívní krok směrem k našemu cíli, kterým je čisté energie.“

Výsledek uzavření této elektrárny se dostavil prakticky okamžitě: První měsíc po ukončení provozu stouply emise oxidu uhličitého v elektroenergetickém sektoru státu New York o 37 %, na jednotku vyrobené elektrické energie činilo zvýšení 46 %, protože výroba elektřiny byla nahrazena fosilními palivy, především zemním plynem. Opět tedy narazilo zbožné zelené přání a vznešené řeči na fyzikální a ekonomickou realitu, přičemž žádné velké demonstrace rozzuřených zelených aktivistů se v New Yorku proti tomuto vývoji nekonaly.

Podobně paradoxy máme koneckonců také v Evropě, kde Německo má stále o třetinu vyšší emise CO2 na hlavu než „jaderná“ Francie, a to hodlá do konce příštího roku uzavřít všechny zbývající atomové elektrárny a v silniční dopravě zvyšovat podíl elektromobilů. A protože tzv. obnovitelné zdroje jsou s výjimkou biomasy a částečně vodní energie velmi závislé na průběhu počasí, k radosti ruského prezidenta nezbývá Německu a koneckonců většině Evropy nic jiného, než kupovat a spalovat zemní plyn, jehož emise CO2 tvoří sice 50 % ve srovnání s uhlím, ale těžba a doprava plynu je spojená s jeho úniky, přičemž metan, jeho hlavní složka, je výrazně silnějším skleníkovým plynem než ten proklínaný oxid uhličitý.

To jsou paradoxy. Západní Evropa často a hlasitě odsuzuje Rusko, vyhlašuje různé sankce, ale na druhé straně leze do chomoutu surovinové závislosti na Rusku a Číně, která také není zrovna příkladem svobodné otevřené společnosti.

Dalším paradoxem je nepříliš zdůrazňovaná skutečnost, že zvyšující se koncentrace CO2 ozeleňují planetu (viz zde), takže tzv. zelená politika je vlastně bojem proti zelenější planetě.

To jsou paradoxy, pane Vaněk …

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Šálek | středa 4.8.2021 21:35 | karma článku: 36,49 | přečteno: 1178x
  • Další články autora

Milan Šálek

Více solárních a větrných elektráren – dražší elektřina!

Podíváme-li se na energetický mix států Evropské unie, vidíme celkem jednoznačnou závislost: Čím více solárních a větrných elektráren, tím dražší elektřina, zatímco u podílu jaderných zdrojů je tomu spíše naopak.

15.11.2023 v 17:48 | Karma: 29,68 | Přečteno: 652x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šálek

Zbourají družice klimatologické dogma?

Desetiletí nás velká část zelených politiků a aktivistů přesvědčuje, že člověk emisemi oxidu uhličitého nebezpečně otepluje planetu zvyšováním skleníkového efektu. Družicová data ale ukazují v poslední době poněkud jiný obrázek.

28.9.2023 v 23:45 | Karma: 34,00 | Přečteno: 1254x | Diskuse| Věda

Milan Šálek

Ministr Hladík podporuje větší likvidaci hmyzu

Ministr životního prostředí si stýská nad úbytkem hmyzu a zároveň připravuje cestu technologiím, které je budou ve větší míře likvidovat.

30.8.2023 v 22:10 | Karma: 25,44 | Přečteno: 418x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šálek

Opět nás straší klimatickou změnou

Ve sdělovacích prostředcích se ve zvýšené míře opět objevují katastrofické zprávy o tom, jak nastane klimatická apokalypsa, pokud průměrná teplota (odchylka od průměru) u zemského povrchu překročí 1,5 °C.

19.5.2023 v 19:06 | Karma: 42,28 | Přečteno: 3284x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šálek

Propagátor elektromobility nestydatě lže

Když nestačí argumenty, nastupuje pomluva. Tak se dá označit tweet pana Hataše po pořadu „Máte slovo“, kde se probíraly výhody a nevýhody navrhovaného zákazu automobilů se spalovacím motorem.

9.3.2023 v 22:57 | Karma: 38,33 | Přečteno: 1513x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Střední školu v druhém kole hledá 29 tisíc dětí. Jenže termíny přijímaček se kryjí

21. května 2024  12:29

Až do pátku 24. května mohou neúspěšní deváťáci podávat přihlášku do druhého kola přijímacích...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:22

Přímý přenos Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1616x
Odborník, který se živí meteorologií a který si rád ověřuje (dez)informace, které se často týkají fenoménu tzv. klimatických změn.

Seznam rubrik