Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nová geniální floskule aneb krize je všude.

„Tak mne zasáhla finanční krize, Franto. Pivo už mi nechutná, slepice nenesou, pes nežere, auto rezaví a manželka se mnou chce mít sex.“

Nejdříve co je to floskule. Podle wiki je floskule „slohově nadnesený nebo jen obecně platný, ale neprocítěný, prázdný obrat, rčení, průpověď či fráze. Jedná se o výrazy, které nadužíváním ztratily životnost a obsah.“ Když vám někdo řekne „on je jaký je“, „lidi jsou prostě lidi“ nebo „no víte, já se snažím být především sama sebou“ je to sice moc krásné, ale vůbec nic to neznamená. Floskule má nejčastěji charakter nějakého naučeného žvástu, kterým mluvčí zakrývá, co si myslí respektive to, že nemyslí a jen dřístá. Moje oblíbená je „všichni chlapi jsou stejní“. Bodejť by nebyli. „Není to ale pravda,“ dodávám vždy když to slyším, „takový Doktor Manhattan je modrý a dokáže se teleportovat!“  Floskule často používají politici a ještě častěji jejich symbionti (nebo paraziti?), kterým se říká novináři nebo komentátoři nebo tak nějak. Ti pak na floskule povyšují celá témata – například současnou krizi. Sám jsem teď použil floskuli – co je to „současná krize“ za žvást?  

Nejdřív tu byla hypoteční krize, pak bankovní krize, pak finanční krize. Prostě nám ta krize tak nějak bobtnala, kterýmžto pádem dorazila až k nám. Pochopitelně, plno lidí přišlo o práci, mnoha dalším klesly příjmy. To je smutné, ale nedá se předpokládat, že bezstarostný růst může pokračovat donekonečna. Když se někdo přežere, tak si krkne, celý se otřásá a kolikrát se pozvrací. No a naše ekonomika přežraná bezpečnými ekologickými auty, hypotékami na jednu a více generací a úvěry pomalu i na svačiny si nám krkla, otřásá se a brzy se asi, ehm, promiňte, poblinká.  

Ale pozor, krize zasahuje všude, snaží se nás přesvědčit novináři. Tuhle jsem na Nově zaslechl „krize dorazila i do protiatomového krytu.“ Znělo to tak pitomě, že jsem se musel podívat. A ejhle, šlo o to, že psycholog Andrew Urbiš, který se na deset dní zavřel do krytu, dostal někde v polovině KRIZI! No řekněte, to přece není náhoda.   A dnes mne redaktorka www.idnes.cz Jitka Vlková oblažila geniálním článkem „Finanční krize milenkám nepřeje, manažeři šetří“. Idnes je schopen v rámci různých life-stylových hlodů nebo neaktuálních reportáží vypustit kdejakou ptákovinu, ale tento článek, obzvlášť v rubrice ekonomika, mne dostal.

Tak tedy, aby jste byli v obraze:

1.     Muži si v době ekonomické krize přestávají vydržovat milenky a mívají problémy v sexuálním životě – těmi muži jsou pochopitelně míněni manažeři, kdo jiný, přece tady nebudeme řešit nějaký plebs, nezapomínejme že ekonomie je věda o tom, jak zajistit, aby ekonomové byli bohatí. A mohli si vydržovat milenky.

2.     Projevovat se to začíná v zemích, které byly ekonomickou krizí postiženy nejvíce – v Británii či v Japonsku – to zní dramaticky, ono se to doopravdy děje!

3.     Čeští manažeři sexuologické a manželské poradny zatím nezaplavují – no to si můžeme oddychnout, ale pozor, na jak dlouho?! 

Dál už jsem článek ani nečetl, začal jsem totiž okamžitě vymýšlet protikrizová opatření. Tak především, zajdu za chlapama na dílnu a dohodneme se, že každý z nás dá 20%, ne 30% svého platu manažerovi, aby si, chuděra, mohl zase dovolit milenku a aby se mohl plně koncentrovat na to nás osvíceně vést, zvlášť teď, v době krize. Protože jestli nebude mít milenku, začne vysedávat v sexuologických poradnách, a to dlouhé hodiny, protože tyto budou přeplněny ostatními sexuálně frustrovanými manažery. Ještě nám ho tam ušlapou! Co by dělal takový bývalý záletník v manželské poradně to netuším, leda by ho vzdání se milenky vedlo k sexuálními in-sourcingu – plno firem teď některé služby a operace vykonávané dosud externě převádí do vlastního provozu. I manželku musí manažer živit, tak proč na ni „nepřevést výrobu“. Ale to jsem odbočil.  

Manažeři jako naprosto klíčové bytosti musí zůstat v bavlnce, každý z nás nýmandů se musí trochu obětovat. A to nejen pro ně, ale i pro ty nebohé ženušky, které vlivem krize přišly o svého manažera – vydržovatele. Na jejich zaopatření si budeme strhávat alespoň 15% platu. Nemůžou přece jen tak začít pracovat, zvlášť když nových míst pro nanicdobré asistentky které nic neumí a nic nedělají, je obzvláště teď, v době krize (!), poskrovnu.  

Cituji … Singapurské ordinace se prý plní muži v nejlepších letech, kteří mají problémy s erekcí... Podle výzkumné agentury Prince and Associates, která se specializuje na soukromé bohatství, více než 80 % multimilionářů majících milenky, v době krize šetří na dárcích a na apanážích, jimiž si vykupovali svědomí…   Ještě že máme Jitku Vlkovou, která problém zachytila včas. Tomu říkám skutečně investigativní a předvídavá novinařina! Krize je všude. Tady, tady, tam i onde. A ano, i tady.  

Ne, vážně, autorka se dopustila gigantické floskule, bezobsažného žvástu, kterých jsou v poslední době plná média. Přetřásat zdechlinu smyšleného problému a vnucovat všem okolo naprosto scestný pohled na něj, toť výsada bulvárních médií. Tedy všech médií, abych se neschovával za výrazy, které už v dnešní době jsou bezesporu floskulemi.  

 „Včera jsem byl běhat. Vůbec mi to nešlo, blbě se mi dejchalo, po deseti minutách jsem začal kašlat, pak to píchání v boku, prostě krize. Franto, ta krize je, mrcha, fakt všude.“  

Autor: Dušan Marmange | úterý 31.3.2009 10:01 | karma článku: 20,83 | přečteno: 3444x
  • Další články autora

Dušan Marmange

Vnuknutí Christophera Nolana

... aneb proč se mi film „Inception“ musí bezpodmínečně (ne)líbit?! Krátké zamyšlení o diváckém přijetí a hodnocení posledního filmu Christophera Nolana, který evidentně některé lidi nenechá spát, přestože sám se skoro celý odehrává ve snu.

26.8.2010 v 8:18 | Karma: 7,95 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Kultura

Dušan Marmange

Jak vidím prozatímní průběh olympiády

Malé shrnutí dojmů průměrného fanouška, tentokrát spíš vážně ... Myslím že s vyjímkou Martiny Sáblíkové jsou výkony našich sportovců zklamáním, či lépe: zůstali za očekáváním.

24.2.2010 v 12:20 | Karma: 13,38 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Sport

Dušan Marmange

Hoši děkujem, jen tak dál!

Malé zamyšlení ne snad ani tak nad úrovní výkonů našich olympioniků, ale spíše nad úrovní živočichů nazývaných žurnalisté.

24.2.2010 v 10:36 | Karma: 22,13 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Média

Dušan Marmange

Prognóza jak dopadne olympijský turnaj v hokeji

Hulimpyjáda už klepe na dveře, ještě párkrát se vyspíme, ostříháme si chlupy v nose a bude tu.

29.1.2010 v 13:15 | Karma: 14,79 | Přečteno: 1934x | Diskuse| Sport

Dušan Marmange

10 rad a triků, jak si lépe a efektivněji vytírat zadnici

... aneb každý může svým dílem přispět na pomoc Haiti (Poznámka: tento článek rozhodně nechce znevažovat situaci lidí na Haiti, vysmívat se Haiťanům nebo lidem, kteří se tam snaží pomáhat. Vnímavější snad pochopí, čemu se tento článek vysmívá ...)

18.1.2010 v 13:50 | Karma: 21,93 | Přečteno: 4013x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2171x
Jsem mírně dezorientovaný třicátník, který má rád živé věci všeho druhu, hlavně lidi, a nemá rád vše co vede k neporozumění, tedy hlavně floskule, spekulace a falešnou korektnost.