Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politické strany cestují na Jižní pól (tedy spíše zpátky)

Takový malý myšlenkový pokus, jak by některé politické strany dopadly, kdyby se měly bezpečně vrátit z Jižního pólu a postihla je krize.

Výpravy několika politických stran (po dvaceti lidech) se vydaly dobít Jižní pól. Každá (aby se nám nemotaly) jej dobyla v jiný okamžik, všechny ale byly postaveny před stejný problém: zpáteční cesta má trvat dvacet dní, zásoby pro každého ale stačí na dní deset. Co teď?

Podívejme se, jak se zachovají jednotlivé politické výpravy:

1. Výprava první, referenční, se dál bude chovat jako by se nic nedělo – denní příděly nesníží, protože už takhle jsou nastaveny na nutriční minimum. Za deset dní tedy všem dojde jídlo. Třináctý den začnou hladem a vysílením umírat první, přidá se i mráz a šestnáctý den již zbývá méně než polovina, osmnáctého dne se dožijí jen tři a zpět do bezpečí dorazí jediný polárník, ten nejsilnější. Tahle skupina nepřijme žádné rozhodnutí, má tedy špatné skóre. Doopravdy?

2. Druhá výprava, říkejme ji oranžová, opatření přijme – zdvojnásobí denní příděl potravin tak, aby si polárníci udělali tukové zásoby a přitom ještě v přídělech zvýhodní ty, co jsou hubení, nemocní nebo se jim prostě nechce dál. Díky této solidární politice dojde těm silnějším jídlo třetí den, těm slabším šestý, tak jak tak ale všichni desátý den zemřou.

3. Třetí výprava, říkejme jí modrá, přijme také opatření – upraví příděly na polovinou, všem stejně. Díky této nesolidárnosti začnou pátý den umírat první polárníci vlivem podvýživy, tím se mírně zvýší příděly pro ostatní, desátého dne se dožije jen polovička, příděly zbytku se ale dostanou na 75% původní úrovně. Únava ale udělá své a dalších pět lidí umře během dalších pěti dnů. Zbylých pět už má dostatek sil i zásob a bezpečně dorazí zpět.

 4. Čtvrtá výprava, říkejme jí červená, přijme toto opatření: všechny zásoby nahází do jednoho pytle, aby nikdo nikomu nic nezáviděl a všichni měli všechno dohromady s tím, že podle jisté utopistické teorie se věci mají tak, že když se o společné zásoby spravedlivě rozdělí, všichni se budou mít dobře. Skutečnost je ale taková, že zásoby se během tří dnů rozkradou a do osmého dne umřou hlady všichni polárníci až na dva, velitele a hlídače pytle, kteří si každý ulili dost na to, aby dorazili zpět. Protože jsou ale oba naprosto neschopní, ztratí směr, otočí se a dvacátý den dorazí zpět na Jižní pól, tentokrát už ovšem úplně bez zásob. Zde také za tři dny zemřou.

5. Pátá výprava, říkejme jí hnědá, přijme toto opatření: selekcí rozdělí své členy na dvě poloviny. Do té první určí všechny lidi nemocné, slabé, s vyrážkou mezi prsty, všechny s tmavší pletí, všechny co někdy byly v Mexiku, všechny kdo se rádi smějí nebo chodí na výlety do lesa, čtou nesrozumitelnou poezii a podobně. Ten zbytek, ta druhá skupina, poté první skupinu povraždí a všichni mají dost zásob na cestu zpět. Elegantní řešení jim ale stoupne do hlavy a rozhodnou se, že vrátit se zpět jim nestačí, že chtějí pochodovat dál, zavraždí tedy dalších pět polárníků, tentokrát už ovšem bez jakéhokoli klíče. Zbytek se nakonec povraždí sám mezi sebou, protože už ani nic jiného neumí. Aniž by se hnuli z místa pomřou všichni na hromadě. Pak jsou tady ještě dvě zvláštní skupiny, k nimž byste mimo naši zemi asi těžko hledali podobné.

6. Šestá výprava, říkejme jí černá, si klekne a začne se modlit, aby dorazila modrá nebo oranžová skupina, se kterou by se spojila a prosazovala společný postup. S kým se ale spojí nemůže nikdo z této skupiny ovlivnit.

7. Sedmá výprava, říkejme jí zelená, na pól ani nikdy nedorazila – její členové se zakopali na půl cesty na pól, kde praktikují jógu, souloží mezi sebou, do rádia kritizují všechny výše zmíněné strany za to, že šlápotami znehodnotí sníh na pólu a čekají, až se modrá nebo oranžová skupina bude vracet, protože zpátky netrefí. Volit můžete ale jen z pěti skupin, ta první totiž znamená sedět doma a nic neudělat (taky volba), ta pátá, hnědá, je u nás zakázaná. Ta čtvrtá, červená, překvapivě ne, přestože na jiné výpravě udělala to samé co skupina hnědá. 

Ve které ze skupin byste chtěli být v případě krize? Nebo se zeptám jinak – ve které byste chtěli být teď a ve které za dvacet dní?

Podle posledních odhadů by chtělo být dnes asi 27% lidí ve skupině oranžové, 21% ve skupině modré, 11% ve skupině červené, u těch dalších těžko říct, tam záleží na tom, kterou z těch větších skupin potkají, zatím 5% u černých a 4% u zelených. 

Zatím to vypadá tak, že po příštích volbách budeme hbitě projídat společné zásoby. Jen abychom toho za dvacet dní, tedy promiňte, opustím příměry: za dvacet let, nelitovali.

Autor: Dušan Marmange | pondělí 23.2.2009 9:10 | karma článku: 12,42 | přečteno: 616x
  • Další články autora

Dušan Marmange

Vnuknutí Christophera Nolana

... aneb proč se mi film „Inception“ musí bezpodmínečně (ne)líbit?! Krátké zamyšlení o diváckém přijetí a hodnocení posledního filmu Christophera Nolana, který evidentně některé lidi nenechá spát, přestože sám se skoro celý odehrává ve snu.

26.8.2010 v 8:18 | Karma: 7,95 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Kultura

Dušan Marmange

Jak vidím prozatímní průběh olympiády

Malé shrnutí dojmů průměrného fanouška, tentokrát spíš vážně ... Myslím že s vyjímkou Martiny Sáblíkové jsou výkony našich sportovců zklamáním, či lépe: zůstali za očekáváním.

24.2.2010 v 12:20 | Karma: 13,38 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Sport

Dušan Marmange

Hoši děkujem, jen tak dál!

Malé zamyšlení ne snad ani tak nad úrovní výkonů našich olympioniků, ale spíše nad úrovní živočichů nazývaných žurnalisté.

24.2.2010 v 10:36 | Karma: 22,13 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Média

Dušan Marmange

Prognóza jak dopadne olympijský turnaj v hokeji

Hulimpyjáda už klepe na dveře, ještě párkrát se vyspíme, ostříháme si chlupy v nose a bude tu.

29.1.2010 v 13:15 | Karma: 14,79 | Přečteno: 1934x | Diskuse| Sport

Dušan Marmange

10 rad a triků, jak si lépe a efektivněji vytírat zadnici

... aneb každý může svým dílem přispět na pomoc Haiti (Poznámka: tento článek rozhodně nechce znevažovat situaci lidí na Haiti, vysmívat se Haiťanům nebo lidem, kteří se tam snaží pomáhat. Vnímavější snad pochopí, čemu se tento článek vysmívá ...)

18.1.2010 v 13:50 | Karma: 21,93 | Přečteno: 4013x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2171x
Jsem mírně dezorientovaný třicátník, který má rád živé věci všeho druhu, hlavně lidi, a nemá rád vše co vede k neporozumění, tedy hlavně floskule, spekulace a falešnou korektnost.