Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vinařky ohroženým druhem?

Aktuální studie, která proběhla mezi 3200 vinařstvími v Kalifornii ukázala, že ženy stojí ve vedení zhruba jen 10 % místních vinařství. Zdá se vám to málo? Vězte, že v této oblasti patří USA mezi nejpokrokovější vinařské státy. Také v tuzemsku je žen vinařek jako šafránu.

Bude tomu přitom již skoro 50 let, co Mary Ann Graf jako první zástupkyně něžného pohlaví dokončila prestižní vinařské studium na univerzitě v Kalifornii. Aktuálně zde v rámci vinařských oborů sice ženy tvoří zhruba polovinu studentů, ale jejich pronikání do praxe tomu zatím neodpovídá. Z průzkumu relativně nejlépe vyšly oblasti Napa Valley a Sonoma Valley, kde podíl žen vinařek dosáhl 12 %. Jinde to jsou třeba jen 4 %. Pozvolna se situace sice mění k lepšímu, ale jde to ztuha. Autoři studie předpokládají, že během následujících let bude podíl žen v managementu vinařských firem narůstat až na 20 %. Důvodem by mělo být odstraňování zažité praxe a starých stereotypů, které mužský svět vína provázejí po staletí.

Zkostnatělí Francouzi

Nutno podotknout, že podobná situace není specialitou USA, ale s nedostatkem žen ve vinařské branži se potýká celý vinařský svět. Ten je historicky mužským světem a ti jak známo neradi opouští své dominantní pozice. Pití vína bylo po staletí ženám odpíráno. Ještě v 17. století byly ve Francii prostitutky jedinou skupinou žen, kterým se tolerovalo pití alkoholu na veřejnosti. Privátní vinařské kluby, které mají ve Francii dlouhou tradici pak mužské výsadní postavení podporovaly. Nejstarší a nejprestižnější „bratrstvo“, které se nazývá Jurade of Saint-Emilion, přizvalo do svých řad první dvě ženy až v roce 2000. Založeno bylo přitom již v roce 1199.

Co se týká práce ve vinařských firmách, zástupkyně něžného pohlaví dostávaly jen obyčejnou manuální práci ve vinicích, jako sběr hroznů. Vinaři dlouho ženy držely mimo sklepy a výrobní prostory, kvůli více či méně absurdním důvodům. Klasickou námitku ohledně fyzické síly, nutné například pro manipulaci se sudy, dnes již s pokrokem technologií výroby nelze brát vážně. Zastánci tradic a starých pořádků však dokážou vytáhnout i silnější argumentační kalibr. Někteří vinaři ve Francii se například ještě nedávno oháněli tím, že menstruující ženy přítomné při výrobě vína mohou přeměnit kvasící mok na ocet.

Je to na dobré cestě

Ostatně francouzští vinaři jsou, co se týká zapojování žen do řízení vinařských firem, velmi konzervativní. Příkladem budiž slavná francouzská oblast Burgundsko. Když se v roce 2000 rozhodly dámy Anne Parent a Virginie Taupenot-Daniel založit místní asociaci žen vinařek, podařilo se jim vyhledat pouhé čtyři členky. Nutno dodat, že v Burgundsku v té době bylo více než 4000 vinařství. Ale abychom byli objektivní, i ve Francii se daly věci do pohybu., Dnes je v asociaci „už“ 45 vinařek. Neochota vpustit ženy do vinařské branže je ve Francii o to více zarážející, že v rámci historie francouzských vín najdete zářné příklady úspěšných žen. Jedním příkladem za všechny budiž tzv. Šampaňské vdovy, které velmi přispěly k současné podobě šampaňských vín, obdivovaných po celém světě.

K pozitivnímu vývoji v posledních letech přispívají zejména mizející předsudky v rámci tradičních rodinných firem. Vinařství se zde často předávají z generace na generaci a v poslední době se odcházející vinaři nebojí firmu předat také dcerám. Je to zejména díky úspěchům vín, které některá ženská vinařství dosahují.

Citlivější nos

Pro vyloučení žen z vinařské branže samozřejmě neexistuje rozumný důvod, ba naopak, vinařský svět takto škodí jen sám sobě. Několik studií již potvrdilo, že ženy mají v průměru lepší senzorické vlastnosti než muži. Mají vyšší rozpoznávací schopnosti chuti a čichu. Proč tedy muži dominují ve světě degustátorů? Samotné predispozice samozřejmě nestačí, rozhodující je praktický rozvoj senzorických vlastností. Tady je samozřejmě zakopaný pes, protože muži ženy na degustace dlouho nepouštěli. Například v Austrálii bylo ženám zakázáno účastnit se profesionálních degustací až do roku 1983. V současnosti je samozřejmě již situace o poznání lepší.

Aktuálně počet profesionálních degustátorek a sommeliérek roste po celém světě. Zatímco v 80. letech se prestižním titulem Master of Wine mohly titulovat pouze Rozmary Georgie a Jancis Robinson, aktuálně ženy tvoří 79 z 289 mástrů. A kdo že je největší tuzemskou sommeliérskou celebritou? Tedy alespoň, co se mediálního zájmu týče? Je to bezpochyby Klára Kollárová, sommeliérka vyhlášené pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise.

Čile ženám zaslíbená

Zemí, která je pravděpodobně nejrovnoměrnější ohledně mužů a žen v čele vinařských firem, je jihoamerická Čile. V roce 2009 zde ženy tvořily 35 % vinařů či enologů vinařských firem. Věc běžná v Jižní Americe? Ale kdeže, v sousední Argentině je to pouze 5 %. Ann Matasar, autorka knihy Ženy vína (Women of Wine) má pro čilské specifikum vysvětlení. Vinařky v Čile podle ní jednoznačně profitovaly z geografické izolace této země, která tak nebyla zatížena historickými předsudky zvyklostmi. Do Čile také dorazilo z Evropy velké množství žen, které zde našly možnost uskutečnit své vinařské a podnikatelské sny.

V tzv. Novém světě, jak jsou nazývány vinařské země Jižní Ameriky, Austrálie, Afriky či Nového Zélandu se situace vyvíjí rychleji než v zkostnatělé a historicky zatížené Evropě. Např. Jihoafrická republika má od roku 2004 svou první černošskou vinařku.  Úspěch Ntsiki Biyela je o to cennější, že se na cestě za svým snech nemusela potýkat jen s předsudky ohledně role žen ve společnosti, ale také se složitou situací mezi černošským a bělošským obyvatelstvem. O kvalitě jejích vín mluví řada ocenění, která již stihla za pár let získat. V roce 2009 se navíc stala jihoafrickou vinařskou roku. V zemi, která produkuje 400 milionů litrů vína přitom bylo v roce 2010 zhruba jen 15 černošských vinařů.

4% menšina v Česku

Ani v České republice nenajdete příliš žen ve vedení vinařských firem, ale najdou se výjimky, které potvrzují pravidlo. Ať už je to princezna Bettina Lobkowicz, která po rozvodu se svým manželem plně řídí mělnické vinařství Lobkowicz. Charizmatickou dámou je také obchodní ředitelka vinařství Sonberk, paní Vladimíra Mrázová. Před časem jsem se zúčastnil degustace vín ve Viničním altánu, kde si svým výstupem jednoznačně podmanila přítomné vínomilce.

České vinařství Chrámce, největší výrobce vín v rámci vinařské oblasti Čechy, má za jednatelku paní Kateřinu Kafkovou. Jedna z mála žen, která se dostala své jméno do názvu vinařství je Hana Mádlová, která s manželem provozuje Vinařství František a Hana Mádlovi. Oficiální statistiky ohledně zastoupení žen v tuzemských vinařských firmách asi neexistují. Já bych to osobně netypoval na kalifornských 10 %, ale spíš bych si ženy vinařky dovolil označit za 4% menšinuJ. Neznamená to však, že  ženy v tuzemských vinařstvích nepotkáte. Vzhledem k tomu, že velké množství místních vinařských firem funguje jako malé rodinné podniky, je role v řadě z nich větší, než by se na první pohled mohlo zdát.

 Zapojte se do ankety na www.podkorkem.net

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mikuláš Duda | pondělí 29.8.2011 9:15 | karma článku: 7,32 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik