Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohodová vejce a jiné legrace v českých velecentrech..

Není třeba doma koukat na "Slunce, seno, jahody", či jíné české veselohry, lepší zábavu skýtá ťapání v nákupních  potravinářských velecentrech, nejlépe před spaním.

Jdete a čtete. Na příklad: Vejce. Ne jako za časů našich babiček, když ho babka vytáhla s láskou odněkud z kurníku, sledována vztekle uřvaným kohoutem...  teď jsou to vejce pohodová, vejce podestýlková, vejce balená, česká vejce ,  v cenách 3.50 kč za kus, ovšem už vejce pohodová, jsou za 4 Kč kus, proto, že kdákavé slepice mají větší pohodu při svém živobytí ve službách člověka, chodíce  po vymezeném prostoru, ne tedy, že by měl větší pohodu člověk, který sežere toto pohodové vejce.Ale nejsme u konce-zrak vám zavadí o vejce cereální, tedy vejce kde kdákavým slepicím jsou přemýšlivým chovatelem nabízeny minimálně 3 druhy obilovin.Tam už se cena šplhá na 6 kč za kus.Zrak neuhne a vy čtete vejce od slepic v halách -podestýlková, vejce z volného výběhu-tedy pro neznalé,  slepice mají pohodu, mohou hrabat nožičkami a vás jejich "welfare", tedy pohoda, stojí už 8.50 kč za kus. Ale vás hřeje pocit , že jste přispěli k prodloužení jejich docela mizerného života o nějaký ten týden navíc.

A jdeme dále a čteme dále a divíme se dále a stále...Bio vejce-pozor 6 ks za 68.90 kč, proč Bio nevím, patrně se vejce omývají v destilované vodě, a dokonce nabídka neodolatelná, Chytrá vejce -IQejce se selenem 8 kusů za 89.90kč. Pokud ten kvelb ať už je to Bila, Albert, Brněnka, či Lidl  stojí dokonce vedle Chytré lékárny, nelze si neuvědomit, že tam kde je tolik chytrých, musí být patrně někdo blbý.A to jsme my.Protože blbé z nás dělá hloupá reklama. Nutno dodat, že u jakýchkoliv vajec je  chemické složení stejné,  což se taktně nepřipomíná, pravda u hrabavých slepic je menší množství cholesterolu v žloutku.Jestli je to dobře, špatně, či jinak, nelze zcela přesně určit...cholesterol zase  přichází dle našich felčarů do módy.

Jdeme dále.Ceny jsou přeškrtány, pod škrkancem nová cena  o 30% i více nižší. A tak to jde furt, jestli do kvelbu jdete v pátek , svátek, po týdnu, či měsíci.Pokud by to byla pravda, musely by ceny být za pár týdnů na nule.Opak je pravdou.Hospodyńky by mohly vykládat.Další fenomén je  cedule u každé druhé potraviny "česká cena"-nevím jak je to myšleno, jestli má být v českých obchodech cena maďarská či jiná, a nebo, že česká cena dává jistotu čeho ? No patrně českých, tedy nižších cen.Ale ano. Viděl jsem plný regál  Tatarská omáčky poctivá, / naše špecifiká , řekl by pan Mečiar/, 420 g za 1,90 kč, 240 g Majonéza poctivá za 9.9O  kč. Koupit  to  a hodit do vlastního žaludku, ovšem patrně chce odvahu lví.

Slovo "poctivá" se skloňuje ve všech pádech -poctivá šunka od kosti, poctivá šunka dušená v páře s emblémem zápasníka Vémoly, poctivé párky vídeňské, poctivá bavorská klobása -tedy pokud tam není poctivá, můžeme dedukovat , že je nepoctivá, a tedy šmejd.Občas na vás zamrká visačka "česká kvalita", či česká kvalita  a poctivé, jak jinak, frnkfurtské párky Sláma.Nevím, jestli  frankfurtské párky pan Sláma dělá ve Frankfurtu či v nějakém českém městečku podle frankfurtské receptury.

Česká cena je ovšem také u  Prosciuto  di Paris, jakýsi extra vysušený opentličkovaný salám v líbivé ceně téměř 1000 kč za kg,  To už je skoro lepší si zajet na kaviár do Ruska.Zrak zavadí o "Chléb krále Ludwiga , 500 g.za 50 korun českých, tedy pravda na to jsem si vzal brejle, nevěříce svému stařeckému zraku, a když minete "Masíčko",/skutečný název/, krmi pro kočky, kdy vás přesvědčují, že uděláte chytrý nákup, 50 g za 39,9o pokud to sobě, nebo své kočce koupíte, pak se vám brejle jistotně orosí... Ovšem, když vás  u pokladny přivítají vyklenuté hrudníky paní a dívek s nápisem "už vám letím pomoci", usnete jistě doma spokojeně a ve sladkých snech.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michael Pálka | pátek 8.11.2019 15:17 | karma článku: 24,10 | přečteno: 578x
  • Další články autora

Michael Pálka

Xaver Veselý a Pavel Novotný...

V naší politice mluví sprostě kdekdo a uráží kdekoho. Šlo to od nejvyššího postu před časem a jde to i nadále do politiky v nižších úrovních.

23.5.2024 v 19:08 | Karma: 23,36 | Přečteno: 2850x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Čepiga a ti druzí....

jsou ruští hoši vyznamenaní za své skutky Vladimírem Putinem, kteří s velkou pravděpodobností měli svoje nepokojné prstíky v případě výbuchu skladu trhavin, zbraní, výbušnin a dělostřeleckých granátů v roce 2014 ve Vrběticích.

6.5.2024 v 22:42 | Karma: 12,43 | Přečteno: 292x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,71 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,34 | Přečteno: 509x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

  • Počet článků 320
  • Celková karma 15,35
  • Průměrná čtenost 960x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik