Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deprese a chronický únavový syndrom mohou jít ruka v ruce – no nemusí

Občas bývají při pohledu „zvenčí“ zaměňovány, i když jsou to dvě různé nemoci. Odžila jsem si část svého života s každou z nich a ani jejich kombinace mi není cizí.

Nebudu tady analyzovat odborné rozdíly mezi depresí a chronickým únavovým syndromem (ME/CFS) - nejsem lékař, spíše bych vám ráda přinesla svůj pohled, jak mezi nimi rozlišuji já a že šance na souběh není malá.

O chronickém únavovém syndromu již chvíli píšu a je to s velkým zestručněním nemoc, při které jako pacienti nemáme k dispozici dostatek energie na běžné fungování. Fyzická i psychická aktivita nás nepřiměřeně vyčerpává, proto se ji často straníme.
Deprese je dlouhodobý stav, který vnímám jako ztrátu vitality, chuti žít a motivace k životu i do aktivity. V depresi je člověk také málo aktivním, no aktivit samotných je fyzicky schopný a často mu můžou pomoct - například jít na hodinovou procházku. Problém u depresivního pacienta je, že nemá vnitřní sílu k tomu vůbec vstát a začít dělat prakticky cokoliv.
Pacient s ME/CFS naopak tuto vitalitu, vnitřní sílu, chuť věci dělat a motivaci skrz své sny a plány má, ale pokud to v aktivitě přestřelí nad své možnosti, bude trpět relapsem (zhoršením stavu). Hodinová procházka je pro pacienty s ME/CFS ve vážném stavu nerealizovatelná. U těch mírněji nemocných je vykonatelná (a psychice udělá taky dobře), ale ty důsledky můžou být v následujících dnech a týdnech ničivé.

Mám u sebe odpozorováno, že když se mi zhorší stav, často se u mě krátkodobě projevuje jako jeden z příznaků depresivní nálada (o samotné depresi se mluví až u několika měsíčních potížích). Vnímám to tak, že tělo mi „vezme“ motivaci do jakékoliv další aktivity, aby mě uchránilo od dalšího zhoršování stavu. A i když je to psychicky náročné, protože nemám ani chuť do činností, které mi jinak dělají radost, tak jsem za to tělu vděčná. Chrání mě. :)

Každopádně nemůžeme opomenout, že život s ME/CFS je hodně psychicky náročný. Ať už si vezmeme problematický přístup lékařů, kteří buď o nemoci nevědí anebo nejsou schopni pomoct, ztrátu koníčků a věcí, které vám dělaly radost, ztrátu smyslu života, často ztrátu zaměstnání, praktickou neschopnost získat na tuhle nemoc invalidní důchod a tím i alespoň nějaké finanční zabezpečení, nepochopení v okolí či v rodině, postupnou ztrátu sociálního kontaktu, protože pacient není schopen dělat aktivity, při kterých se lidi setkávají, až po smrsknutí světa na jeden byt, jeden pokoj či jednu postel, a nebo ztrátu naděje na jakékoliv zlepšení stavu – tedy zažívání beznaděje ve svém utrpení. Do toho všeho pacient žije život jako každý jiný, takže není speciálně uchráněn od tragédii života, úmrtí blízkých, rozvody, problémů najít si adekvátní práci, ztráty zaměstnání svého živitele nebo dalších vážných nemocí v rodině. Ne vždy vidí pacient to pomyslné světlo na konci tunelu a tak není bohužel raritní slyšet v soukromém kruhu pacientů o myšlenkách na sebevraždu nebo toužebné očekávání smrti jako konce svého utrpení.

Mně samotné antidepresiva zachránili život v období, kdy mi tragicky zemřel přítel, nemohla jsem cestovat za rodinou na Slovensko, a kdy jsem se ještě do toho všeho srovnávala s tím, že jsem nemocná, že se asi nikdy nevyléčím a že s postupem nemoci ztratím i to málo ze života, co jsem teď schopna si užívat nebo vykonat. Samotné léky věci nezmění, ale odlehčí prožívání, aby člověk mohl pracovat na sobě.

Také už pár let mám jak individuální psychoterapie, tak i možnost být účastna skupinových terapii pro pacienty s ME/CFS, které zastřešuje Nadační fond Neúnavní. Ty probíhají online (pacient friendly :) ) a jsou skvělým prostorem pro propojení pacientů - vnímat a vidět, že řešíme podobné problémy a přímé nebo i nepřímé dopady nemoci na naše životy. Mít možnost psychologické či psychiatrické podpory v nemoci je velkou pomocí. Nadaci i jejím přispěvatelům moc děkuji za tuto možnost nejen pro mě. <3
Pokud máte pacienta v okolí, který psychicky trpí, nebo jste jim sám, prosím, vyhledejte odbornou pomoc. I přesto, že naše nemoc není aktuálně léčitelná, psychiku je důležité mít ve svém stavu jako oporu, ne jako další přítěž. Už tak je kvalita našich životů chronickým únavovým syndromem nabourána, nenechme si ničit ten zbytek depresemi, se kterými se dá pomoct.

A všem našim blízkým, pro které je naše nemoc také zátěž, ale přesto nás podporují, ze srdce děkuji. <3

Autor: Mária Vargová | pondělí 24.4.2023 15:48 | karma článku: 14,01 | přečteno: 351x
  • Další články autora

Mária Vargová

Co mi pomáhá zvládat život s neléčitelnou nemocí – část druhá

Mám tady pro vás další várku věcí, se kterými je život s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS) pro mne snesitelnější. Některé se však mohou hodit i vám. :)

12.6.2023 v 15:46 | Karma: 12,27 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mi pomáhá zvládat život s nevyléčitelnou nemocí – část první

Podělím se s vámi o pár vychytávek a věcí, které mi ulehčují žít každodenní život s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS). Mnohé však můžou pomoct i zdravým nebo jinak nemocným lidem. :)

5.6.2023 v 16:15 | Karma: 15,29 | Přečteno: 342x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část třetí

Jednou z věcí, které mi zpřeházely život je chronický únavový syndrom (ME/CFS). Hodně mě tím naučil a já se teď o to postupně s vámi dělím.

29.5.2023 v 15:45 | Karma: 13,61 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část druhá

Dlouhodobá nemoc zasahuje do života nejen přímo svými příznaky a zdravotní péči, ale také mění perspektivu různých aspektů života. Dnes přináším druhou várku toho, co mě naučil chronický únavový syndrom (ME/CFS).

22.5.2023 v 15:49 | Karma: 12,98 | Přečteno: 389x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část první

Ze všeho náročného ve svém životě se snažím vzít si poučení nebo na dané situaci osobnostně vyrůst. Chronický únavový syndrom (ME/CFS) v mém životě není výjimka.

15.5.2023 v 15:46 | Karma: 15,82 | Přečteno: 488x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 378x
Pacientka s ME/CFS, hloubavá duše i veselá žena, která věří, že životní „kakinky“ se dají využít jako hnojivo pro růst a úžitek.

Blog je mou cestou, jak se dělit o svou životní zkušenost s nemocí – s vysvětlením, přemýšlením i s nadhledem, neboť není moc příležitostí pro veřejnost, jak nemoc s jejími důsledky pochopit.