Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ach, ti rodiče :)

Kam se hnu všude diskuze Jo, noční směny jsou dlouhé, a tak brouzdám na internetu a čtu, kde se co šustne. Není to tak dávno co jsem narazila na spoustu dotazů maminek školáků. Syn dostal v první třídě pětku, je to normální? Učitelka nechce jet s dětmi na výlet, kam si stěžovat? Jirka má potvrzení z PPP a učitelka na to nebere ohledy, kde si stěžovat?Anička má za trest napsat proč nemá ubližovat spolužákům, co s tím? Toníček donesl poznámku, že rozbil brýle spolužačce, škola to po mne chce uhradit, kam se obrátit? Spousty podobných dotazů a mraky jiných. Opravdu jsou takové dotazy normální?

Vzpomněla jsem si na Žanetu a hned si domluvila rande. Žanetu znám od základky, vždycky měla ráda děti, rozuměla si s nimi, a proto nebylo překvapením, když šla na peďák a začala učit na prvním stupni.

V neděli odpoledne jsem dorazila do kavárny, kde už na mne Žaneta čekala. Vybavena spousty dotazů, jsem začala se sběrem informací, jak je to s těmi školáky.

„Opravdu je to tak strašné?“

„ Víš co, není to tak strašné s dětmi jako s rodiči. Jsou rodiče, kteří mají pocit, že jejich děti jsou nadprůměrně inteligentní a přitom nevidí, nebo nechtějí vidět, že jejich dítě neumí do pěti počítat, že nedá dohromady ty nejjednodušší věty a ještě je drzé. Když mu dám za pět, mám rodiče druhý den ve škole a zkažené odpoledne. Vždyť to není možné, aby jejich Jarda nevěděl, oni to tak nenechají a už píšou ředitelce. Pokud ani to nepomůže, dojdou do poradny, kde mu obstarají papír na to, že je hyperaktivní, dyslektik a myslí si, že vyhráli. Vůbec si neuvědomují, že kdyby si s Jardou denně na hodinku sedli, udělali by lépe. Pak je tu Anička.  Je to milá holka, má snahu, hodně se učí, ale když něco pokazí to je breku. Nedávno se mi svěřila, že za dvojku dostane na zadek. Vidíš to je zase opačný extrém, jenže její rodiče to nechtějí chápat, když jsem se jim snažila domluvit, řekli mi ať si raději hledím svého. Výlety jsou moje noční můry, mám děti ráda, ale jezdíme dvě na 30 dětí a je to o nervy. Naštěstí se většinou výlet vydaří a všichni na něj vzpomínáme, jen loni jsem si netroufla, protože to byli opravdu rebelové, no kdybys viděla, jak se na mě rodiče vrhli na třídních schůzkách. Chápeš to? Oni doma nezvládnou jedno a myslí si, že já snad umím zázraky, prostě škoda mluvit.

Přijde mi, že dřív to bylo jiné, není pravda, že děti nezlobily, ale stačilo udělat tytyty a bylo to. O pětce nikdo nediskutoval a málokdy se stalo, že by nějaký rodič kvůli tomu volal a chtěl vysvětlit jak je to možné. Když dám někomu trest, protože zlobí, tak to stejně napíšou rodiče, má to smysl? Dneska každý prvňák ví jaké má práva, ale to že má i povinnosti to mu jaksi doma neřekli, a to je problém. Děti jsou takové dravější a agresivnější, spoustu lidí to svádí na televizi na počítačové hry, ale problém je spíš v tom, že se jim nikdo nevěnuje, rodiče mají dost svých starostí v práci a doma si chtějí odpočinout a tak raději zaplatí deset kroužků a pokud na to nemají pustí televizi. To, že by se s nimi učili, to je ani nenapadne, před spaním zkontrolují úkoly a je to.

Nedávno jsem si povídala se třeťáky, co dělaly o víkendu a nevěřila bys tomu. Z dvaceti dětí jich osm strávilo víkend u televize a počítače, šest po nákupech, tři u babičky nebo kamarádky a jen tři s rodiči někde na výletě. Ještě před šesti roky to bylo opačně. Chápu, že doba je zlá i já se mám co ohánět abych všechno poplatila, ale jít  s dětmi na procházku nestojí nic než trochu času. Až je mi z toho někdy smutno …

Nechci házet všechny do jednoho pytle, ale bohužel těch horších rodičů přibývá, o to víc si vážím rodičů, kteří se dětem věnují ..“

Vyprávění Žanety mě celkem zarazilo, vybavily se mi vzpomínky z dětství, kdy jsme s rodiči pořádali odpolední svačiny a víkendové výlety i když třeba jen do bazénu nebo do lesa. Vzpomínám jak se rodiče se mnou učili a ráno jsem měla nachystanou snídani. Jak pro mne táta chodil do školy a zajímalo ho co je nového. Jak jsme ve škole zlobili a pak trávili hodinu tím, že jsme stokrát opisovali „nemám házet mokrou houbou“. Je spousty věcí, na které si ráda vzpomenu a  dneska mi vyloudí úsměv na tváři.

Nejsou dnešní děti trošku ošizené? Mají sice mobil, facebook, internet, telku i s DVD v pokojíku, ale nechybí jim obyčejný zájem. Zájem rodičů o to, co celý den dělaly, co jim chybí a co je baví … možnost zjistit, že mají práva, ale i nějaké povinnosti. A co rodiče, kteří se tak vehementně snaží udělat ze svých ratolestí nadprůměrně inteligentní i talentované?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Markéta Spoock | pondělí 22.4.2013 12:00 | karma článku: 22,32 | přečteno: 1137x
  • Další články autora

Markéta Spoock

Chovejme se, jako lidé ...

"Budeme se chovat jako lidé, nikoliv jako tlupa opic", tuhle větu nám opakoval profesor vždy, když jsme šli rámci školy do divadla, na výstavu nebo třeba jen na procházku Prahou.

25.3.2021 v 17:49 | Karma: 24,48 | Přečteno: 538x | Diskuse| Ostatní

Markéta Spoock

Promiň ... někdy přání nestačí ...

Narodila jsem se po jedné vášnivé noci ... dvou lidem, které spojovala láska ... láska k drogám, penězům, moci ... nejdřív netušili, jestli mě chtějí, když se rozhodli, bylo pozdě ... a tak jsem přišla na svět.

3.7.2019 v 3:17 | Karma: 20,35 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

Markéta Spoock

Zrcadlo řekni mi, kdo rozdělil prostý lid ...

Je to zpátky pár hodin, kdy skončilo volební šílenství. Někdo slaví, jiný je zklamaný a někomu je to vlastně úplně šumák, jak to dopadlo ...

28.1.2018 v 3:53 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1516x | Diskuse| Politika

Markéta Spoock

Střídavka … opravdu je menší zlo …

V ideálním světě mají děti milující rodiče, kteří v partnerství fungují jako dokonalý stroj ... v našem světě, mají děti milující rodiče, kterým partnerství nějak nevyšlo, a k dokonalému stroji mají daleko ...

6.9.2016 v 8:33 | Karma: 23,00 | Přečteno: 843x | Diskuse| Společnost

Markéta Spoock

Děti pro registrované partnery

Věřím, že každý člověk – dítě by měl být milován, žít tam, kde mu dají lásku a kde má domov. A jestli je to u mámy a táty, pěstounů, prarodičů nebo mámy-tety je z mého pohledu, tak nějak jedno ...

30.6.2016 v 8:08 | Karma: 24,60 | Přečteno: 1784x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Čtyři mrtví, dalších šestnáct lidí se zranilo

23. května 2024  22:48,  aktualizováno  24.5 6:45

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

Policisté na univerzitě v Oxfordu zatkli 16 propalestinských demonstrantů

24. května 2024  6:39

Na německé Humboldtově univerzitě i britské Oxfordské univerzitě ve čtvrtek zasahovala policie...

Námořní drony Sea Baby nesou i raketomety. Ukrajina je poprvé použila v prosinci

24. května 2024  6:33

Sledujeme online Šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk uvedl, že Ukrajinci vybavili námořní drony Sea Baby...

Sezona hurikánů bude v USA dosud nejhorší. Meteorologové čekají dvakrát více bouří

24. května 2024  6:23

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) přišel se svou dosud nejhorší květnovou...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1610x
Jsem kdo jsem, ještě příliš mladá na to, abych znala všechnu pravdu světa a již dost stará, na to, abych si dokázala vytvořit svůj názor.

Seznam rubrik