Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Porod doma nebo v porodnici?

V souvislosti se zdravotnictvím se v posledních letech jednou z palčivých otázek stává fenomén domácích porodů, které se po éře mnoha desetiletí, kdy se porody prováděly výhradně pod taktovkou vyškoleného personálu na speciálních pracovištích (tedy alespoň v zemích vyspělého světa), zjevně vracejí zpět do módy. 

Za zamyšlení stojí především otázka, co některé lidi vede k tomu, aby v době, kdy je zdravotnictví na tak vysoké úrovni a kdy jsou porody v porodnicích oproti časům „porodních bab“ v podstatě rutinou, dávali přednost právě mnohem rizikovějším porodům doma. Jako první se jistě nabízí tradice. Stačí se zeptat leckterého dědečka či babičky, kteří vám řeknou, že byli svou matkou porozeni na jejich domácím gauči či posteli v ložnici. Jenže co je to tradice? Jaký má tradice pro nás dnes význam? A to nejen v oblasti porodnictví, ale ve všech směrech. Tradicí je i španělská corrida či lov velryb po japonsku. A opravdu je to správné? Kdo o tom dnes nepochybuje?

Dalším důvodem může být zcela určitě jistý strach, který se sice na první pohled oproti představě porodu doma může jevit poněkud nelogický. Faktem však je, že i přes současnou vysokou úroveň zdravotnictví nastávající matka nemůže vždy počítat s profesionálním přístupem. V českých porodnicích, a je to poměrně často diskutované téma, se prý dokonce situace zhoršuje. Zdravotní sestry jsou často nepříjemné, nemají dobrou náladu a i práce kolem nich podle toho vypadá. Jsou také známy případy, kdy byly děti v porodnici vyměněny mezi dvěma rodinami, což nakonec vyšlo najevo až po mnoha letech, což je samozřejmě nežádoucí jev, který si nikdo nepřeje. A nakonec i přes veškeré vymoženosti a úroveň může dojít k tomu, že dítě porod nepřežije, nebo zemře i samotná matka, byť je to dnes již téměř nepravděpodobné.

Všechny tyto důvody jsou pochopitelné. Jak banálně se však výčet těchto rizik může tvářit ve srovnání s riziky přinášející porod u „domácího krbu“. Navíc ne všechny páry očekávající příchod potomka mají pro své odmítnutí odborné lékařské péče takto racionální důvod. Jsou lidé, kteří prostě mají demagogickou apatii vůči serioznímu a odbornému zdravotnictví.  A to nejen ve vztahu k porodům, ale k jakýmkoliv lékařským zákrokům. Jsou lidé, kteří i přesto, že mají nějaký zdravotní problém, k lékaři prostě nejdou, protože k němu nemají důvěru. Pak jsou i takoví, kteří dávají přednost výhradně alternativním způsobům medicíny. Tak tedy ano, budiž, je to každého věc. Bavíme-li se ale o problematice porodnictví, je třeba si uvědomit, že matka přivádí na svět živého potomka. Není to jen plod, ale je to živý organismus, který má před sebou celý život. A porod je jeden z prvních a zároveň nejkritičtějších okamžiků jeho života, kdy může být jakékoliv pochybení, jakákoliv komplikace fatální pro jeho budoucí život. Ať již jde o tradici či prostý negativní vztah k odborníkům, to dítě k postojům svých rodičů nemá žádný vztah, rodí se právě teď a jeho názory či postoje se budou vytvářet teprve v rámci budoucího vývoje. Jistě, teď ještě nemá rozum, ale jednou ten rozum mít bude a jaký postoj může takové dítě jednou zaujmout vůči svým rodičům, kteří mu nepřímo způsobili nějakou zdravotní komplikaci. Jak to dítě k tomu přijde? Jistě, je to jen prostoduché moralizování bez odborného lékařského pohledu na věc, ale já jsem obyčejný člověk a ne lékař.

Pro některé z těchto lidí by se nabízela jistá alternativa a to konkrétně v té podobě, že porod by sice probíhal doma, ale pod dohledem odborného personálu, který by za rodící matkou mohl dorazit přímo k ní domů. Lékaři by za ní jednoduše přijeli. Na první pohled vcelku prosté řešení. Otázka však je, jak to realizovat. Každou chvílí probíhá mnoho dalších porodů, situace na porodním oddělení se může neustále měnit a lékaři mohou na svých pracovištích chybět. Nehledě na to, že celý transfer z nemocnice domů by zákazníci (dá-li se to nazvat takto) lékařům museli hradit. Už jen z tohoto důvodu by mnoho zájemců o porod doma odmítlo a dál by zarputile obhajovalo své přesvědčení.

Přes veškerá pro a proti, která mnohé matky zvažují, pokud se rozhodují mezi jednou či druhou variantou, by nastávající rodiče neměli zapomínat, že jejich povinností je jednat tak, aby dítě bylo přivedeno na svět v co nejlepších možných podmínkách. Je to přece jejich dítě! A tyto podmínky, i přes veškerá možná rizika a negativa, která jsou pochopitelná a přirozená, doposud nabízí jedině profesionální zdravotnické zařízení. Na prvním místě je vždy zdraví dítěte. Tužby rodičů či vůně tradice, by měly hrát vždy až druhořadou roli (pokud možno žádnou). Snahu vrátit porodnictví před domácí krby považuji za ohromný krok zpět a ignoraci veškerého lékařského pokroku. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Masný | neděle 4.11.2012 18:46 | karma článku: 11,75 | přečteno: 1053x
  • Další články autora

Miroslav Masný

Totalita nám nehrozí, autoritářství ano

Strach z možných diktátorských choutek Miloše Zemana zcela jistě není na místě. Avšak jeho soustavné překračování prezidentských pravomocí a označování ústavních zvyklostí za idiotské, zvlášť v atmosféře silné lidové podpory, která se prezidentovi dostává, může toto jednání znamenat nebezpečný precedens do budoucna.

30.8.2013 v 14:20 | Karma: 12,04 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Nečasova rezignace může být dobrou zprávou, ale nemusí

Předně je třeba k aktuální politické situaci, která v porevolučním Česku nemá obdoby a vyvíjí se prakticky každou hodinou, říci, že může znamenat obrovský posun v cestě za kvalitnější demokracií. Možná i takový posun, na který jsme už dlouho čekali. Českou veřejnost teď možná čeká období hodně bolestivých zpráv a zjištění o skutečném stavu zkorumpované státní správy, mnohé to přiměje k rezignaci na jakoukoli participaci ve věcech veřejných, mnohé další to utvrdí v tom, že je to v tomto státě skutečně tak špatné, jako vždycky říkali. Rozhodně bychom však neměli propadat deziluzi - pokud půjde vývoj správným směrem, může se razie uskutečněná minulý týden zapsat do dějin jako důležitý, kladně hodnocený historický mezník. Včera večer jsme si navíc mohli přečíst či poslechnout další dobrou zprávu - premiér Nečas, byť se zpožděním, rezignuje.

17.6.2013 v 1:57 | Karma: 15,84 | Přečteno: 768x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Proč jsem nezměnil názor na euroskepticismus

Jelikož nemám dost dukátů pro psaní komentářů v diskuzích na idnes.cz, rozhodl jsem se reagovat na vlnu kritiky, která se strhla v reakci na můj předchozí článek O podivnosti českého euroskepticismu (http://masny.blog.idnes.cz/c/333231/O-podivnosti-ceskeho-euroskepticismu.html) touto cestou. Předně bych rád poznamenal, že reakce, které je možné si pod článkem přečíst, mě nepřekvapily, očekával jsem je. Však jsem také tento postoj ve svém článku kritizoval. Respektuji názor a kritiku každého, nicméně i já mám právo na vyjádření svého přesvědčení. Pokud ovšem možno, v mezích slušného vyjadřování. Není v možnostech tohoto článku se vyjádřit ke všem názorům, takže přednostně k těm nejpodnětnějším.

21.4.2013 v 15:02 | Karma: 17,82 | Přečteno: 931x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

O podivnosti českého euroskepticismu

V minulých týdnech způsobil novopečený český prezident Miloš Zeman další veřejný poprask, když společně s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem na Pražském hradě vztyčil vlajku Evropské unie. Avšak na rozdíl od většiny předchozích kroků kontroverzního prezidenta lze tento symbolický akt považovat za veskrze pozitivní.

20.4.2013 v 18:46 | Karma: 37,52 | Přečteno: 5601x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Pozitivní přínos prezidentských voleb

Zdaleka ještě není dobojováno a definitivně rozhodnuto, do finálového kola první přímé prezidentské volby v Česku zbývá ještě pár dní, už teď však můžeme přínos této politické události navzdory všem komplikacím s podpisy na kandidátních listinách a kritice skalních odpůrců takto nastaveného výběrového řízení prezidenta hodnotit nepochybně pozitivně. Od počátku velký odpůrce přímé volby, dosavadní prezident Václav Klaus, měl sice pravdu, když varoval, že volby budou mocenskou hrou médií, které vyberou své kandidáty a voliči jim to pak pouze schválí, což se i nepřímo potvrdilo, když Češi mohli sledovat překvapivý vzestup Karla Schwarzenberga, kterému předcházela týdenní mediální masáž, nicméně onen pozitivní odkaz lze vysledovat ve zcela jiných aspektech. Poslední týdny aktuální volba nového prezidenta zcela nepochybně probudila dosud dřímající českou veřejnost a nastartovala nebývale obrovskou vlnu zájmu o politiku a to dokonce mezi dosud silně apolitickou mládeží.

23.1.2013 v 19:17 | Karma: 11,23 | Přečteno: 693x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico komunikoval, než šel na operaci. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  22:57

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico komunikoval, než šel na operaci. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  22:57

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1418x
Student politologie. Přesvědčený sociální liberál, příznivce zelené politiky a eurooptimista. Aktuálně žiji a studuji v Brně.