Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O krizi v ODS a českém konzervatismu

Největší pravicová strana v Česku prochází patrně nejhlubší krizí vůbec od svého vzniku, na což poukázal i nedávný v pořadí již 23. kongres strany, na kterém byl mimo jiné znovuzvolen dosavadní předseda Petr Nečas, a byla jmenována nová výkonná rada složená z loajálních straníků.  Strana však i přes zdání zůstává nejednotnou a názorově rozpolcenou, což ukázala i několik týdnů trvající rebelie pěti poslanců vůči zvyšování daní. Rebelie byla sice zažehnána, 3 z rebelů dokonce složili poslanecký mandát, nicméně jsme mohli jasně vidět, jak je stranický mainstream otřesitelný a zranitelný. Co je vlastně příčinou vleklé krize ODS?

Odmysleme si teď korupci, neboť ta se do určité míry týká všech parlamentních stran, žádná však nemá tak špatnou pověst, jako právě ODS. Již několik let není známo, co nebo koho tato strana vlastně zastupuje. Opravdu to jsou podnikatelé a živnostníci? Nebo lobbisté a korytáři? Odpověď je víceméně jasná, nicméně bylo by bláhové se domnívat, že ODS naprosto postrádá idealisty a politiky, kteří by skutečně něco v řízení státu změnit chtěli. Problém je však s nejednoznačností, jaké ideje ODS vlastně zastupuje. Za poslední roky vládnutí se strana stala příliš nedůvěryhodnou, nečitelnou a prakticky nevolitelnou.

Problémem je její postoj z hlediska politické ideologie. Sama se označuje za liberálně-konzervativní a přirovnává se tak k tradičním pravicovým stranám západní Evropy, především k britským konzervativcům. Profiluje se jako strana hájící soukromé podnikatelské aktivity, malý stát, nízké daně a mnoho dalšího. Skutečně stojí za to se čas od času podívat na oficiální weby politických stran a porovnat jejich ideje, cíle a sliby se skutečností.

Skutečnost je taková, že ODS není liberální stranou a už vůbec ne konzervativní. Tato strana nikdy neprojevila byť jen snahu zabývat se konzervativními tématy. Byla-li by skutečně konzervativní, již dávno by prosadila zákony zaměřené na ochranu a podporu tradičních rodin s dětmi (například daňové úlevy), místo toho ty finančně nejzatíženější ekonomicky diskriminuje a podílí se na nízké porodnosti. Dávno by prosadila zákony na zajištění malého státu a ochranu soukromí občanů, místo toho podporuje projekty, jako sKarta a občanské svobody omezuje všemi dostupnými prostředky. Dávno by zeštíhlila nadměrnou byrokracii dusící náš stát i státní rozpočet a vytvořila čistý vzduch pro podnikání, které je nezbytné pro tržní ekonomiku. Rozhodně by nepodpořila zvyšování DPH, což je jeden z typicky socialistických kroků, který na pravici nemá místo. Dávno by se soustředila na modernizaci a financování školství, které každý skutečný konzervativec pokládá za základ budoucího úspěchu země. Dávno by bylo dostavěno metro a dokončen projekt bezbariérové hromadné dopravy, která by tento typ dopravy zpřístupnila důchodcům, ochrnutým, postiženým či dalším jinak indisponovaným jedincům. Dávno by vytvořila dostatečně transparentní systém bránící korupci, klientelismu a lobbování průnik do svých řad. Dávno by stranu otevřela novým nadšeným mladým konzervativcům, čímž by zvýšila konkurenční prostředí a naději, že ti „nekvalitní“ v záplavě této konkurence nedostanou možnost se prosadit. Nikdy by nedovolila vypustit z úst svého předsedy termín, jako dalajlamismu a uvědomovala by si svou jednoznačnou pozici v rámci demokratické západní civilizace.

ODS postrádá morální a etický kodex. Soustředí se jen na ekonomické otázky a maximalizaci bohatství. Otázka zní zda-li však tato strana někdy bude vůbec schopna liberálně-konzervativní ideje efektivně zastávat. Tento stav totiž není výsledkem posledních několika krizových let. Ty jsou odlišné pouze v tom, že veškeré její neduhy začaly vyplývat na povrch. Její současný trend je však patrný již od samých kořenů, kdy tento styl politiky do strany zasel Václav Klaus. Požadavky nynějších rebelujících poslanců navrátit se ke konzervativním kořenům pod záštitou Klause jsou tedy absurdní, protože žádný silný konzervativní proud v ODS nikdy neexistoval.

Podobný problém se týká i TOP 09, která se rovněž označuje za liberálně-konzervativní. Zde je však přece jen mnohem větší naděje na její restrukturalizaci. Byť začala špatně a její současné preference jsou mizerné, její předseda Karel Schwarzenberg se přes všechny neduhy jeho osobnosti těší alespoň určité morální vážnosti, což je sympatické zejména mladší generaci, která by vstupem do této strany mohla přinést změnu.

Z parlamentních stran se nejvíce konzervativním myšlenkám blíží KDU-ČSL, která skutečně prosazuje větší podporu tradiční rodiny, vyšší míru solidarity, důraz na tradice, na naši kulturu, zároveň dobře chápe své místo v Evropě a není nacionalistická. Jejímu přerodu v masovější stranu však brání její stále silné náboženské myšlení, které převážně ateistickým voličům nelahodí. Pozice konzervatismu v České republice tak zůstává nadále velmi slabá. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Masný | čtvrtek 15.11.2012 19:27 | karma článku: 14,66 | přečteno: 997x
  • Další články autora

Miroslav Masný

Totalita nám nehrozí, autoritářství ano

Strach z možných diktátorských choutek Miloše Zemana zcela jistě není na místě. Avšak jeho soustavné překračování prezidentských pravomocí a označování ústavních zvyklostí za idiotské, zvlášť v atmosféře silné lidové podpory, která se prezidentovi dostává, může toto jednání znamenat nebezpečný precedens do budoucna.

30.8.2013 v 14:20 | Karma: 12,04 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Nečasova rezignace může být dobrou zprávou, ale nemusí

Předně je třeba k aktuální politické situaci, která v porevolučním Česku nemá obdoby a vyvíjí se prakticky každou hodinou, říci, že může znamenat obrovský posun v cestě za kvalitnější demokracií. Možná i takový posun, na který jsme už dlouho čekali. Českou veřejnost teď možná čeká období hodně bolestivých zpráv a zjištění o skutečném stavu zkorumpované státní správy, mnohé to přiměje k rezignaci na jakoukoli participaci ve věcech veřejných, mnohé další to utvrdí v tom, že je to v tomto státě skutečně tak špatné, jako vždycky říkali. Rozhodně bychom však neměli propadat deziluzi - pokud půjde vývoj správným směrem, může se razie uskutečněná minulý týden zapsat do dějin jako důležitý, kladně hodnocený historický mezník. Včera večer jsme si navíc mohli přečíst či poslechnout další dobrou zprávu - premiér Nečas, byť se zpožděním, rezignuje.

17.6.2013 v 1:57 | Karma: 15,84 | Přečteno: 768x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Proč jsem nezměnil názor na euroskepticismus

Jelikož nemám dost dukátů pro psaní komentářů v diskuzích na idnes.cz, rozhodl jsem se reagovat na vlnu kritiky, která se strhla v reakci na můj předchozí článek O podivnosti českého euroskepticismu (http://masny.blog.idnes.cz/c/333231/O-podivnosti-ceskeho-euroskepticismu.html) touto cestou. Předně bych rád poznamenal, že reakce, které je možné si pod článkem přečíst, mě nepřekvapily, očekával jsem je. Však jsem také tento postoj ve svém článku kritizoval. Respektuji názor a kritiku každého, nicméně i já mám právo na vyjádření svého přesvědčení. Pokud ovšem možno, v mezích slušného vyjadřování. Není v možnostech tohoto článku se vyjádřit ke všem názorům, takže přednostně k těm nejpodnětnějším.

21.4.2013 v 15:02 | Karma: 17,82 | Přečteno: 931x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

O podivnosti českého euroskepticismu

V minulých týdnech způsobil novopečený český prezident Miloš Zeman další veřejný poprask, když společně s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem na Pražském hradě vztyčil vlajku Evropské unie. Avšak na rozdíl od většiny předchozích kroků kontroverzního prezidenta lze tento symbolický akt považovat za veskrze pozitivní.

20.4.2013 v 18:46 | Karma: 37,52 | Přečteno: 5601x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Pozitivní přínos prezidentských voleb

Zdaleka ještě není dobojováno a definitivně rozhodnuto, do finálového kola první přímé prezidentské volby v Česku zbývá ještě pár dní, už teď však můžeme přínos této politické události navzdory všem komplikacím s podpisy na kandidátních listinách a kritice skalních odpůrců takto nastaveného výběrového řízení prezidenta hodnotit nepochybně pozitivně. Od počátku velký odpůrce přímé volby, dosavadní prezident Václav Klaus, měl sice pravdu, když varoval, že volby budou mocenskou hrou médií, které vyberou své kandidáty a voliči jim to pak pouze schválí, což se i nepřímo potvrdilo, když Češi mohli sledovat překvapivý vzestup Karla Schwarzenberga, kterému předcházela týdenní mediální masáž, nicméně onen pozitivní odkaz lze vysledovat ve zcela jiných aspektech. Poslední týdny aktuální volba nového prezidenta zcela nepochybně probudila dosud dřímající českou veřejnost a nastartovala nebývale obrovskou vlnu zájmu o politiku a to dokonce mezi dosud silně apolitickou mládeží.

23.1.2013 v 19:17 | Karma: 11,23 | Přečteno: 693x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1418x
Student politologie. Přesvědčený sociální liberál, příznivce zelené politiky a eurooptimista. Aktuálně žiji a studuji v Brně.