Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Euro-a jak to vidí....

 I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura  životem vycepovaným a opatrností  překypujícím  ekonomům  u Václava Moravce v debatě o euru.

Tedy -euro ano, nebo euro ne ? Dopředu jsem očekával, že se nedozvím nic určujícího, v tom jsem se nemýlil.

viz čt24 HTTPS://ct24.ceskatelevize.cz hovoří se dostatečně o výhodách a negativních přijetí -Eura 19.března 2024

"K zavedení eura jsem ambivalentní , v současnosti snad mírně pro euro", prohlásil dlouhodobý ministr financí Jiří Rusnok.

" Euro odmítám"- prohlásil Mojmír Hampl , ekonom působící v NERVU-tedy instituci radící vládě.

"Jsem pro euro, my Slováci ho máme od roku 2009, je to stabilní světová měna, 80 procent Slováků je rádo, že ho máme"-názor Ludovíta Odora, matematika, bývalého víceguvernéra slovenské národní banky.

Kladně a jednoznačně se k euru postavil  Miroslav Kalousek -kdysi ministr financí, mezinárodně oceněný ve své době jako nejdůvěryhodnější ministr financí Evropské unie." K přejití k euru jsme se zavázali už když jsme vstoupili do eurozony před dvaceti lety za Václava Klause, Klaus to nemyslel vážně, další vlády to neustále odkládaly k  naší velké chybě.Ušetřili bychom každoročně 3-5 procent pojištění transakčních rizik", prohlásil.

Pro a proti ostatních dvou debatujících -paní Petrofová, členka NERVU..." jako podnikatelka mám 80 procent kapitálu v eurech, jednotná měna by byla jednodušší "a prorektor  Vysoké školy ekonomické v Praze Pavel Hart- to  si moc nepamatuji, tloukly se důvody a opatrnost -"musíme počkat a jít do něčeho až to bude pro nás výhodné" atd.

A ještě názory známých významných ekonomů současnosti, kteří nebyli členy debaty, jejichž názory a mínění jsem posbíral v mediích.

Jednoznačně pro euro je vystudovaný matematik a ekonom Luděk Niedermayer, bývalý víceguvernér české národní banky-"většina zemí evropské unie euro přijala a je s ním spokojená, pokud by nastaly nějaké nepředvídané světové finanční  kolapsy, války a podobně, mohutná loď euro se udrží, naše malá korunová lodička bude mít problémy"říká. 

Kladný názor k zavedení eura u nás má i Oldřich Dědek, bývalý víceguvernér stání banky, Radek Špicar absolvent Cambridge, Petr Zahradník ekonom a člen Nervu, naopak pro euro není Miroslav Singer bývalý guvernér státní banky, hlásná trouba  dělníků Středula a současný víceguvernér  Marek Modra, který během let změnil svůj názor z pozitiva pro euro na negativum.

A nakonec těžký kalibr Klaus Václav, profesor a CsC. Velmi rasantně proti, důvody sype hodiny s jednoznačnou jistotou ve svoji vizi. Kdo chce, ať si je přečte. Nejsem ekonom a nemohu je analyzovat. Ale docela si troufám tvrdit, že když sumarizujeme názory pana V.K. v mnoha věcech můžeme říci, že pokud pan V.K. říká plus A , je to  minus A. / názory na neoteplování planety, na Covid, batůžek je levicový stejně jako stravenky, kuřecí řízek a pod./

Ale vrátím se k debatě s ekonomy u Václava Moravce. Studenti se ptají, ekonomové odpovídají. Dosti všeobecně, dosti nejasně, mnohoznačně. Ale to je ekonomie. Debata končí. Zavírám internet....ale postrádám nějaké možné shrnutí některého ze studentů. Třeba takto.

"Víte, paní a pánové. Z vašich odpovědí jsem docela jelen. Tak euro ano,  nebo euro ne ? Pro mne, studenta, euro ano. Nyní pokud chci odejet do Evropy kde se platí eurem, a proměním 1000 euro, zaplatím o 1400 kč více v bance nebo u směnárníka. Je to kurs plus prodej-nákup. Po návratu, pokud mi nějaká eura zůstanou a chci je směnit, platím rovněž. Pokud by jste chtěli pomoci i panu profesorovi Fialovi, který půjde do Německa kupovat Nutellu, aby zjistil pomocí logaritmického pravítka nebo eventuálně diferenciálního počtu přepočet na naší měnu a tedy výhodnost, nebo nevýhodnost koupě, zaveďte euro. Pomůžete mu. A pomůžete i mnohým nebohým cizincům přijíždějícím do naší republiky. Musí udělat směnu také. Já sám jsem zjistil před několika měsíci u jednoho směnárníka na Václavském náměstí v Praze,/ směnárna na pravé straně od "koně" směrem dolů/, že nadšení cizinci dostanou   za Euro méně o 6 kč a za anglickou libru dokonce o 10 kč méně, než je jeho skutečná směnná hodnota.Na můj dotaz byla odpověď:"Každý se může o ceně domluvit/".

 

 

ČT24color="initial"https://ct24.ceskatelevize.cz › clanek 

 

https://www.lidovky.cz/byznys/euro-muze-byt-hned-jsme-premianti-mini-oldrich-dedek-z-cnb.A170520_115125_statni-pokladna_ELE/foto/nahledyhttps://www.niedermayer.cz/z-medii/tema/ekonomika-a-eurohttps://lnkd.in/eNY6R7n2  Miroslav SingerZprávyNázory a analýzyGlosa: Stravenky jsou levicové, horší než kuřecí řízek se snowboard

Radek Špicar (@R_Spicar_SP_CR) / ...

X · R_Spicar_SP_CRcolor="initial"19.3K+ followersPřijmeme euro ! Není to jen měna ale i symbol silné EU, kterou potřebujeme av níž máme být

Autor: Michael Pálka | sobota 30.3.2024 20:47 | karma článku: 15,06 | přečteno: 500x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46 | Přečteno: 627x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

Před několika dny jsem v Brně vyslechl přednášku o válkách a jejich příčinách. Sál byl nabitý, přednášející dobrý, udržel pozornost, střídaly se obrázky s komentáři.

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Já člověk...

Ten člověk byl mladý a šel. Začínal mu jeho život a pokračoval jeho život. Byl to jeho život. Měl to být jeho život.

10.2.2024 v 14:01 | Karma: 9,25 | Přečteno: 209x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  9:45

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

  • Počet článků 318
  • Celková karma 13,32
  • Průměrná čtenost 945x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik