Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

Výzkumníci z kalifornské univerzity nedávno publikovali výsledky své studie, ze které vyplynulo, že kalifornská vína zvýšila mezi lety 1990 a 2000 průměrnou hodnotu alkoholu o 0,3 %. Nárůst byl o něco vyšší u bílých vín (0,38 %) než u červených (0,25 %). Co za tímto nárůstem stojí? Podle autorů studie ani ne tak globální oteplování, které se logicky nabízí, ale spíše pokrok a jiné metody ve vinohradnictví a měnící se preference vinařů. Mírný nárůst průměrných teplot prostě nemohl způsobit takový nárůst cukernatosti hroznů.

Vědci z Kalifornie ve své zprávě spekulují, že vinaři se s ohledem na preference konzumentů snaží vyrábět plná a vyzrálá vína s jemnými taniny a nižší kyselinou, a proto nechávají hrozny déle vyzrát ve vinicích. Pozdější sklizeň samozřejmě znamená vyšší cukernatost hroznů a tedy i více alkoholu po kvasném procesu.

K podobným závěrům dospěla i studie publikovaná Americkou asociací vinných ekonomů. Nejde přitom o vědce, kteří by pracovali výhradně po konzumaci vína, ale o ekonomy, jejichž předmětem bádaní je ekonomie vína. Také podle nich to vypadá, že za nárůstem alkoholu ve víně stojí člověk, nikoliv počasí. V rámci svého projektu analyzovali tisíce vín z „Nového světa“ a z Evropy. Prvně jmenovaná dosáhla průměrné hodnoty alkoholu 13,65 %, zatímco na Starém kontinentě to bylo „jen“ 13,01 %. Pokud jste čekali průměr nižší, je to pravděpodobně dáno tím, že my si v České republice žijeme jako severně položená vinařská destinace poměrně odtrženi od reality velkého vinařského světa a velkých producentských zemí. U nás se produkují většinou vína vína lehčí s nižším obsahem alkoholu. Naopak nejsilnější vína se aktuálně podle studie vyrábí v USA (13,88 %), Argentině (13,79 %), Austrálii (13,75 %) a Chile (13,71 %). V Evropě hraje prim Španělsko s 13,43 %.

Když etikety lžou

Připadá vám to hodně? To ještě není vše. Velmi pozoruhodné zjištění totiž přineslo porovnání obsahu alkoholu deklarovaného na etiketě vína a skutečné hodnoty naměřené ve víně. Ukázalo se, že evropští vinaři na lahvi vína uměle podhodnocují obsah alkoholu v průměru o 0, 39 % a ostatní vinaři dokonce o 0,45 %. Liquor Control Board of Ontario nedávno analizovala 7920 vín z Kalifornie a zjistila, že zatímco ve skleničce vína dosáhla v průměru 13,35 % alkoholu, na etiketách to bylo průměrně jen 12,63 %. Slušná odchylka 0,72 % na láhev. Výrazné nepřesnosti byly typické také pro vína z Argentiny, Chile nebo Španělska.

Při rozhovorech s některými vinaři bylo zjištěno, že se záměrně snaží vyvolat dojem alkoholově lehčího, ale chuťově plnějšího či chcete-li robustnějšího vína. Dalším důvodem může být snaha snížit si daňový základ v zemích, kde se vína daní odlišně podle obsahu alkoholu (např. Kalifornie). Pokud jste pobouřeni tímto klamáním, můžete si být jisti, že ve většině případů vinaři nedělají nic nepovoleného. Ve Spojených státech amerických se dle legislativy může u vína lišit skutečná hodnota alkoholu od deklarované až o 1,5 %, v Evropě je to pak 0,5 %.

Co lid vína chce?

Vraťme se ještě zpět k nárůstům průměrných hodnot alkoholu u vín. Je to opravdu to, co konzumenti vína chtějí? Opravdu většina z nás touží po pořádné flašce, u které se  rozostří mysl už po dvou skleničkách? Vinaři tvrdí, že se snaží nabídnout taková vína, která odpovídají preferencím spotřebitelů. Takže si za nárůst alkoholu vlastně můžeme sami? Ne tak docela.

Nedávná studie ProWein provedená v Londýně, San Francisku, Berlíně a Pekingu jasně ukázala, že pijáci vína preferují méně alkoholická vína. Představy konzumentů vína o ideální hodnotě alkoholu ve víně se výrazně liší od toho, co produkují vinaři. Hned čtvrtina respondentů z uvedených zemích za preferovanou variantu označila méně než 10,5 % alkoholu. V rámci Velké Británie se jako velmi citliví na alkohol ukázali mladí konzumenti vína ve věku 18-34 let. Hned 40 % z těch, kdo pijí bílá vína si ideální hodnotu alkoholu představují na úrovni 11-12,5 %. Průměrné hodnoty dnes produkovaných vín, nad 13 % alkoholu, tak jsou mimo očekávání většiny pijáků vína.

Muškáty letí

Každopádně na tyto preference budou muset výrobci vín zareagovat, a to nejen prostřednictvím úpravy etiket. V USA jsou aktuálně největším hitem svěží vína Moscato. Lehká vína s obsahem alkoholu mezi 7-9 % alkoholu se prodávají lépe než vína odrůd Ryzlink rýnský nebo Sauvignon blanc. V loňském roce dosáhl podíl vín Moscato na celkových prodejích v USA 3,6 %, což je zhruba 100% nárůst oproti předchozímu roku. Američtí vinaři nestíhají vysazovat hrozny muškátové odrůdy, a proto z nebývalého zájmu na americkém kontinentě těží i vinaři na severu Itálie, kde se vyrábí nejslavnější vína Moscato. Konzumenti vína ve Spojených státech amerických, ale nejen tam, na těchto vínech oceňují lehkost a minimální negativní dopady spojené s konzumací hodně alkoholických vín. Člověk Moscato může pít i během dne k jídlu a stále může plnit své společenské, partnerské či pracovní povinnosti.

Více o vínech a rozhovory s vinaři na blogu www.podkorkem.net

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mikuláš Duda | pondělí 5.3.2012 9:39 | karma článku: 8,35 | přečteno: 576x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Fotbalisté vinaři

Viděl jsi včerejší zápas Ligy mistrů? To byl fotbal jako víno...Typické přirovnání, kterým lze trefně ocenit kvalitní sportovní výkon, kterým se hráči na posekaném pažitu prezentovali. Víno a svět fotbalu se ovšem v poslední době prolínají stále intenzivněji, nejen v hodnotících pozápasových komentářích. Někteří úspěšní fotbalisté spojují svou budoucnost právě s vínem, kluby uzavírají exkluzivní smlouvy s vinařskými firmami. Naposledy řady „vinařů čutálistů“ rozšířil argentinský kouzelník a nejlepší fotbalista světa Lionel Messi.

14.2.2012 v 9:28 | Karma: 8,80 | Přečteno: 699x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik