Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotbalisté vinaři

Viděl jsi včerejší zápas Ligy mistrů? To byl fotbal jako víno…Typické přirovnání, kterým lze trefně ocenit kvalitní sportovní výkon, kterým se hráči na posekaném pažitu prezentovali. Víno a svět fotbalu se ovšem v poslední době prolínají stále intenzivněji, nejen v hodnotících pozápasových komentářích. Někteří úspěšní fotbalisté spojují svou budoucnost právě s vínem, kluby uzavírají exkluzivní smlouvy s vinařskými firmami. Naposledy řady „vinařů čutálistů“ rozšířil argentinský kouzelník a nejlepší fotbalista světa Lionel Messi.

Hlavním motivem pro vstup do vinařského světa, jsou pro současnou největší hvězdu katalánského velkoklubu Barcelona peníze. Nejde mu ovšem o rozmnožení vlastního konta, ale o podporu dobročinných aktivit. Za tímto účelem propůjčí své jméno na láhev argentinského vína.

Víno jako charita

Fotbalista začal spolupracovat s argentinským vinařstvím Bodega Valentin Bianchi, které na trh uvede víno s poetických názvem „Leo“. Část peněz z prodeje tohoto vznešeného moku pak poputuje na konto Messiho nadace, která podporuje projekty v oblasti vzdělávání, sportu a boje proti chudobě. Jak se Messi k vínu dostal? Sám pochází ze slavného vinařského regionu Mendoza, takže když za ním přišli zástupci místního vinařství Bodega Valentin Bianco, nebyl jistě problém najít společnou notu ohledně budoucího projektu.

I dámské čtenářky tohoto blogu určitě budou znát jméno anglického fotbalového klubu Manchester United. Tady už nejde o partičku kluků, kteří se honí za merunou, ale o jednu z nejcennějších světových značek, kolem které se točí velké peníze. Ostatně podle nedávné studie je Manchester United třetím nejlépe vydělávajícím fotbalových klubem na světě. A od loňského roku je Manchester United také jedním z mála klubů, který má své týmové víno.

Fotbal je sice v Evropě primárně spojován s konzumací piva, ale to neodradilo největší chilské vinařství Concha y Toro od uzavření exkluzivního partnerství s Manchester United. Jejich řada vín Casillero del Diablo, známá i z tuzemských supermarketových regálů, se stala oficiálním vínem tohoto fotbalového týmu. Vinařství tak při propagaci svých vín může používat veškerou symboliku klubu a samozřejmě i jeho hráče. Hvězdy jako Wayne Rooney, Ryan Giggs nebo Patrice Evra se dokonce objevily v reklamním spotu chilského vinařství.

Dlouholetý trenér a manažer Manchester United Alex Ferguson k tomuto spojení prohlásil: „Filozofií klubu je výchova mladých hráčů od jejich úplných fotbalových začátků až po skvělé fotbalisty Manchesteru United. Podobný přístup má i vinařství Concha y Toro, které se snaží prostřednictvím sklízení těch nejlepších hroznů a trpělivou prací dosáhnout produkce prvotřídních vín.“ Do jaké míry byla slova generálního manažera upřímná lze těžko odhadovat, každopádně je faktem, že Alex Ferguson je vášnivých konzumentem a obdivovatelem vín, zejména těch francouzských. Ve svém okolí je známý, jako sběratel vín z Burgundska a Bordeaux. Až skončí svou dlouholetou misi u fotbalu, chtěl by se stát importérem vín, jak prohlásil v jednom svém rozhovoru.

Vinařství jako investice

Mezi fotbalisty, kteří tu vinařinu dělají z lásky k vinnému moku a ne jen pro prachy, patří i spoluhráč Lionela Messiho z Barcelony, španělský útočník Andrés Iniesta. V roce 2010 investoval Iniesta 9 milionů euro do projektu vlastního vinařství Bodegas Iniesta, které bylo vybudováno poblíž jeho rodného města v provincii Albacete. Jak sám Iniesta říká, založení vlastního vinařství je v jeho případě splnění dlouholetého snu. K vínu měl tento drobný útočník vždy blízko, otec provozoval bar a prodával vlastní doma vyrobené víno.

Nové vinařství by mělo mít produkci 70 000 lahví vína, z odrůd Bobal, Macabeo a Chardonnay. Vína chce prodávat nejen ve Španělsku, ale i ve Velké Británii, Německu nebo Japonsku. Vinařství se chce výrazně zaměřovat na kvalitu produkce, což potvrzuje otec slavného fotbalisty, který mu s novým podnikem pomáhá: “Obchod s vínem je stejně náročný jako Champions League. Když neprodukujete ta nejlepší vína, je po vás.“

Vinařství jako dárek

A mezi slavné majitele vinařství z řad fotbalistů patří i David Beckham, který aktuálně končí svou americkou fotbalovou misi a pomalu se stěhuje do Paříže. Pokud z médií znáte jeho manželku Victorii, musí vám být jasné, že sehnat pro ni originální dárek k narozeninám nemůže být lehká záležitost. V roce 2008 ovšem určitě u manželky zabodoval svou kreativitou, když jí věnoval vinařství umístěné ve slavném americkém regionu Napa Valley. A byla to prý romantika jako stehno. Oba manželé se procházeli ve vinicích Napy, když tu David ze své kabelky (kterou všichni fotbalisté nosí) vytáhl láhev vína, na jejíž etiketě bylo jméno jeho manželky. Té prý okamžitě zaslzelo pravé oko, těžko říci zda dojetím nebo zrnkem poletavého prachu….Ale dost toho bulváru.

Jsou prostě chvíle, kdy si člověk posteskne, jaká je škoda, že není manželkou Davida Beckhama. Ze strany tohoto fotbalisty to prý každopádně nebyl jen letmý úlet, vínu prý oba manželé propadli během Beckhamova působení ve španělském klubu Real Madrid. Co říci závěrem? Každopádně pokud rádi koukáte na fotbal a pijete víno, nemusíte se za tuto kombinaci v hospodě před kamarády stydět. Až se vám budou snažit namluvit, že zápas Sparta – Slovácko si přeci nejlépe vychutnáte s vychlazenou desítkou, vůbec je neposlouchejte a trošku je dovzdělejte o tom, jak se svět fotbalu a vína stále více propojuje.

Více o vínech a rozhovory s vinaři na www.podkorkem.net

Autor: Mikuláš Duda | úterý 14.2.2012 9:28 | karma článku: 8,80 | přečteno: 698x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik