Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Realita českého vyrovnání se s minulostí

Existuje mnoho potenciálních odpovědí na problematickou otázku našeho diskutabilního vyrovnání se s minulostí, především s předlistopadovou. Často slýchávám názory, zvlášť v souvislosti se slabou schopností nekriticky přistupovat k výkladu našich nedávných dějin, že hlavním milníkem, který ovlivnil další vývoj, byl samotný počátek 90. let, kdy nastoupivší prezident Václav Havel odmítl sáhnout po represích vůči bývalým funkcionářům a kádrům z řad KSČ s tím, že v rámci šíření „pravdy a lásky“ přece „nebudeme jako oni.“ Stejně tak nebyla zakázána komunistická strana, která se později přetransformovala v KSČM, protože dle slov tehdejší politické reprezentace se komunisté časem zdiskreditují sami, což už dnes samozřejmě víme, že se nestalo. Tento pochybný vývoj bývá srovnáván v tomto ohledu s mnohem úspěšnějším Německem, které se se svou nacistickou minulostí vypořádalo mnohem rychleji a tento úspěch bývá přikládán zejména tomu, že NSDAP byla nejen zakázána, ale řada nacistických funkcionářů podílejících se na zvěrstvech holocaustu odsouzena v rámci Norimberského procesu. Nic takového u nás neproběhlo, jak víme státní správa je bývalých komunistů plná a menší část z nich, která se k tomuto odkazu hrdě hlásí, dokonce sklízí dvacetiprocentní podporu. Toto vysvětlení tedy zní logicky, problém je však složitější. 

Tak především, ani v Německu nebylo vše růžové, jak se z dnešního pohledu zdá. Norimberský proces byl sice jistě méně smířlivý vůči prominentům padlého režimu, nicméně již ve své době byl všeobecně kritizován pro svou nedůslednost. Kromě toho, že mnohým z velkých ryb, včetně té největší, se podařilo procesu uniknout sebevraždou, mnoho dalších zmizelo, aby se po mnoha letech objevilo například v Jižní Americe pod úplně jiným jménem a příjmením. Stačí si připomenout sadistického lékaře Mengeleho, který zemřel v 70. letech, jako dobře zajištěný důchodce. Taktéž je známa neschopnost odstranit některé funkcionáře ze státní správy, někteří nacisté zde zůstali ukryti řadu let. Dokonce až v roce 1986 byly odtajněny dokumenty usvědčující tehdejšího rakouského prezidenta Kurta Waldheima ze spolupráce se speciální jednotkou likvidující partyzánské oddíly. Soud v Norimberku byl posledním velkým procesem až do roku 1960, kdy úspěšné dopadení Adolfa Eichmanna izraelským Mosadem pomohlo znovuotevřít řadu velkých kauz. Právě teprve až s příchodem mladé německé generace v polovině 60. let Němci přestali před svou minulostí zavírat oči a začali kriticky hodnotit historické chyby svých předků.

Těžko ovšem soudit zdali se německá společnost s nacistickou minulostí opravdu vyrovnala. Jedna z posledních studií přinesla závěr, že ve třetině německých domácností je stále velmi skrytý antisemitismus, byť na veřejnosti se s tím nikdo nechlubí. To jsou velice kontroverzní závěry, nicméně fakt je takový, že ani přes dílčí chyby a nedostatky popsané výše, kolem roku 1965 ve Spolkové republice Německo neexistovala masově podporovaná extremistická strana omlouvající chyby doby minulé (viz dnešní úspěšná KSČM) a země byla považována za vzor transformace a přechodu k fungující pluralitní demokracii.

A tady se dostáváme k jádru věci. Zdevastované Německo se po válce (zejména jeho západní část) velice rychle pozvedlo. To souvisí jak s nutností vše vybudovat prakticky znovu a s ohromnou dotační politikou ze strany Západu v rámci Marshallova plánu, tak s generací skvělých politických osobností (mnohdy z řad válečných odpůrců nacismu, kteří upadli v Hitlerovu nemilost, ale zázrakem přežili), která určovala vývoj v zemi v 50. letech a přivedla zemi k hospodářskému zázraku. Svou sociálně-tržní politikou, kterou v té době kvůli strachu z komunistické revoluce prosazovala i pravice, přinesli do země dosud nebývalý blahobyt. Politika byla skutečně službou lidu. Jak už bylo naznačeno, zemi vedli lidé s mnohdy pohnutým osudem, morálně velmi zásadoví a důvěryhodní. Zemi tak nesužovala korupce, klientelismus ani parlamentní obstrukce. Byla dána jasná vize do budoucnosti, které se držely všechny strany napříč politickým spektrem. Generace, která ve 30. letech volila NSDAP, protože z důvodu tehdejší hospodářské krize měla nejistou práci a hmotně strádala, viděla, že to jde i bez Hitlera. Viděla, že i demokracie bez vlády pevné ruky může fungovat. Proto Němci neměli důvod vracet se k nacistům a vzpomínat na to, „co bylo za minulého režimu lepšího než dnes.“

Sametová revoluce v roce 1989 přinesla Československu naději lepších zítřků. Tato šance však na rozdíl od příkladu Západního Německa nebyla využita. Nastartovala éra rozkrádání státu, bleskové privatizace zastaralých podniků a drasticky se rozrostla korupce a organizovaný zločin, který je tak typický pro tuto tzv. éru divokého kapitalismu v 90. letech odstartovanou za vlády Václava Klause. Revoluční euforie tak vystřídalo porevoluční zklamání a tato „blbá nálada“ spojená s nechutí lidí do politiky zasahovat a přispět k jejímu zkvalitnění je problémem, který se táhne dodnes a vytváří začarovaný kruh. Za takovéto situace pak lidé začínají hledat pozitiva na době, která tomuhle všemu předcházela a minulý režim si iracionálně idealizovat. Jakým způsobem pak mají politici legitimizovat otevírání procesů s bývalými komunistickými kádry či ospravedlňovat ostrakizaci komunistické strany, když lidé mají pocit, že tito politici nejsou o nic lepší? Toto chování jen snižuje obecně pozitivní vztah k demokratickým hodnotám a připisuje politické body komunistům, jimž nejlepší reklamu dělá a vždy dělala mainstreamová politická reprezentace.

Mají-li současní politici skutečně přispět k vyrovnání se s naší problematickou minulostí, je nutné odstranit všechny neduhy mající v této minulosti své kořeny, a které doposud dusí naši společnost. Politika musí být více zpřístupněna lidem, papalášské chování tolik známé od normalizačních komunistů a přetrvávající v politické kultuře do dnešních dob musí být eliminováno. Taktéž je třeba očistit státní správu od korupce a zdůvěryhodnit ji, což je základ každého dobře fungujícího demokratického a právního státu. Nelze ovšem očekávat, že vše za nás vyřeší politici. Aktivně se tohoto procesu musí účastnit i řadoví občané. Emancipovaná a sebevědomá občanská společnost je efektivní hrází proti „nečistým praktikám“ politických osobností. Je nutné, abychom začali k dění kolem sebe přistupovat odpovědně. Skvělá příležitost se naskýtá právě nyní u příležitosti historicky první přímé volby prezidenta. Vyhlídky na první krok ke změně začerňuje fakt, že největšími favority na post prezidenta jsou Miloš Zeman a Jan Fischer. Ještě však není po bitvě a čas na racionální přehodnocení volby tu je. Tak nashledanou v pátek a v sobotu u voleb.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Masný | úterý 8.1.2013 19:25 | karma článku: 9,43 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Miroslav Masný

Totalita nám nehrozí, autoritářství ano

Strach z možných diktátorských choutek Miloše Zemana zcela jistě není na místě. Avšak jeho soustavné překračování prezidentských pravomocí a označování ústavních zvyklostí za idiotské, zvlášť v atmosféře silné lidové podpory, která se prezidentovi dostává, může toto jednání znamenat nebezpečný precedens do budoucna.

30.8.2013 v 14:20 | Karma: 12,04 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Nečasova rezignace může být dobrou zprávou, ale nemusí

Předně je třeba k aktuální politické situaci, která v porevolučním Česku nemá obdoby a vyvíjí se prakticky každou hodinou, říci, že může znamenat obrovský posun v cestě za kvalitnější demokracií. Možná i takový posun, na který jsme už dlouho čekali. Českou veřejnost teď možná čeká období hodně bolestivých zpráv a zjištění o skutečném stavu zkorumpované státní správy, mnohé to přiměje k rezignaci na jakoukoli participaci ve věcech veřejných, mnohé další to utvrdí v tom, že je to v tomto státě skutečně tak špatné, jako vždycky říkali. Rozhodně bychom však neměli propadat deziluzi - pokud půjde vývoj správným směrem, může se razie uskutečněná minulý týden zapsat do dějin jako důležitý, kladně hodnocený historický mezník. Včera večer jsme si navíc mohli přečíst či poslechnout další dobrou zprávu - premiér Nečas, byť se zpožděním, rezignuje.

17.6.2013 v 1:57 | Karma: 15,84 | Přečteno: 768x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Proč jsem nezměnil názor na euroskepticismus

Jelikož nemám dost dukátů pro psaní komentářů v diskuzích na idnes.cz, rozhodl jsem se reagovat na vlnu kritiky, která se strhla v reakci na můj předchozí článek O podivnosti českého euroskepticismu (http://masny.blog.idnes.cz/c/333231/O-podivnosti-ceskeho-euroskepticismu.html) touto cestou. Předně bych rád poznamenal, že reakce, které je možné si pod článkem přečíst, mě nepřekvapily, očekával jsem je. Však jsem také tento postoj ve svém článku kritizoval. Respektuji názor a kritiku každého, nicméně i já mám právo na vyjádření svého přesvědčení. Pokud ovšem možno, v mezích slušného vyjadřování. Není v možnostech tohoto článku se vyjádřit ke všem názorům, takže přednostně k těm nejpodnětnějším.

21.4.2013 v 15:02 | Karma: 17,82 | Přečteno: 931x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

O podivnosti českého euroskepticismu

V minulých týdnech způsobil novopečený český prezident Miloš Zeman další veřejný poprask, když společně s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem na Pražském hradě vztyčil vlajku Evropské unie. Avšak na rozdíl od většiny předchozích kroků kontroverzního prezidenta lze tento symbolický akt považovat za veskrze pozitivní.

20.4.2013 v 18:46 | Karma: 37,52 | Přečteno: 5601x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Pozitivní přínos prezidentských voleb

Zdaleka ještě není dobojováno a definitivně rozhodnuto, do finálového kola první přímé prezidentské volby v Česku zbývá ještě pár dní, už teď však můžeme přínos této politické události navzdory všem komplikacím s podpisy na kandidátních listinách a kritice skalních odpůrců takto nastaveného výběrového řízení prezidenta hodnotit nepochybně pozitivně. Od počátku velký odpůrce přímé volby, dosavadní prezident Václav Klaus, měl sice pravdu, když varoval, že volby budou mocenskou hrou médií, které vyberou své kandidáty a voliči jim to pak pouze schválí, což se i nepřímo potvrdilo, když Češi mohli sledovat překvapivý vzestup Karla Schwarzenberga, kterému předcházela týdenní mediální masáž, nicméně onen pozitivní odkaz lze vysledovat ve zcela jiných aspektech. Poslední týdny aktuální volba nového prezidenta zcela nepochybně probudila dosud dřímající českou veřejnost a nastartovala nebývale obrovskou vlnu zájmu o politiku a to dokonce mezi dosud silně apolitickou mládeží.

23.1.2013 v 19:17 | Karma: 11,23 | Přečteno: 693x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:29

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  12:28

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí...

Předstíral záchvat epilepsie a utekl z léčebny, nebezpečného muže hledá policie

15. května 2024  12:14

Policisté hledají nebezpečného muže podezřelého z loupežného přepadení, který po zadržení dnes ráno...

Dodávky munice Ukrajině nevylučují jednání o míru, koriguje Pavel rozhovor

15. května 2024  12:06

Dodávání vojenské munice na Ukrajinu je součástí její podpory, uvedl v úterý prezident Petr Pavel...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1418x
Student politologie. Přesvědčený sociální liberál, příznivce zelené politiky a eurooptimista. Aktuálně žiji a studuji v Brně.