Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdysi to byl třídní boj (aby se nemuselo mluvit o závisti)

Dlouho bylo zjevné, že náš systém poskytování důchodů je nespravedlivý a neperspektivní. Po pátečním vyhlášení nálezu Ústavního soudu k těmto přídavným jménům musíme doplnit ještě třetí. Náš důchodový systém je nespravedlivý, neperspektivní a neústavní.

Nemám samozřejmě k oné neústavnosti co říci, to je čistě právní diskuse, jíž se jako právní laik bez uzardění vyhnu.

Oné nespravedlnosti už se vyhýbat nechci. Ústavní soud označil za nepřiměřený rozdíl mezi tím, jak mnoho bohatší část společnost přispívá do důchodového systému (mnohem víc, než většina ostatních) a jak málo z něj poté dostává (jen o trochu více než ostatní). Není proto překvapivé, že k rozhodnutí nejvyšší soudní instance v zemi jsou nejkritičtější socialisté a komunisté. Komunisté vždy a socialisté hlavně v posledních letech pod vedením Jiřího Paroubka hrají politiku vyvolávání napětí mezi různě movitými skupinami občanů. Kdysi se tomu říkalo třídní boj, ale to jen aby se nemuselo mluvit o závisti). Ústavní soud dnes říká přesný opak, než sociální demokraté, kteří neustále omílají, že naše společnost je extrémně nespravedlivá vůči nejchudším.

Opravdu jen pár let máme zavedeny stropy pro výpočet pojistného na sociální (a tedy i důchodové) zabezpečení. Sociální demokracie se snaží tuto – pořád ještě – novinku zneužít ve volební kampani a usiluje o její zrušení. Mluví přitom o sociální spravedlnosti, kdy ti bohatší mají přispívat těm chudším. Ale oni to přece dělají – ze stotisícového platu se na pojistném solidárně platí pětkrát tolik, než z dvacetitisícového! Problém je v tom, že odejdou-li ti dva dnes do důchodu, ten s nižším platem bude dostávat přes 40 procent svého předdůchodového příjmu, a ten druhý ani ne 20 procent.

Jestli je na tom něco nespravedlivého, tak to, že ten druhý nemá ve stáří právo na zachování své životní úrovně na přiměřené výši i po odchodu do důchodu. Přestože díky svým znalostem, schopnostem, zkušenostem a odvaze převzít odpovědnost celý život platil z vyššího platu důchody hned několika méně vzdělaným, schopným, zkušeným a odvážným důchodcům. To je ovšem přesný opak nespravedlnosti, kterou se svým voličům – nebo aspoň těm závistivým z nich – snaží vsugerovat Jiří Paroubek.

Komickou perličkou pak je, že Německo, které je nám dáváno často za vzor sociálně-tržního hospodářství, má takové limity také. Prostě jen proto, aby ti, kteří platí víc, nemuseli také víc dostávat. Obrovský rozdíl oproti České republice pak je v tom, že zatímco u nás je limit na šestinásobku průměrné mzdy, v Německu je to dvojnásobek. Logikou Jiřího Paroubka je tak německý systém ještě mnohem méně spravedlivý, než český.

Zdá se, že ani na tak krásné slovo jako spravedlnost se lze dívat z mnoha různých pohledů. Zkusme se tedy stavit ještě u posledního ze tří přídavných jmen z počátku blogu – neperspektivní. Je až k smíchu, že i v tomto případě socialisté vidí věci jinak, než jsou. Náš průběžný systém důchodů byl vymyšlen a zaveden prvním německým kancléřem Bismarckem před koncem 19. století, kdy rodiny měly více dětí než dnes a průměrná úroveň dožití byla podstatně nižší. Na jednoho důchodce se tak skládalo několik plátců a bylo spíše věcí náhody, kdo a jak dlouho se z důchodu bude radovat.

Dnes jsme díky životy prodlužujícímu pokroku ve zdravotnictví a nižší porodnosti v situaci, kdy na jednoho důchodce připadá jeden plátce a nezměníme-li celý systém, budou za několik desítek let na jednoho plátce připadat dva důchodci. Že bude nemožné jim udržet nějakou slušnou životní úroveň je více než jasné, jako i to, že původní Bismarckův systém je za zenitem. Říkají to demografové, finančníci, speciální komise včetně té Bezděkovy. Sociální demokracie nevidí a neslyší a veškeré větší změny už léta blokuje.

Bylo jen otázkou, kdy se něco stane. Že tím zlomem je zrovna rozhodnutí Ústavního soudu v čele s bývalým ministrem spravedlnosti a senátorem za ČSSD, je spíš pikantní detail. Mnohem důležitější je, že s důchody musíme konečně něco udělat, jinak je od 1. října 2011 nebude podle čeho počítat. Škoda, že jsme změny nemohli udělat dřív! Teď nám – kromě všech demografických, finančních a dalších dávno známých omezení – budou ruce svazovat i mantinely vymezené Ústavním soudem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Kocourek | pondělí 19.4.2010 15:30 | karma článku: 24,80 | přečteno: 1358x
  • Další články autora

Martin Kocourek

Evropská dluhová brzda – pozdě, ale přece

Takže Evropská unie chce, zatím ústy německé kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Sarkozyho, prosadit do ústav členských zemí Eurozóny protidluhové brzdy? Pozdě, ale přece, chce se mi říci.

18.8.2011 v 14:19 | Karma: 13,08 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Sociální demokraté se tetelí radostí, že penze řeší někdo jiný

Skutečnost, že tento týden v Poslanecké sněmovně prošly do druhého kola klíčové reformní zákony v oblasti zdravotnictví a důchodů, je zdánlivě pozitivní jen pro nás coby vládní koalici. Přinejmenším proto, že je důkazem naší schopnosti shodnout se na věcných řešeních, pokud se k nim přes vnitřní koaliční (a možná spíš vnitrostranické) problémy dostaneme.

14.7.2011 v 14:21 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Co se stane, až do Porýní nebo Bavorska přijde tsunami?

Začnu dvěma výňatky ze zpráv na téma německé jaderné energetiky na idnes.cz. První je ze 7. září a pod titulkem «Německé jaderné elektrárny budou fungovat déle, prosadila Merkelová» se v něm mimo jiné píše: «Německá kancléřka Angela Merkelová prosadila, že místní jaderné elektrárny budou moci vyrábět elektřinu až o 14 let déle, než se dosud počítalo. Koaliční dohodu musí ještě schválit parlament. Merkelová jí však chce poslat jen do dolní komory, ve které má koalice většinu. Horní komoru hodlá vynechat. Středopravá německá koalice křesťanských (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) se dohodla, že sedm bloků postavených před rokem 1980 ponechá v činnosti o osm let déle, než počítá stávající plán. Deset novějších zařízení pak bude fungovat o 14 let déle. V praxi tak mohou elektrárny v zemi fungovat i po roce 2040.»

31.5.2011 v 15:08 | Karma: 45,75 | Přečteno: 16866x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Náklady na nemilované politiky stát neruinují

Různí lidé, známí i neznámí, čas od času zavzpomínají na někdejší slova Václava Havla o „blbé náladě“ v naší společnosti a vyvozují z nich závěry pro naši nynější realitu. Dopustím se toho též, ale jen proto, abych ukázal, že si někdy náladu kazíme sami.

11.5.2011 v 14:37 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1636x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Nic proti angličtině – ale němčina pro nás nemůže být druhořadá řeč

Konec přechodného období na volný pohyb pracovních sil v sousedních zemích je samozřejmě dobrou zprávou. Neměli bychom však zároveň očekávat, že se v noci ze 30. dubna na 1. května počet našich občanů pracujících v Rakousku a Německu razantně zvýší.

29.4.2011 v 15:20 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Ministr průmyslu a obchodu České republiky (od 13.7.2010). V letech 2006-2010 předseda dozorčí rady akciové společnosti ČEZ (jako zástupce státu, majoritního vlastníka společnosti). V letech 1998-2006 místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Seznam rubrik