Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Bohužel, ale euro zvyšuje nezaměstnanost. Máme ji jednu z nejmenších a to díky tomu, že nemáme euro.

0 0
možnosti
AK

V čem by bylo přijetí eura pro občany přínosné?

Může koruna za to, že je u nás bydlení tak drahé a že domácnosti vydávají tak vysoký podíl svých příjmů za vynucené výdaje jako je nájemné, teplo, elektřina, voda?

Výrobci vyrábí levně elektřinu a tu pak draho distribuují firmám a domácnostem. Odstranilo by se tohle vládou tolerované okrádání, kdybychom platili eurem?

Při přechodu z ruského plynu na údajně americký - přestal by být díky euru ten stlačený americký několikanásobně dražší?

Posílilo by euro naši potravinovou soběstačnost?

Dodávají obchodní řetězce - které ovládly náš trh s potravinami a mohou si tedy zcela netržně diktovat ceny - Slovákům kvalitnější potraviny proto, že platí eurem?

Pokud někdo chce jet do zahraničí - kde se platí eurem - nemusel by směňovat koruny za eura.

To by byla z pohledu těchto občanů výhoda.

Ale musím se ptát s klasikem: "A není to málo, Antone Pavloviči?"

2 0
možnosti
MP

Díky za druhou odezvu od Vás.Já osobně si netroufám určit ani diskutovat s dobrými ekonomy o euru.Nejsem ekonom.Článek jsem napsal proto, a bych ukázal názory těch, kteří by se k tomu měli kompetetně vyjadřovat. Je to od nich guláš názorů. Ano a ne. Nebylo by vůbec dobré, aby, jak naznačil Klaus, měl rozhodovat národ v referendu.Pokud to objektivně neposoudí ekonomové, pak dát lidu na všech stupních možnost se k tomu vyjádřit-to už by bylo zcela náhodné, nehledě na to, že současná vláda by na sebe ušila bič a zvýšila neoblíbenost-60-70 procent lidí je emočně proti euru. Dal jsem v článku fiktivní dotaz na ekonomy u Václava Moravce. Ti studenti se nemohou rozhodnout podle objektivní skutečnosti-ani ekonomové ji neznají.Tedy pro ně a pro mne mne, pokud bych měl jejich krásných 16_17 let by platilo. Jedu do Španělska, nic na tom netratím, pokud má moje země euro.Tedy jsem pro euro.Ostatní ať si rozhodnou docenti a profesoři. A další plus eura- má ho většina vyspělých států západní Evropy. A jde to.

0 0
možnosti
IS

Pro mě je problém ručení za dluhy ostatních zemí v eurozóně. Další problém je v tom, že EU pomalu ale jistě směřuje spíše k socialistickému plánování než k efektivitě vynucené přirozeně poptávkou zákazníků. Ve finále je jedno, jaký název má ta či ona měna, pokud ekonomika začne kolabovat. Stačí se zamyslet nad tím, která země dodržuje "přísná" maaschritská kriteria a jakým směrem se vyvíjí zadlužení mnohých zemí v EU.

2 0
možnosti
JP

Další hoax - žádné ručení za dluhy, resp. splácení dluhů ostatních neexistuje. Řecko muselo splatit vše i s úroky.

1 1
možnosti
AK

Zrušení koruny a přijetí eura by bylo správným krokem k tomu, abychom přestali sami sebe klamat. Díky tomu, že stále používáme koruny, si zcela naivně namlouváme, že máme nějakou svou ekonomiku, kterou dokážeme řídit podle našich vlastních představ a potřeb. Používání koruny nás udržuje v životě ve lži stejně jako třeba přetrvávání prezidentského úřadu. Vlající prezidentská zástava je v podstatě jedna velká dezinformace. Namlouvá nám, že máme státní suverenitu a můžeme si ve své zemi dělat to, co je v našem nejvlastnějším zájmu.

1 0
možnosti
JP

Až to pro nás bude výhodné....stále opakovaná věta mistrů světa z ODS. Ale pochybuji, že to pro nás bude už někdy výhodnější než "kdysi" . Tlak firem si vynutil povolení účtovat v eurech, takže tu máme měny dvě... koruna stále klesá, energetika totálně zanedbaná, investice do jádra budou zřejmě vyžadovat další zadlužování...Klidně může dojít k pádu a samovolnému zániku koruny.

2 0
možnosti
JK

J75a38n 37K56y87š59k26a

31. 3. 2024 8:10

Opravil bych váš názor na V. Klause a jeho "důvody".

Nikdy, opakuji, nikdy nebyl jeho jeden jediný názor ve prospěch České republiky.

(I to rozdělení Československa na Česko a Slovensko bylo u Klause motivováno rusským požadavkem: "Rozděl a panuj". Že se mu historie vysmála? Ano, historie umí paradoxy).

Zapomíná se třeba, že to byl Klaus, kdo začátkem devadesátek hrdinně bojoval proti budování větve plynovodu do Ingolstadtu, a kdybychom rozebrali Klausova rozhodnutí během jeho vlády jedno po druhém, každé, opakuji každé bylo proti našim zájmům.

Kupónovka byla primárně zaměřena na oligarchizaci republiky.

Totéž jeho intenzivní bránění jakékoliv regulaci vznikajícího kapitálového trhu. V Russku vědí moc dobře, jak těžko se ovládají masy lidí ve střední a vyšší třídě. Když ale vyšší třídu vygumujete a nahradíte ji několika (desítkami) oligarchů, s těmi si poradíte snadno. Buď se přidají dobrovolně, nebo vypadnou z okna. Oligarchizace společnosti, a její následné ovládnutí, to byl nejdůležitější úkol Václava Klause a dodnes to je největší nebezpečí klausizmu - babišizmu.

A protože přijetí eura by bylo další naší kotvou v Evropské unii, musí být klsusismus - babišismus zásadně, ale zásadně proti.

To jen tak na okraj.

4 0
možnosti
LV

Euro se v Česku přijme samo. Firmy dnes už běžně mezi sebou obchodují v eurech, je zákonné vést účetnictví v eurech, mnoho obchodů přijímá platby v eurech. I běžný občan dnes za pár korun měsíčně může mít v bance účet v cizí měně, tedy především v eurech. Nedávno jsem četl o novém systému bezhotovostnich plateb přímo z účtu na účet pomocí skeneru QR kódu v mobilu, který nevyžaduje karetní terminál. Tedy umožní i elektronickou platbu v eurech v běžném obchodě.

Podle mě není daleko doba, kdy firmy nabídnou zaměstnancům vyplácení mzdy v eurech. Tím se uzavře kruh a vznikne skupina lidí, která korunu vůbec nebude potřebovat. A ta skupina se bude rychle zvětšovat. Časem budou ceny v eurech nižší než v korunách a na euro přejdou i ti nejzarytější odpůrci.

2 0
možnosti
LV

Teď jsem našel na businessinfo.cz, že od letošního roku lze v eurech vyplácet mzdy i platit daně. Čili cesta eura k samopřijetí je otevřena.

2 0
možnosti
PK

Zajímavé že stále koupím v dobré směnárně, třeba Kaprova, euro valutu o cca 70 haléřů levněji než v 'CSOB a podobných. To je docela dost velký rozdíl.

1 0
možnosti
LV

To je zajímavé hlavně pro kriminálku. Znamená to, že okrádaji při nákupu. Hlavně turisty.

2 0
možnosti
PV

No tak poslouchat názory těch, co momentálně pracují v ČNB ... člověku hned příjde na mysl něco o "kaprech a rybníku".

3 0
možnosti
Foto

Je to složité, euro nabízí větší stabilitu, koruna větší manévrovací prostor. Na každé pro se najde proti a včil mudruj.

Vašek

3 0
možnosti
Foto

To je voľba, veru, nie ľahká. A ČNB má kontrolu, potom už nie, no ktovie či do toho vláda pôjde, či sa nebude obávať, že určité zdražovanie bude pôsobiť na občana tak, ako sa stalo na SR po refotmách Dzurindu.

1 0
možnosti
  • Počet článků 322
  • Celková karma 16,10
  • Průměrná čtenost 956x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik