Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme ještě šanci?

Nějak se mi ty veselé Velikonoce nevesele zvrhly. Venku ráno mrzne, občas se přežene krátká vánice. K procházce to není. Tak akorát zalézt „za kamna“ ke knížce. A knížka mne vlastně podnítila k následujícím úvahám. Vlastně to není knížka v pravém slova smyslu, ale encyklopedické dílo: Industriální topografie – ústecký kraj.

Je to čtení zajímavé, ale smutné, až deprimující. Z mnoha desítek průmyslových podniků často nezbylo nic, z dalších jsou ruiny či chátrající stavby. Jen velice málo z nich funguje alespoň částečně. A nejde jen o podniky místního významu, ale často i o giganty typu Schicht, čti Setuza. Jak jsem tak o věcech přemýšlel, stalé více se mi vnucovala myšlenka o hospodářské samostatnosti. Jistě, Česko nemá na to, stát se světovým producentem třeba výpočetní techniky. A už vůbec ne na to, vzhledem ke svým surovinovým zdrojům, stát se jejich vývozcem. Zcela logicky z toho vyplývá, že ideálem je produkovat takové výrobky, kde surovinová náročnost je malá a hlavní podíl má kvalifikovaná práce. Stejně jako Švýcaři a jejich hodinky.
Jistě, žádný stát dnes není zcela soběstačný ve všech aspektech. Ale měl by být co nejvíce soběstačný v základních oblastech, zajišťujících fyzickou existenci jeho obyvatel. Primární je samozřejmě výroba potravin. Ale obyvatelstvo se potřebuje i oblékat, bydlet, mít kde se vzdělávat i kde pracovat. A tady jsme u kořene věci. Takřka s pocitem fyzické bolesti se denně dovídám o dalších prodaných závodech i o tom, jak jejich noví majitelé vzápětí končí jejich provoz. Tak se dnes likviduje konkurence. Ne tím, že vyrábím levněji a hlavně kvalitněji. Prostě konkurenci koupím a vzápětí zlikviduji. Ekonomové tvrdí, a nemám důvod jim v tom nevěřit, že největší prokletí stávající výroby je objev nové technologie. Proto prý mnoho vynikajících nápadů skončilo v trezorech velkovýrobců. Ale dosti na tom.
Zkuste se spolu se mnou zamyslet nad tím, jak strašně snadno je naše společnost zranitelná. Nemuselo by jít ani o vojenský konflikt či rozsáhlou přírodní katastrofu a velké oblasti by se začaly hroutit. Stačila by pořádná zima a s ní dlouhodobý výpadek dodávek plynu, elektřiny a tepla, ať už z jakýchkoli příčin. Zejména větší města by stála na pokraji zkázy. Obyvatelstvo by masově mrzlo, hladovělo a žíznilo. A lze si představit i jiný scénář. Trh je dnes zaplaven zejména zbožím čínským, či obecně asijským. A výrobci s vidinou větších zisků převádí masovou výrobu právě do Asie. Čína si přitom buduje pozici nejen na světových trzích, ale hlavně si nenápadně vytváří pozice v zemích „třetího světa“ ve snaze ovládnout jejich surovinové zdroje. Nepospíchá, má čas.
A pak jednoho dne řekne Asie  dost! A začne diktovat ceny a podmínky. Podobně, jako to již děla OPEC. A bude se smát, jak jsme si podřízli větev sami pod sebou.

Myslím, že je za 5 minut dvanáct, pokud již dvanáctá nebije. Čas začít se starat o vlastní košili, která je jednomu blíže než kabát. Vytvořit podmínky pro obnovu zemědělství i místního průmyslu. Ne řepce, ano cukrovce, ano pšenici. Ať se EU škaredí jak chce. Až bude ouvej, pustí nás jak horký brambor a jejích úředníků se, nejsa kanibalové, nenajíme. Nechť se tedy přestane starat o to, co si doma uvaříme a sníme.
EU ano, jako organizaci zajišťující sjednocování základních právních norem a rovných hospodářských podmínek pro všechny členské státy. Organizaci, zaručující volný pohyb občanů členských států i otevření jejich pracovních trhů. Ale na tom dost. Dost diktátů toho, co a kolik čeho smíme vypěstovat a jak se napříště smějí jmenovat olomoucké tvarůžky. Ano ty, co se vyrábějí v Lošticích. Pěkný důkaz o této škodlivé činnosti EU podává labilní trh. Stačí menší neúroda řepy v EU a ceny cukru letí vzhůru jak raketa. Stačí moudré nařízení EU-sekce Za lidská práva slepic a hle, ceny vajec se blíží ceně obohaceného uranu.
Pořád se hovoří o nezaměstnanosti, ale kam zmizely ony desítky skláren, textilek, porcelánek, strojíren atd.? Kam zmizely střední pivovary, mlékárny, cukrovary, rafinérie cukru, čokoládovny, mlýny atd.? A s nimi tisíce pracovních míst?
Takže ještě jednou – myslím, že je nejvyšší čas, čas poslední šance, kterou snad ještě máme.

Nebo slyším trávu růst?

 

Autor: Michal Slavíček | pondělí 9.4.2012 21:17 | karma článku: 13,24 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Papu pro důchodce, aneb dnes vaří penzista.

Víte, celkem spolehlivě mne vytočí jak magazínové recepty, tak profesionální guruové kuchyně, ať již mluví vysoce kultivovaně, nebo jako druhdy příslovečný dlaždič.A to jako proč? Buď jsou ty recepty notoricky známé, nebo vyžadují x nesehnatelných ingrediencí. Výjimky jsou vzácností. No a ti guruové nešetří ani exotickými přísadami, ani dobrými radami, které jsou na tentoc. A ještě nás sprdnou, že neumíme jíst, používámé nekvalitní suroviny a takové ty blablabla.

3.10.2011 v 8:37 | Karma: 20,35 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Věřím, věříš, věříme.

V něco věří každý a jeho víra je čistě osobní záležitostí. I to, v co věřit chce a v co věřit odmítá. Přiznávám rovnou, že podnětem pro vznik této glosy byl článek: http://zpravy.idnes.cz/iransky-evangelicky-pastor-se-odmita-vzdat-viry-hrozi-mu-sibenice-10q-/zahranicni.aspx?c=A110929_181427_zahranicni_ipl a diskuse pod ním. Pokud pominu obecnou víru ve všemocnost peněz (bohužel začasté potvrzenou praxí), pak víra v nějakou ideu či ideologii je velice niternou záležitostí jedince.

30.9.2011 v 17:47 | Karma: 14,78 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Hovno je hnědé.

Ale nehnědněme již příliš? Tuto otázku si občas kladu, ale v rámci posledních událostí téměř denně. Vox Populi, Vox Dei - Hlas Lidu Hlas Boží. Nebojte se, nejsem starý latiník a starými Řeky či Římany vás nebudu obtěžovat. Žvandat budu o tom, co se děje právě teď, v tom našem pupíku. Pardon, pupku Evropy, jak si o sobě občas říkáme. A sprostej budu taky jenom trochu.

27.9.2011 v 8:17 | Karma: 5,73 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Pááádla facka, pádla na sále…..

jen v tomto případě nebyl místem děje lokál nějaké putyky, ale místo veřejně přístupné. Tedy chodník jisté pražské ulice. Jindy by po tom neštěkl ani lokálkář. Natož pes. Jenže v tomto případě ruka fackující patřila osobě známé a veřejně činné. Šlo o ruku náležející ministru financí panu Kalouskovi.

26.9.2011 v 15:34 | Karma: 14,83 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Shocking…

Lidičkové, tuhle mne málem klepla pepka. Já vím, že vám to může být u zadele, ale ono se to může stát i vám, proto vás předem raději varuji.

22.9.2011 v 8:37 | Karma: 15,57 | Přečteno: 743x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy