Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

Z většiny diskuzí o nejoblíbenějších filmech s vinařskou tématikou často vypadávají tři dílka. Doslova bouři ve světě vína vyvolal před osmi lety film Bokovka (Sideways – 2004) natočený podle stejnojmenné knižní předlohy. Snímek akceleroval mezi pijáky vína v USA zájem o odrůdu Pinot Noir a naopak krátkodobě „poškodil“ odrůdu Merlot. Může za to hlavní postava svérázného Milese, který svými preferencemi ovlivnil chování spotřebitelů v reálném světě. Do Nappa Valley nasměřoval film další davy turistů. Ve filmu se vzhlídli i tuzemští vinaři a za podpory Národního vinařského centra u nás s podobným propagačním účelem vznikly spíše rozpačité komedie Bobule a 2Bobule.

Druhou klasikou je určitě romantická komedie Dobrý ročník (A Good Year – 2006) od režiséra Ridleyho Scotta s Russellem Crowem v hlavní roli. Recenze na film byly ve své době spíše rozpačité, ocenili ho asi nejvíce právě fanoušci vinného moku. Předlohou filmu je stejnojmenná kniha od známého autora Petera Mayleho. No a do třetice nejmladší z „legendárních“ filmů Víno roku (Bottle Shock – 2008), který pojednává o slavné historické události známé jako Judgment of Paris, kdy americká vína porazila sebevědomé Francouze na jejich domácí půdě. Film se odehrává v kouzelných kulisách vinařské Kalifornie 70. let, výborný je v roli Stevena Spurriera herec Alan Rickman.

U mě si tyto filmy stojí poměrně vyrovnaně, každý z nich si čas od času rád, již poněkolikáté pustím. Nevím, jak u vás, ale u hodnotitelů na CSFD to vyhrává Russell Crowe (78 %), následovaný Bokovkou (75 %) a Bottle Shockem (68 %). Klasika je klasika, ale chtělo by to nějakou novou filmařskou lahůdku. V letošním roce naštěstí vzniklo několik zajímavých filmových vínopočinů, z kategorie dokumentů, které sice pravděpodobně nebudou nasazeny do tuzemské distribuce kin či programových schémat televizí, ale to neznamená, že si k nim šikovnější z vás nenajdou cestu…Po čem tedy pátrat?

Povinností nejen pro milovníky burgundského by se měl stát biják s názvem „A Year in Burgundy“. Dokumentární snímek sleduje rok života v rámci sedmi vinařských firem tohoto nádherného francouzského regionu, od rašení pupenů na vinicích až po sklizeň hroznů. To vše v kulisách ročníku 2011. Hlavní role ve filmu obsadila charismatická Lalou Bize-Leroy z Maison Leroy, Christophe Perrot-Minot z Domaine Perrot-Minot, Michel Morey a Fabienne Coffinet z Domaine Morey-Coffinet nebo Bruno Clavelier z Domaine Bruno Clavier. Film mimo jiné sleduje to, jak se vinaři vypořádali s problematickým jarním počasím nebo krupobitím před sklizní.

Dokumentární film vznikl pod taktovkou britského režiséra Davida Kennarda, jako odborný konzultant a průvodce filmem vystupuje dovozce vín Martine Saunier, který disponuje nadstandardními vztahy s Bize-Leroy. V Londýně měl film premiéru v polovině září, u nás do distribuce pravděpodobně nepůjde. Podle dostupných recenzí jde o velmi zdařilé dílko vynikající mimo jiné mimořádnou kamerou. Trailer si můžete prohlédnout zde, pokud se vám bude líbit, objednejte si rovnou DVD.

Pro fanoušky vín z Nového světa pak bude zejména dokumentární novinka s názvem Chateau Chunder: A Wine Revolution, která byla vytvořena pro televizní stanice ABC a BBC.Ve filmu Stephena Olivera se vydáte na cestu, kterou australské vinařství urazilo v posledních pěti desítkách let, tedy od levných stolních vín až po celosvětově uznávaná vína, v čele s odrůdou Shiraz („50 years in 50 minutes“). Sám autor dokument označil za svůj osobní „milostný dopis australským vínům“. Ve filmu se objeví nejen australští vinaři, ale některé další známé osobnosti ze světa vína, jako Jancis Robinson nebo Oz Clarke. Dokument by měl být zpracován se sympatickým „monty pythonovským“ nadhledem, ostatně i název filmu odkazuje na jednu scénku z tohoto legendárního zábavného pořadu. V Austrálii měla novinka premiéru na televizní stanici ABC1 30. října, ve Velké Británii následně na BBC4. A co taková ČT2? Třeba se také dočkáme…Každopádně trailer ke shlédnutí zde.

No a do třetice té čerstvé filmařiny ještě film se stručným názvem Somm, ve kterém se režisér Jason Wise snaží poodhalit tajemství zkoušek Master Sommelier, které doposud úspěšně složilo jen asi 200 šťastlivců z celého světa. Film sleduje cestu čtyř hlavních hrdinů, sommeliérů (Ian Cauble, Dustin Wilson, Brian McClintic, Dlynn Proctor), kteří se připravují na složení tolik vytoužené zkoušky, v podobě slepé degustace. Ve filmu se objeví i rozhovory s některými známými vinaři, jako Hans Zilliken nebo Bo Barrett z Chateau Montelena. Na nedávné premiéře v rámci 2012 Napa Valley Film Festivalu si snímek vysloužil standing ovation od publika složeného z odborníků z vinařské branže. Trailer zde.

Více o vínech najedete na wwww.podkorkem.net. A který film o víně vede u vás? Jaké víno nejraději u oblíbeného filmu popíjíte? Nebo máte raději Jamese Bonda a šampaňské? Heineken, Plzeň nebo Stella Alois?

............................................................................................................................

Prosba na závěr. Připravuji článek na téma šroubovací uzávěry na vína, rád bych Vás při té příležitosti požádal o zodpovězení 5 otázek: http://www.survs.com/survey/4KGXLZD4ZE

Díky!

Autor: Mikuláš Duda | středa 21.11.2012 9:50 | karma článku: 7,81 | přečteno: 3598x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Fotbalisté vinaři

Viděl jsi včerejší zápas Ligy mistrů? To byl fotbal jako víno...Typické přirovnání, kterým lze trefně ocenit kvalitní sportovní výkon, kterým se hráči na posekaném pažitu prezentovali. Víno a svět fotbalu se ovšem v poslední době prolínají stále intenzivněji, nejen v hodnotících pozápasových komentářích. Někteří úspěšní fotbalisté spojují svou budoucnost právě s vínem, kluby uzavírají exkluzivní smlouvy s vinařskými firmami. Naposledy řady „vinařů čutálistů“ rozšířil argentinský kouzelník a nejlepší fotbalista světa Lionel Messi.

14.2.2012 v 9:28 | Karma: 8,80 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik