Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Případ Vondrouš aneb politická kultura u nás

Většině z nás jistě neunikla tento víkend médii nejvíce komentovaná událost z pátku, kdy byl v Chrastavě při příležitosti otevření nového mostu spáchán „atentát“ plastovou pistolí na prezidenta Václava Klause. Zdánlivě „malicherný“ incident rozpoutal diskuzi nejen napříč českou veřejností, ale nyní už i světovými médii. Většina názorů se točila kolem neúnosné politické situace, kterou řada z našich spoluobčanů již nezvládá a uchyluje se k takto zoufalým činům. Z pohledu nezaujatého člověka by mohlo být překvapující, že většina názorů, které k incidentu v průběhu minulých dvou dnů zazněly, vyjadřují šestadvacetiletému střelci Pavlu Vondroušovi plnou podporu a pochopení. Vzhledem k tomu, že se profilujeme jako evropská civilizovaná země pevně zakotvená v západním světě, měli bychom se spíš zamyslet, co všechno to o nás vypovídá.

Jistě, žijeme v demokratické pluralitní společnosti, kde se každému dostává možnosti vyjádřit svůj názor (dokonce i ten, který proti principům liberální demokracie bojuje). Česká politická reprezentace nutí většinu obyvatel této země se proti současnému vládnímu mainstreamu stavět spíše kriticky, s čímž se dá jedině souhlasit. Otázka však zní, do jaké míry a jakým způsobem dokážeme této možnosti, tedy svobodně vyjádřit své přesvědčení, využít. Žijeme v roce 2012, je dvacet dva let po pádu komunistického režimu, zatím se stačila vyměnit celá jedna generace, která by již měla být nezatížena předchozím režimem a přesto (nebo možná právě proto) je v souvislosti s pátečním incidentem čas se rozhlédnout a zamyslet nad tím, na jaké úrovni je v současnosti česká politická kultura nebo jakási morálka v politice chcete li. Zvlášť když uvážíme fakt, že mezi veřejností vzrůstá stále větší apatie vůči politickému dění a jakékoli participaci občanů ve věcech veřejných. Volební účast každé čtyři roky rapidně klesá, počet členů i těch největších politických stran stagnuje na několika desítkách tisíc, a když je svolána demonstrace, počet demonstrujících je až na několik světlých výjimek mizivý. Zájem o veřejné dění se vytratil.

Samozřejmě pokud se podíváme na stav politické situace, není se až tak čemu divit. Je však třeba si uvědomit, že v každé demokratické zemi je nejvyšší jednotkou státní moci občan, který má celou řadu možností něco změnit. Můžeme donekonečna vysedávat u piva a nadávat na politiku, ale politici jsou vždy obrazem svého lidu. Je na nás, co jim dovolíme, jaké jim dáme hranice. Bohužel my jsme si je příliš rozmazlili a stav věcí je takový jaký je. Poslanecká imunita je snad nejširší v celé EU a za některé dnešní papalášské praktiky by se nemuseli stydět ani komunisté. Je to jako s výchovou dětí. Ponecháte je svému osudu a ony vám zvlčí a pak už nevíte co s nimi a můžete se odhodlat k podobně zoufale vyhlížejícímu činu, ke kterému došlo v pátek v Chrastavě. Jistě, zatím to byla jen plastová kuličkovka, ale co to může být příště? A je úplně jedno jaký je to prezident, jaké má názory a podobně. Je to prezident demokratického státu a násilí v pluralitní politice nemá své místo. Základem každé demokracie je především slušnost. A pokud slušností nedisponujeme my, těžko ji pak můžeme očekávat od politiků. Ne ekonomická, ale právě morální úroveň je to, co nás už celá desetiletí tak drasticky dělí od světa, který začíná za Rozvadovem dále na západ.  

Na mnoha internetových diskuzích je strůjce celého tohoto humbuku, který ovládl média, vychvalován. Ve skutečnosti jsme si však opět zadělali na pořádnou ostudu. Nehledě na to, že Klausova ochranka se již stihla proslavit jako „nejhorší bodyguardi všech dob.“ Jaké světlo to vrhá na Českou republiku ve světě? Jak teď budou zahraniční politici k naší zemi přistupovat, když si nemohou být, v případě státní návštěvy, ani jisti, že bude dostatečně zajištěna jejich bezpečnost? Snad jedinou světlou stránkou v tomto případu je reakce šéfa Klausovy ochranky Jiřího Sklenky, který za incident převzal veškerou zodpovědnost a z vedoucí funkce odstoupil. Znamená to snad, že i v naší zemi se najde alespoň náznak morálky? Z tohoto kroku by si přeci mohlo vzít příklad mnoho z našich ústavních činitelů a přispět tak ke zlepšení politické kultury. Než ale čekat až přijde změna „shora“, měli bychom začít každý u sebe...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Masný | pondělí 1.10.2012 0:17 | karma článku: 12,01 | přečteno: 923x
  • Další články autora

Miroslav Masný

Totalita nám nehrozí, autoritářství ano

Strach z možných diktátorských choutek Miloše Zemana zcela jistě není na místě. Avšak jeho soustavné překračování prezidentských pravomocí a označování ústavních zvyklostí za idiotské, zvlášť v atmosféře silné lidové podpory, která se prezidentovi dostává, může toto jednání znamenat nebezpečný precedens do budoucna.

30.8.2013 v 14:20 | Karma: 12,04 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Nečasova rezignace může být dobrou zprávou, ale nemusí

Předně je třeba k aktuální politické situaci, která v porevolučním Česku nemá obdoby a vyvíjí se prakticky každou hodinou, říci, že může znamenat obrovský posun v cestě za kvalitnější demokracií. Možná i takový posun, na který jsme už dlouho čekali. Českou veřejnost teď možná čeká období hodně bolestivých zpráv a zjištění o skutečném stavu zkorumpované státní správy, mnohé to přiměje k rezignaci na jakoukoli participaci ve věcech veřejných, mnohé další to utvrdí v tom, že je to v tomto státě skutečně tak špatné, jako vždycky říkali. Rozhodně bychom však neměli propadat deziluzi - pokud půjde vývoj správným směrem, může se razie uskutečněná minulý týden zapsat do dějin jako důležitý, kladně hodnocený historický mezník. Včera večer jsme si navíc mohli přečíst či poslechnout další dobrou zprávu - premiér Nečas, byť se zpožděním, rezignuje.

17.6.2013 v 1:57 | Karma: 15,84 | Přečteno: 768x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Proč jsem nezměnil názor na euroskepticismus

Jelikož nemám dost dukátů pro psaní komentářů v diskuzích na idnes.cz, rozhodl jsem se reagovat na vlnu kritiky, která se strhla v reakci na můj předchozí článek O podivnosti českého euroskepticismu (http://masny.blog.idnes.cz/c/333231/O-podivnosti-ceskeho-euroskepticismu.html) touto cestou. Předně bych rád poznamenal, že reakce, které je možné si pod článkem přečíst, mě nepřekvapily, očekával jsem je. Však jsem také tento postoj ve svém článku kritizoval. Respektuji názor a kritiku každého, nicméně i já mám právo na vyjádření svého přesvědčení. Pokud ovšem možno, v mezích slušného vyjadřování. Není v možnostech tohoto článku se vyjádřit ke všem názorům, takže přednostně k těm nejpodnětnějším.

21.4.2013 v 15:02 | Karma: 17,82 | Přečteno: 931x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

O podivnosti českého euroskepticismu

V minulých týdnech způsobil novopečený český prezident Miloš Zeman další veřejný poprask, když společně s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem na Pražském hradě vztyčil vlajku Evropské unie. Avšak na rozdíl od většiny předchozích kroků kontroverzního prezidenta lze tento symbolický akt považovat za veskrze pozitivní.

20.4.2013 v 18:46 | Karma: 37,52 | Přečteno: 5601x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Pozitivní přínos prezidentských voleb

Zdaleka ještě není dobojováno a definitivně rozhodnuto, do finálového kola první přímé prezidentské volby v Česku zbývá ještě pár dní, už teď však můžeme přínos této politické události navzdory všem komplikacím s podpisy na kandidátních listinách a kritice skalních odpůrců takto nastaveného výběrového řízení prezidenta hodnotit nepochybně pozitivně. Od počátku velký odpůrce přímé volby, dosavadní prezident Václav Klaus, měl sice pravdu, když varoval, že volby budou mocenskou hrou médií, které vyberou své kandidáty a voliči jim to pak pouze schválí, což se i nepřímo potvrdilo, když Češi mohli sledovat překvapivý vzestup Karla Schwarzenberga, kterému předcházela týdenní mediální masáž, nicméně onen pozitivní odkaz lze vysledovat ve zcela jiných aspektech. Poslední týdny aktuální volba nového prezidenta zcela nepochybně probudila dosud dřímající českou veřejnost a nastartovala nebývale obrovskou vlnu zájmu o politiku a to dokonce mezi dosud silně apolitickou mládeží.

23.1.2013 v 19:17 | Karma: 11,23 | Přečteno: 693x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1418x
Student politologie. Přesvědčený sociální liberál, příznivce zelené politiky a eurooptimista. Aktuálně žiji a studuji v Brně.