Pohodová vejce a jiné legrace v českých velecentrech..

Není třeba doma koukat na "Slunce, seno, jahody", či jíné české veselohry, lepší zábavu skýtá ťapání v nákupních  potravinářských velecentrech, nejlépe před spaním.

Jdete a čtete. Na příklad: Vejce. Ne jako za časů našich babiček, když ho babka vytáhla s láskou odněkud z kurníku, sledována vztekle uřvaným kohoutem...  teď jsou to vejce pohodová, vejce podestýlková, vejce balená, česká vejce ,  v cenách 3.50 kč za kus, ovšem už vejce pohodová, jsou za 4 Kč kus, proto, že kdákavé slepice mají větší pohodu při svém živobytí ve službách člověka, chodíce  po vymezeném prostoru, ne tedy, že by měl větší pohodu člověk, který sežere toto pohodové vejce.Ale nejsme u konce-zrak vám zavadí o vejce cereální, tedy vejce kde kdákavým slepicím jsou přemýšlivým chovatelem nabízeny minimálně 3 druhy obilovin.Tam už se cena šplhá na 6 kč za kus.Zrak neuhne a vy čtete vejce od slepic v halách -podestýlková, vejce z volného výběhu-tedy pro neznalé,  slepice mají pohodu, mohou hrabat nožičkami a vás jejich "welfare", tedy pohoda, stojí už 8.50 kč za kus. Ale vás hřeje pocit , že jste přispěli k prodloužení jejich docela mizerného života o nějaký ten týden navíc.

A jdeme dále a čteme dále a divíme se dále a stále...Bio vejce-pozor 6 ks za 68.90 kč, proč Bio nevím, patrně se vejce omývají v destilované vodě, a dokonce nabídka neodolatelná, Chytrá vejce -IQejce se selenem 8 kusů za 89.90kč. Pokud ten kvelb ať už je to Bila, Albert, Brněnka, či Lidl  stojí dokonce vedle Chytré lékárny, nelze si neuvědomit, že tam kde je tolik chytrých, musí být patrně někdo blbý.A to jsme my.Protože blbé z nás dělá hloupá reklama. Nutno dodat, že u jakýchkoliv vajec je  chemické složení stejné,  což se taktně nepřipomíná, pravda u hrabavých slepic je menší množství cholesterolu v žloutku.Jestli je to dobře, špatně, či jinak, nelze zcela přesně určit...cholesterol zase  přichází dle našich felčarů do módy.

Jdeme dále.Ceny jsou přeškrtány, pod škrkancem nová cena  o 30% i více nižší. A tak to jde furt, jestli do kvelbu jdete v pátek , svátek, po týdnu, či měsíci.Pokud by to byla pravda, musely by ceny být za pár týdnů na nule.Opak je pravdou.Hospodyńky by mohly vykládat.Další fenomén je  cedule u každé druhé potraviny "česká cena"-nevím jak je to myšleno, jestli má být v českých obchodech cena maďarská či jiná, a nebo, že česká cena dává jistotu čeho ? No patrně českých, tedy nižších cen.Ale ano. Viděl jsem plný regál  Tatarská omáčky poctivá, / naše špecifiká , řekl by pan Mečiar/, 420 g za 1,90 kč, 240 g Majonéza poctivá za 9.9O  kč. Koupit  to  a hodit do vlastního žaludku, ovšem patrně chce odvahu lví.

Slovo "poctivá" se skloňuje ve všech pádech -poctivá šunka od kosti, poctivá šunka dušená v páře s emblémem zápasníka Vémoly, poctivé párky vídeňské, poctivá bavorská klobása -tedy pokud tam není poctivá, můžeme dedukovat , že je nepoctivá, a tedy šmejd.Občas na vás zamrká visačka "česká kvalita", či česká kvalita  a poctivé, jak jinak, frnkfurtské párky Sláma.Nevím, jestli  frankfurtské párky pan Sláma dělá ve Frankfurtu či v nějakém českém městečku podle frankfurtské receptury.

Česká cena je ovšem také u  Prosciuto  di Paris, jakýsi extra vysušený opentličkovaný salám v líbivé ceně téměř 1000 kč za kg,  To už je skoro lepší si zajet na kaviár do Ruska.Zrak zavadí o "Chléb krále Ludwiga , 500 g.za 50 korun českých, tedy pravda na to jsem si vzal brejle, nevěříce svému stařeckému zraku, a když minete "Masíčko",/skutečný název/, krmi pro kočky, kdy vás přesvědčují, že uděláte chytrý nákup, 50 g za 39,9o pokud to sobě, nebo své kočce koupíte, pak se vám brejle jistotně orosí... Ovšem, když vás  u pokladny přivítají vyklenuté hrudníky paní a dívek s nápisem "už vám letím pomoci", usnete jistě doma spokojeně a ve sladkých snech.

Autor: Michael Pálka | pátek 8.11.2019 15:17 | karma článku: 24,10 | přečteno: 578x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93