Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hoši děkujem, jen tak dál!

Malé zamyšlení ne snad ani tak nad úrovní výkonů našich olympioniků, ale spíše nad úrovní živočichů nazývaných žurnalisté.

"Hoši děkujem, jen tak dál!" Ne, to není z mé hlavy, takto "sympaticky zafandil" jistý zprávař ve Snídaní s Novou poté, co jeho kolega oznámil, že se český hokejový výběr protrápil k vítězství 3:2 v prodloužení. Těžko říct, jak to myslel. Je málo pravděpodobné, že by se nám podařilo procházet i nadále pomocí výher 3:2 po prodloužení a jestli naše borce vyzýval k pokračování neutěšených výkonů, jaké bez Jágra předvedli proti papírově nejslabším Lotyšům, tak to tedy potěš koště.

Nejpravděpodobnější ale je, že to nemyslel vůbec nijak, že prostě vůbec nemyslí, protože to je pro současné pseudožurnalisty naprosto typické. Zbytečný luxus myslet, když můžu pohotově vyseknout nějaký blud, frázi, floskuli nebo co kde jaká pani povídala.

Expanze takovýchto perspektivních nemyslících blbečku už zasáhla i veřejnoprávní televizi. Na Snídani s Novou jsem se díval proto, že Dobré ráno s Českou televizí je od nového roku prostě nesnesitelné. Nejen, že se kamsi vytratili zprávy, ale otěže tu třímá jakýsi bubák z hlubin Mordoru, jehož rétorické schopnosti jsou někde na úrovni učně. Sourozenci Gondíkovi v moravském vydání. Což je další věc, která mi jako severočechovi vadí - dveřma se do zpravodajství cpe Praha a veřejnoprávními okny tak naskakují Moraváci. Absurdní situace budiž korunována tím, že o počasí informuje živě a akčně z nějakého náměstí ... Slovák. Já nemám nic proti Slovákům, naopak, ale když už nejsme ve společném státě, proč nám najednou po tolika letech začnou cpát česko-slovenský Silvestr, superstar, počasí a kdovícoještě.

Jako perličku přidávám další zážitek z přepínání v přestávkách mezi olympijskými závody. Na ČT bežele repríza pořadu Sama doma a podle čumáčku jakási bývalá modelka vedla se specialistou rozhovor o (jméno jsem zapomněl) nemoci, která se geneticky váže na krevní skupinu 0. Specialista shrnuje, jak je to s dědičností krevních skupin a zakončuje, že jsou-li oba rodiče krevní skupiny nula, měli by zbystřit, pravděpodobnost nemoci je vysoká. "A pane doktore, existuje nějaká šance, že i kdyby oba rodiče měli nulu, dítě bude mít jinou krevní skupinu a nemoc se mu vyhne?" Jeden nemusí být Ajnštajn, aby zapochyboval o tom, jestli je něco takového biologicky možné, já si ověřil, že není, rodiče s nulami budou mít jen potomky s nulou. Specialista na pani chvíli nevěřicně mžoural a pak podle mého názoru geniálně pohotově zareagoval "Ale ano, až 15% dětí v manželství je nemanželských, na místě otce bych se ale začal shánět po testech otcovství." Dobře, každý se občas zmýlí, ale takhle si naběhnout ... když o něčem nic nevím, tedy jsem se k rozhovoru ani nepřipravil, tak držim pec.

A tím jsme se dostali k dalšímu balvanu v botkách České televize, a tím je olympijské studio. Nepamatuji si, že by mi kdy ona omáčka mezi závody dělala problémy, ba naopak, všechny ty analýzy a rozbory jsem poslouchal rád. Teď je to ale naopak, jak se začne dřístat, nekompromisně přepínám. Bulvarizace zasáhla až sem. Nechápu, proč místo zasvědceného poutavého komentáře, pronášeného milým harmonických nevtíravým, přitom ale emotivním hlasem (Zuzka Kocumová) musíme poslouchat, jak z "naší Katky" jak z chlupaté deky leze suchý, skřípavý a nezajímavý komentář, jen proto, že toho víc dokázala nebo je lepší v přechylování nepřechylovatelných jmen nebo já nevím proč. To je jako prohlásit Karla Gotta největším odborníkem na astronomii jen proto, že je největší hvězda. Ne, to přeháním, ale to že byl někdo vynikající závoďák z něj ještě nedělá nejlepšího spolukomentátora. V téhle roli je prostě Zuzana Kocumová bez konkurence.

A bude hůř ... když si vybavím pubertální žvásty spolukomentátora při snowboardcrossu, dokážu si představit, kam směřuje veřejnoprávní sport. Chvílemi jsem měl dojem, že ani jeden z komentátorů ne nedívá na přenos a prostě se jen tak vykecává. Jenže když komentátoři nepotřebují přenos, k čemu přenos potřebuje komentátory?

Co naplat, musíme si zvykat. Když vezmu v úvahu, že největší událostí olympiády pro mnohé zůstane 60-ti metrový let Anji Paersonové, nedělá se mi dobře. Zvlášť když jsem musel hned několika lidem vysvětlovat, že se jí dohromady nic nestalo a zanedlouho po své eskapádě v jiném závodě vybojovala medaili. Už teď se děsím toho, jak média rozmáznou sice hrozivě vypadající, ale nakonec naštěstí nikoli závažné zranění Luboše Bartečka v dnešním zápase Slováků s Nory. Zahynuvší gruzínský sáňkař byl pro místní rýpaly přece jen trochu příliš silná (a dosti vzdálená) káva.

Přejme si, aby sportovní dramata co nejvíce zastínila ta nesportovní ... a ať se daří našim!

Autor: Dušan Marmange | středa 24.2.2010 10:36 | karma článku: 22,13 | přečteno: 1818x
  • Další články autora

Dušan Marmange

Vnuknutí Christophera Nolana

... aneb proč se mi film „Inception“ musí bezpodmínečně (ne)líbit?! Krátké zamyšlení o diváckém přijetí a hodnocení posledního filmu Christophera Nolana, který evidentně některé lidi nenechá spát, přestože sám se skoro celý odehrává ve snu.

26.8.2010 v 8:18 | Karma: 7,95 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Kultura

Dušan Marmange

Jak vidím prozatímní průběh olympiády

Malé shrnutí dojmů průměrného fanouška, tentokrát spíš vážně ... Myslím že s vyjímkou Martiny Sáblíkové jsou výkony našich sportovců zklamáním, či lépe: zůstali za očekáváním.

24.2.2010 v 12:20 | Karma: 13,38 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Sport

Dušan Marmange

Prognóza jak dopadne olympijský turnaj v hokeji

Hulimpyjáda už klepe na dveře, ještě párkrát se vyspíme, ostříháme si chlupy v nose a bude tu.

29.1.2010 v 13:15 | Karma: 14,79 | Přečteno: 1934x | Diskuse| Sport

Dušan Marmange

10 rad a triků, jak si lépe a efektivněji vytírat zadnici

... aneb každý může svým dílem přispět na pomoc Haiti (Poznámka: tento článek rozhodně nechce znevažovat situaci lidí na Haiti, vysmívat se Haiťanům nebo lidem, kteří se tam snaží pomáhat. Vnímavější snad pochopí, čemu se tento článek vysmívá ...)

18.1.2010 v 13:50 | Karma: 21,93 | Přečteno: 4013x | Diskuse| Politika

Dušan Marmange

Nejlepší tým naší hokejové extraligy za posledních deset let?

Hokejová extraliga má sice dlouhou přestávku, tak mne napadlo využít ji k malé bilanci nebo, chcete-li, statistice. Který tým tedy prohlásit za ten nejlepší v poslední dekádě a proč?

28.5.2009 v 21:15 | Karma: 16,49 | Přečteno: 2653x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2171x
Jsem mírně dezorientovaný třicátník, který má rád živé věci všeho druhu, hlavně lidi, a nemá rád vše co vede k neporozumění, tedy hlavně floskule, spekulace a falešnou korektnost.