Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem rasistka?

Oblíbené české slovo na osm písmen? RASISMUS. Nedávno mi malý chlapec řekl, že jsem rasistka, teda řekl mi toho více, ale to se nedá publikovat. Cestou do práce, ke mne přistoupil asi sedmi letý chlapec, v ruce měl kelímek a jeho bratr procházel vagonem a hrál na harmoniku. Maminka mne učila děkovat, a tak jsem s poděkováním odmítla přispět nějakou tu kačku do kelímku, a ještě jsem byla tak drzá, že jsem se zeptala, jestli nemají být ve škole. Místo odpovědi jsem se dozvěděla, nejen to, že jsem zku*vená rasistka.

Ten chlapec mě donutil přemýšlet, dovoluji si o sobě tvrdit, že jsem velmi tolerantní a hledám na všem hlavně to pozitivní. Přemýšlela jsem o svých zkušenostech s cikány (snad mi to slovo prominete, ale při slově Rom si vzpomenu na ten ošklivý vtip, co se stane s Romem, když ho přejedete? CD-ROM).

Moje první zkušenost, se váže k vyprávění babičky, o tom, jak jednou za čas přijeli na vesnici, opravili, kde co se dalo, do noci tancovali a zpívali. Vyprávění o tom, jak jí to přišlo romantické … bylo to skoro jako pohádka.

Někdy v první třídě jsem měla za spolužáka cikána, nevzpomínám si na jakýkoliv problém, jeho rodiče pracovali, měli dvě děti, peněz stejně jako ostatní málo, prostě taková normální rodinka, nijak mi nepřišlo, že by byl jiný.

Po maturitě jsem dělala chvilku provozní v restauraci a poznala jsem Tomáše. Tom chodil na učňák a u nás byl na praxi. Když jsem šla domluvit jeho výpomoc, ředitel školy mi řekl: „Nic moc nečekejte, učí se na pomocné kuchaře, takže asi tak …“ Nikdy jsem s ním neměla problém, ano kouřil, diskutoval, ale o nic více než jeho vrstevníci. Jeho maminka, moc hodná paní, mi každé ráno volala a chtěla vědět, jestli dorazil včas, já jí na oplátku volala, když se zdržel. Občas mi přijela pomoci i ona, měla několik úklidů a byla ráda za každou korunu. Já byla ráda za její pomoc. Dnes Tomáš vaří v nějaké restauraci a myslím, že je spokojený.

Ani s jinými etnickými skupinami nemám problém, často zaběhnu do večerky k Vietnamcům, kteří jako jediný mají otevřeno, když jdu z práce. Naše sousedka je mulatka, která má za manžela černocha a o pár domů dál bydlí nějaký hispánec s přítelem. Proč ne …

Ne, nemyslím, že jsem rasista. Je mi celkem jakou má barvu pleti ten, kdo porušuje zákon. Je mi jedno jestli dávky zneužívá cikán nebo bílý. Odsuzuji tohle jednání a jsem pro potrestání. Vadí mi, když se kdokoliv domáhá svých práv, aniž by plnil nějaké povinnosti. Vadí mi, že když bílý napadne cikána je v tom rasový podtext, ale naopak to neplatí. Chci, aby byl potrestán každý, kdo spáchá zločin, chci, aby byl potrestán bez ohledu na barvu pleti. Souhlasím s tím, že žháři z Vítkova dostali vysoké tresty, ale chci, aby je dostali i ti co napadli manželský pár. Chci, aby děti chodili do školy a dospělý, aby pracovali, ačkoliv chápu, že někdo pracovat nechce, co ale nechápu je to, že by mu měl platit stát.

Jeden bloger napsal, že o slušných cikánech se nepíše. Nedávno jsem četla článek o jednom, co se stal strážníkem, jak je to báječné a neuvěřitelné. Nevím kolik máme v Česku strážníků, ale nikde jsem nečetla o kterémkoliv jiném, že je báječné, že se stal strážníkem. Velmi často čtu o tom, kde koho, kdo okradl a komu kdo ublížil. Už jen myšlenka, že by se mělo psát o slušných cikánech, mi evokuje to, že slušný cikán rovná se výjimka …

A jen proto, že chci stejný metr pro všechny, jsem rasistka?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Markéta Spoock | středa 29.5.2013 12:18 | karma článku: 39,77 | přečteno: 4077x
  • Další články autora

Markéta Spoock

Chovejme se, jako lidé ...

"Budeme se chovat jako lidé, nikoliv jako tlupa opic", tuhle větu nám opakoval profesor vždy, když jsme šli rámci školy do divadla, na výstavu nebo třeba jen na procházku Prahou.

25.3.2021 v 17:49 | Karma: 24,48 | Přečteno: 538x | Diskuse| Ostatní

Markéta Spoock

Promiň ... někdy přání nestačí ...

Narodila jsem se po jedné vášnivé noci ... dvou lidem, které spojovala láska ... láska k drogám, penězům, moci ... nejdřív netušili, jestli mě chtějí, když se rozhodli, bylo pozdě ... a tak jsem přišla na svět.

3.7.2019 v 3:17 | Karma: 20,35 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

Markéta Spoock

Zrcadlo řekni mi, kdo rozdělil prostý lid ...

Je to zpátky pár hodin, kdy skončilo volební šílenství. Někdo slaví, jiný je zklamaný a někomu je to vlastně úplně šumák, jak to dopadlo ...

28.1.2018 v 3:53 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1516x | Diskuse| Politika

Markéta Spoock

Střídavka … opravdu je menší zlo …

V ideálním světě mají děti milující rodiče, kteří v partnerství fungují jako dokonalý stroj ... v našem světě, mají děti milující rodiče, kterým partnerství nějak nevyšlo, a k dokonalému stroji mají daleko ...

6.9.2016 v 8:33 | Karma: 23,00 | Přečteno: 843x | Diskuse| Společnost

Markéta Spoock

Děti pro registrované partnery

Věřím, že každý člověk – dítě by měl být milován, žít tam, kde mu dají lásku a kde má domov. A jestli je to u mámy a táty, pěstounů, prarodičů nebo mámy-tety je z mého pohledu, tak nějak jedno ...

30.6.2016 v 8:08 | Karma: 24,60 | Přečteno: 1784x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

VIDEO: Ukrajina zničila naráz deset ruských strojů, zaplatila životy vojáků

15. května 2024  9:42

Ukrajinská armáda hlásí zničení pěti ruských armádních vozidel v rámci jedné operace, při které...

Blbá nálada je zpět, ukázal průzkum. Čechy trápí finance i nejistá budoucnost

15. května 2024  9:36

Premium Blbá nálada. Termín použitý Václavem Havlem, jímž popisoval pocity frustrace a zklamání, je zpět....

Zelenskyj zrušil cestu do ciziny, složitá situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34

Prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli složité situaci na Ukrajině zrušil cestu do Španělska a...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  9:29

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ministr...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1735x
Jsem kdo jsem, ještě příliš mladá na to, abych znala všechnu pravdu světa a již dost stará, na to, abych si dokázala vytvořit svůj názor.

Seznam rubrik