Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

Kromě kritiky zavedení spotřební daně se v rámci různých prohlášení tuzemských vinařů opakuje požadavek na větší kontrolu a omezení dovozu levných vín ze zahraničí. Díky globalizaci do regálů českých supermarketů míří lahve doslova z celého světa. Když pomineme ta nejlevnější pseudovína, tak lahve s cenou kolem 100 Kč přímo konkurují domácí produkci. Image italských nebo francouzských vín je taková, že velká část občasných pijáků vín radši sahá po dovážených vínem než po tuzemských lahvích.

Ale podobné problémy řeší i vinaři ve Francii, kam proudí levnější konkurence z Itálie, Španělska a Nového světa. Asi nejvíce situace před pár lety eskalovala v jihofrancouzském regionu Languedoc-Roussillon, kde začala zájmy místních vinařů hájit skupina s označením CRAV (Le Comité Régional d'Action Viticole). Region Languedoc-Roussillon patří mezi největší vinařské regiony na světě, co se týká produkce, a dovozy tu působí problémy ohledně nadprodukce a tlaků na snížení ceny vykupovaných hroznů.

Dovoz vín je ovšem jen částí problému, se kterým se francouzští vinaři musí popasovat. Stále větší konkurence je jistě nepříjemná, ale klíčovým problémem je pokles spotřeby vín na domácím trhu. Francouzi dnes vypijí zhruba polovinu vín, než před 40 lety. Francouzští producenti tento pokles nedokázali kompenzovat rostoucím exportem a mají tak problémy s přebytky. Každoročně tak musí být desítky milionů neprodaných lahví z Francie přeměněny na průmyslový alkohol.

Terroiristé nebo teroristé?

Podporovatelé CRAV se zastřešují úctyhodným bojem proti likvidaci lokálních producentů a jejich specifických vín formovaných místním terroirem. Na druhou stranu barikády staví velké nadnárodní vinařské molochy (např. Gallo), které zásobují světové trhy líbivými víny „bez duše“ a za pár korun. I kdyby šlo o princip a ne o zisky z prodaných vín či hroznů, prostředky, které si někteří vinaři z Languedocu vybrali pro svůj boj, chvályhodné nejsou.

Tam kde nepomohou argumenty (které by přesvědčily konzumenty vín), tam nastupuje hrubá síla. Členové a sympatizanti CRAV stojí za několika teroristickými útoky či sabotážemi, ke kterým v uplynulých letech na jihu Francie došlo. První z nich je z roku 2005, kdy CRAV odpálila bombu v rámci vládní budovy patřící ministerstvu zemědělství. Následovaly další podobné činy, jejichž hlavním cílem se stali zejména dovozci vín.

V březnu roku 2006 předvedla CRAV působivý útok v přístavním městě Sète, kde více než 100 maskovaných mužů vniklo do skladů dvou dovozců vín a zničilo tisíce litrů vína. Nedlouho poté členové CRAV zablokovali silnici mezi Montpellier a Béziers a svedli boj i s přivolanými pořádkovými silami. Minimálně jedno policejní auto lehlo popelem. Dle odhadů v dobách největší „slávy“ CRAV tvořilo zhruba 1000 sympatizantů.

Útokům se však kromě dovozců nevyhnula ani některá velká francouzská vinařství, která fungují v rámci velkých producentských skupin, a která zapadající do nepřátelského globálního konceptu. Například vinařství La Domaine de la Baume, které ve velkém exportuje svá vína, například do Velké Británie, čelilo bombovému útoku. Zatím poslední výraznější útok pochází z roku 2009, kdy skončilo vylito mimo tanky 11 000 hektolitrů (1,2 milionů lahví) dovezeného vína.

Mediálně zajímavý kousek ovšem teroristé předvedli o dva roky dríve. Dne 17. května 2007 skupina CRAV zveřejnila video, v rámci kterého hrozí samotnému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu. Pokud by nevyslyšel jejich podžadavkům, měla téci krev. Jak dnes již víme, nedávno poražený obhájce prezidentského mandátu nakonec přežil, i když mohl podmínky CRAV s ohledem na členství a závazky v EU těžko splnit.

Radikalizace vinařů má v jihofrancouzském regionu bohatou tradici. Však se také členové CRAV ve svých prohlášeních odkazují na povstání v Montpellieru, které vinaři vyvolali v roce 1907. Špatná ekonomická situace, vysoké daně, nízké ceny hroznů, to vše způsobilo, že nespokojenost široké skupiny obyvatel vybublala napovrch. Nakonec vinař Albert Marcellin vedl více než půl milionu protestujících vinařů, dělníků a dalších nespokojenců vstříc občanským nepokojům. Povstání muselo rozehnat až povolané vojsko. Další násilnosti měli vinaři na svědomí v roce 1976 v Narbonne. Ačkoliv je v poslední době kolem CRAV klid, globalizace ve svých tlacích nepolevuje. Nabídka vín se stále rozšiřuje, objevují se nové vinařské regiony a v budoucnu bude spíše přituhovat. Velkého rozmachu se vinařství v následujících letech bude těšit například v Asii, zejména v Číně.

U nás naštěstí situace není tak vyhrocená a bombové útoky nám snad ze strany vinařů nehrozí. Podobné aktivity přece jenom v tuzemských končinách nemají takovou tradici a k té české nátuře více sedí spíše švejkovsky odlehčené projevy odporu. Příkladem budiž nedávná akce recesistů z vinařské republiky v Bořeticích, kteří do Brna svolali demonstraci, v rámci které se protestovalo popíjením vína a cinkáním skleniček. Výsledek bude patrně stejný jako v případě teroristů z CRAV, tedy žádný, ale aspoň se u toho našinec dobře pobaví

Více o vínech na www.podkorkem.net

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mikuláš Duda | pondělí 14.5.2012 9:34 | karma článku: 8,41 | přečteno: 647x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Fotbalisté vinaři

Viděl jsi včerejší zápas Ligy mistrů? To byl fotbal jako víno...Typické přirovnání, kterým lze trefně ocenit kvalitní sportovní výkon, kterým se hráči na posekaném pažitu prezentovali. Víno a svět fotbalu se ovšem v poslední době prolínají stále intenzivněji, nejen v hodnotících pozápasových komentářích. Někteří úspěšní fotbalisté spojují svou budoucnost právě s vínem, kluby uzavírají exkluzivní smlouvy s vinařskými firmami. Naposledy řady „vinařů čutálistů“ rozšířil argentinský kouzelník a nejlepší fotbalista světa Lionel Messi.

14.2.2012 v 9:28 | Karma: 8,80 | Přečteno: 699x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Blbá nálada je zpět, ukázal průzkum. Čechy trápí finance i nejistá budoucnost

15. května 2024  9:36

Premium Blbá nálada. Termín použitý Václavem Havlem, jímž popisoval pocity frustrace a zklamání, je zpět....

Zelenskyj zrušil cestu do ciziny, složitá situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34

Prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli složité situaci na Ukrajině zrušil cestu do Španělska a...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  9:29

Přímý přenos V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ministr...

Ruská ofenziva u Charkova zpomalila. Invazní síly budují nárazníkovou zónu

15. května 2024  9:21

Sledujeme online Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik