Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejpopulárnější bílé - Chardonnay

Ačkoliv se odborníci i nadšenci do vína po celém světě přou, zda je králem mezi bílými víny Ryzling rýnský, Sauvignon či Chardonnay, posledně jmenovaný si tuto nálepku zaslouží asi nejvíce. Víno, jehož popularita raketově vyletěla v 80. letech minulého století, se používá k výrobě slavných bílých burgundských vín z Montrachetu nebo Chablis. Patří mezi základní kameny potřebné pro výrobu šampaňských vín a je nejvíce vysazovanou odrůdou vinné révy v Austrálii a na Novém Zélandu.

Původ odrůdy není do dnešních dní zcela znám, ale její kořeny lze vystopovat do Libanonu a Sýrie, odkud se přes Egypt rozšířila až na evropský kontinent. První zmínky zde o Chardonnay pochází z francouzského regionu Mâconnais, kde leží i vesnička, která dala odrůdě její název. Ostatně tato část Burgundska se vyznačuje teplým podnebím, které Chardonnay svědčí a dodnes se zde lisuje 90 % hroznů právě z této odrůdy.

Ani co se týká rodičů odrůdy, dlouho nebylo jasno. Chardonnay se podobá odrůdě Pinot Blanc a v minulosti často docházelo k jejich vzájemné záměně. Obě se hojně pěstovaly ve Francii a Itálii. Dlouho se tedy  předpokládalo, že jde o mutaci právě odrůdy Pinot Blanc, u nás známé jako Rulandské bílé. Pomocí analýz však bylo nakonec zjištěno, že Chardonnay pravděpodobně vzniklo křížením odrůd Pinot Noir a Heunisch. Odrůdu Heunisch, jak ostatně název napovídá, do Evropy přinesli Hunové. Později se pěstovala téměř ve všech vinařských oblastech kontinentu.

Oblíbená u vinařů

Popularita odrůdy je z části dána její nenáročností na podmínky, ve kterých se pěstuje. S výjimkou nejsevernějších oblastí se tak s ní lze setkat prakticky všude. Navíc vinařům přináší slušné výnosy bez ohledu na podmínky v tom či onom roce. Oproti Ryzlinku rýnskému také nemá vlastní výraznou charakteristickou chuť, takže ji mohou vinaři jednodušeji upravovat k obrazu svému. Velmi dobře si také rozumí s dubovými sudy, respektive zráním v nich. Někteří vinaři si tak v případě ne zcela kvalitní suroviny mohou pomoci barriquovým aroma, které zahladí nedostatky vína.

Bacha, barrique!

Chardonnay je samo o sobě velmi neutrální odrůdou, a proto bývá jeho chuť silně ovlivněna terroirem a způsobem zracování hroznů. Ve vínech, která pochází z chladnějších oblastí, lze najít řadu ovocných tónů, jako například jablka, ananas, mango, tropické ovoce, broskve, meloun nebo citrusové plody.  Chardonnay z teplejších oblastí mívají navíc medový nádech, máslové nebo smetanové tóny. Pokud bylo víno necitlivě zpracováno pomocí dubových sudů, vyznačuje se výrazným vanilkovým či skořicovým aroma, která upozadí původní charakter vína. Pokud se tedy výrobce na etiketě chlubí právě těmito dominantními vůněmi, pravděpodobně nezvládl výrobu či původní surovina nebyla to pravé ořechové.

Vzhledem ke svému poměrně rychlému zrání může být Chardonnay pěstováno i v oblastech, kde hrozny vína ohrožují brzké podzimní deště. Chardonnay se tedy sklízí většinou dříve, než zahrozí nebezpečí uhnívání hroznů. Ideální půdní podmínky pro Chardonnay jsou křída, jíl a vápenec. Není překvapením, že tyto typy půd převládají v řadě francouzských oblastí, jako například v Champagne.

Druhým domovem je Amerika

Domovem moderního Chardonnay je Francie. V současnosti je zde druhou nejčastěji vysazovanou odrůdou bílých hroznů, hned po odrůdě Ugni Blanc. Kromě Chablis a Champagne se s ním lze setkat například v Alsasku, Juře, údolí řeky Loiry nebo Savojsku. Velmi dobře se tato odrůda zabydlela také v Severní Americe. A že se vína produkovaná v Napa Valley těm francouzským dokáží kvalitou vyrovnat, dokládá příklad slavného degustačního klání Judgment of Paris. Chardonnay je například zdaleka nejvíce vysazovanou odrůdou v oblasti Sonoma  a produkce vín z této odrůdy je tu o 50 % vyšší než v případě druhé nejoblíbenější odrůdy - Cabernet Sauvignon.

Kromě Kalifornie se Chardonnay pěstuje například v Oregonu, Texasu, Alabamě nebo Arizoně. Malé množství Chardonnay prorazilo až do Kanady. Z velké popularity této odrůdy v 80. a 90. letech hodně vytěžili také australští vinaři.  Od roku 1990 je zde Chardonnay nejvíce vysazovanou bílou odrůdou vůbec.

Cokoliv místo Chardonnay

Asi největší popularity Chardonnay dosáhlo začátkem 90. let. Mánie po této odrůdě zasáhla většinu vinařských zemí. Ovšem čeho je moc, toho je příliš. Není tedy divu, že se v polovině dekády začínají objevovat stále častější negativní ohlasy na kvalitu vín z této odrůdy. Cílem kritiky bylo většinou přílišné dubové aroma některých Chardonnay pocházejícíh zejména od amerických a australských vinařů. Přední americký spisovatel o víně, Frank Prial, tehdy poprvé pojmenoval tuto skupinu kritiků jako hnutí A.B.C. (Anything But Chardonnay). Jak název napovídá, jeho smyslem bylo upozornit na další zajímavé odrůdy, které tak trochu neprávem žily ve stínu odrůdové celebrity Chardonnay. Iniciativa se rozšířila a postupně slavila dílčí úspěchy. Na základě této vyhraněné reakce totiž někteří vinaři upravili své postupy směrem k lehčím a méně „dubovým“ vínům.

I Morava dokáže zabodovat

Do Státní odrůdové knihy bylo Chardonnay zaspáno v roce 1987. V posledních letech moravští vinaři podléhají kouzlu této populární odrůdy stále častěji a její zastoupení v rámci moravských vinic se tak zvyšuje. Aktuálně činí zhruba 4 % osázených vinic. Ačkoliv na Moravě nepatří Chardonnay k tradičně pěstovaným odrůdám, i tady mohou vzniknout světová vína z této odrůdy. Důkazem budiž vinařství Josefa Valihracha z Krumvíře, jehož víno letos v březnu zaznamenalo jedinečný úspěch na prestižní soutěži Chardonnay du Monde ve francouzském Château des Ravatys. Výběr z hroznů 2006 zde skončil na slušném absolutním třetím místě. Celkem bylo přitom v soutěži 914 Chardonnay z 38 zemí světa.

Ačkoliv se řada vinných nadšenců od Chardonnay odvrací, stále patří s více než 160 000 hektary mezi nejvíce vysazovanou odrůdu světa. Co do počtu vinařských oblastí je rozšířenější než nejoblíbenější červená odrůda Cabernet Sauvignon. Pro řadu lidí je Chardonnay víc než jen bílé víno. Matrika ve Velké Británii například v roce 2003 registrovala 93 dětí se jménem Chardonnay:).

Která země dává světu nejlepší Chardonnay? Zapojte se do ankety na www.podkorkem.net. Sledujte blog také na Facebooku.

 

Autor: Mikuláš Duda | pondělí 11.7.2011 9:16 | karma článku: 9,72 | přečteno: 779x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace

18. května 2024  19:03

Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou...

Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání

18. května 2024  18:53

V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik