Něco hnusnýho

„Chceš slyšet něco hnusnýho?“ Saša na mě zírala přiopilýma očkama a moc dobře věděla, že nic hnusnýho slyšet nechci, že mám svýho hnusnýho dost a nepotřebuju další nálož, která se mi bude červotočivě prodírat do myšlenek před usnutím, kdy má být člověk především v klidu, protože jinak si, krucinál, vůbec neodpočine.

„Von mi totiž vo ní všechno řek. Von si totiž myslí, že jsem jeho nejlepší kamarád.“

Napřed mi poslala zprávu, potom zavolala, a nakonec ke mně přijela. Zapálila si u stolu, přestože jsem se dvakrát zmínila, že když se v garsonce kouří, všechno pak smrdí jako popelník. Aby mě to tolik neštvalo, zapálila jsem si taky, a rozhodla se, že v sobotu vyperu závěsy a potahy a ložní prádlo, a když to nebude stačit, tak ještě vytřu a utřu prach, což jsem stejně chtěla udělat už minulý týden, ale buď mi do toho něco přišlo, nebo se mi nechtělo, už si přesně nevzpomínám.

„Řek mi, že jí nemá moc rád, ale spí s ní, protože se od rozvodu cejtil jak zaběhnutej pes, a taky že se mu po mně stejskalo.“
S napětím jsem sledovala, že sloupeček popela na její cigaretě narostl už skoro ke dvěma centimetrům, a bylo mi jasné, že jakmile pohne rukou, upadne jí v lepším případě na kalhoty, ale pravděpodobněji na mou pohovku, za kterou jsem před půl rokem dala deset tisíc.
Přivezli ji rozloženou na prvočinitele, a já strávila celý víkend v kleče se šroubovákem, než se mi ji podařilo sestavit. Dvakrát jsem se u toho rozbrečela, ale když jsem ji nakonec dostrkala do rohu vedle okna a poprvé se natáhla, pochopila jsem, proč nás táta pořád napomínal, abychom se k věcem chovali slušně a vážili si lidské práce, a řekla jsem si, že na slova rodičů nakonec vždycky dojde.

Přivezla s sebou dvě láhve vína, protože byly v akci za cenu jedné, a když nám nalévala, nezapomněla připomenout, že bychom na antidepresiva neměly chlastat, ale pak řekla: „No a co, já stejně chlastám každej den, a nevšimla jsem si, že by to něco dělalo.“
Potom vyprávěla, že on antidepresivům říká prášky na radost, ale ona že mu řekla, že jsou to prášky na to, aby se nezabila, a on se zachmuřil a řekl, že o tom hodně přemýšlel, a že si nemyslí, že je jenom jeho vina, že se rozvedli a dost by ho mrzelo, kdyby mu to vyčítala.
Řekla, že si uvědomila, že jí by se naopak ulevilo, kdyby mu to mohla pořádně vyčíst, jenomže to on by se asi sebral a šel, a jí by zbyly akorát oči pro pláč, takže radši mlčela a nechala ho, aby se litoval, přestože na to podle ní ve skutečnosti neměl právo.

Potom popel z cigarety upadl na pohovku a ona ho rozšmidlala prstem do ztracena, a mně to bylo vcelku jedno, protože jsem věděla, že potah budu v sobotu prát, že mi nic jiného nezbyde, když v garsonce kouříme.

Najednou se začala strašně smát, protože si vzpomněla, že vždycky když k ní přijde, přinese čtyři piva, dvě pro sebe a dvě pro ni, ale protože ona pivo nepije, plní se jí lednice pomalu láhvemi, takže mu řekla, že je vlastně klika, že k ní takovejch jako on nechodí víc, a on se zas zachmuřil, protože si myslel, že mu chce předhazovat tu ženskou, s kterou spí, i když ji nijak zvlášť rád nemá.
Poznala jsem, že už se zase propracovává k tomu hnusnýmu, co mi chce říct, a abych jí v tom zabránila, zeptala jsem se, jak k tomu došlo, že se zas dali dohromady.

„Dala jsem si ten inzerát, jak jste mi poradily," řekla vyčítavě. "Napsala jsem, že mi chlap chybí v lese, v posteli a v sobotu." 
Dostala víc než sedmdesát odpovědí, jednu z nich od bývalého manžela. Zašli spolu na skleničku,  pak jeli rovnou k ní domů.
„Víš, co bylo nejdivnější?“ zeptala se. „Že jsem měla pocit, jako kdyby nikdy neodešel.“
„Jak je to dlouho, co jste se rozvedli?“ zeptala jsem se.
„Rok,“ řekla. „Ale odstěhoval se už před dvěma. Ono to všechno trvá,“ vysvětlovala: „Napřed soud o děti, pak majetkový vyrovnání, soudy melou pomalu,“ zvedla prst do vzduchu: „ale jistě.“
„Rovnou mi řek, že s někým chodí. Že ho to s ní moc nebaví, že ale neumí bejt sám.“
„Tys byla taky sama,“ namítla jsem.
„To bylo jiný,“ řekla. „Já měla děti. Na jednu stranu to je s dětma těžší, ale zas člověk není nikdy sám.“

Když jsem otevřela okno, přehodila si přes ramena deku a řekla:
„Neumím si představit, že bych doma nekouřila. Přijdu z práce, hodim nohy na stůl a zapálím si. Pohoda domova.“
Hájila jsem se, že dneska doma už nikdo nekouří. Kuřáci, které znám, se choulí na balkónech a vyklánějí z oken, přestože před dvaceti lety mohla moje tchýně postávat nad dětskou postýlku s cigaretou v ruce, a nikdo si ji netroufl okřiknout.
„Víš, co je ale hnusný?“ obrátila ke mně švidravé zraky. „Že mi to takhle vlastně stačí. Že po něm ani nechci, aby se s ní rozešel.“
Čekala, že mě to pohorší.
„On si pořád není jistej, bojí se, že to s náma dopadne špatně jako minule, mně ale připadá, že bejt nejlepší kamarádi není zas tak málo.“ Napila se. „Říkám si, jestli už taky nezačínám stárnout.“
„Ale di ty,“ usmála jsem se. „V pětatřiceti?“
„Jsem se prostě rozhodla, že na něj nebudu tlačit a nechám mu na rozmyšlenou všechen čas, kterej potřebuje. A mezitím…,“ zasmála se vykutáleně, „s ním budu chodit, a užiju si, co pude. Jenomže,“ nadechla se, „mu to nemůžu říct, poněvadž by to nepochopil.“

 Pak najednou vyjekla, protože jí cigareta vypadla z prstů a zakutálela se za polštář, a když ji konečně našla, zůstala v potahu vypálená dírka.
„To máš fuk,“ mávla jsem rukou. „Budu to mít na památku.“
„Máma mě zabije,“ vzdychla. „Podle ní má mít ženská svou hrdost.“
Položila jsem jí ruku kolem ramen a jako starší zkušená žena poradila:
„Na mámu se vykašli. Rodiče toho nakecaj!“

Autor: Markéta Schneiderová | sobota 2.6.2012 17:02 | karma článku: 13,38 | přečteno: 1441x
  • Další články autora

Markéta Schneiderová

Bibliobus 1

Schody do bibláku jsou vysoké. Někomu trvá i pár minut, než je zdolá. Jistá paní v Malešicích na mě vždycky z chodníku huláká: halóóó! Musím vytáhnout její nacpanou kolotašku dovnitř, zatímco ona se souká vzhůru po zábradlí. Trávu pro morčáka odloží do regálu s nápisem Doporučujeme, kam láduju novinky, a já jí pak pomůžu vybrat dvanáct - čtrnáct knížek, což je její dávka na dva týdny. Pak tašku vynesu na silnici za autobus, kam už se nějak dobelhá.

23.10.2014 v 17:20 | Karma: 15,22 | Přečteno: 428x | Diskuse| Poezie a próza

Markéta Schneiderová

Od té doby, co jsem ztloustla, jsem se stala nepotopitelnou.

S rukama za hlavou se v rybníku vznáším jako špunt a koukám do nebe.Od pondělí předpovídali na každý den déšť, ale pršelo jen jednou. Vlastně dvakrát, ale podruhé to byla jen sem tam kapka, nanejvýš sem tam pleskanec.

28.7.2014 v 14:47 | Karma: 23,31 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Poezie a próza

Markéta Schneiderová

Tak jsme mu zase napsaly:

„Honzíku, co je s tebou? Ozvi se.“ Nechtělo se mi. Brácha ví, že máma napsat esemesku neumí. Ani zvednout telefon se jí pokaždé nepodaří, volá vždycky: „Markétko, Markétko, slyšíš mě?“ Nutí mě hulákat na celý autobus a pak to omylem položí.

6.7.2014 v 20:55 | Karma: 15,53 | Přečteno: 681x | Diskuse| Poezie a próza

Markéta Schneiderová

Tentokrát o stromech

protože nechci pořád psát o mámě a o psovi, i když tihle dva živočichové okupují v mém životě čím dál větší prostor.

10.4.2014 v 21:10 | Karma: 12,15 | Přečteno: 419x | Diskuse| Poezie a próza

Markéta Schneiderová

Venku už zas všechno pučí

„Jen mně nikdo nepučí,“ říká máma, a je to vlastně tátův fórek, nejspíš dost starý, protože táta sice byl vtipálek, ale nijak zvlášť originální. Měl svou sérii fórků pro konkrétní příležitosti a roční období. Pár z nich jsem přejala do svého repertoáru, zdědila jsem totiž jeho smysl pro humor, pomáhá mi na deprese minimálně stejně jako prášky.

6.3.2014 v 11:35 | Karma: 14,70 | Přečteno: 626x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Při bouřce rozhodují o životě vteřiny. Expert popisuje, jak se chránit

3. června 2024  18:09

O víkendu skončila po zásahu bleskem v nemocnici dvacítka lidí. Jak se chovat za bouřky, ve městě i...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1125x
Stále ještě platí, že autorka má plný sklep knih, které sama sepsala a vydala vlastním nákladem.
Znechucena obchodem se rozhodla, že své knihy nebude prodávat. Pomalu je za sebou trousí, kudy chodí, a nabízí je zdarma zaslat každému, kdo o ně projeví zájem. Líbí se jí představa, že její knihy není možné nikde koupit, lze je jen dostat nebo nalézt.
Před marketingem dává přednost happeningu.