Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část druhá

Dlouhodobá nemoc zasahuje do života nejen přímo svými příznaky a zdravotní péči, ale také mění perspektivu různých aspektů života. Dnes přináším druhou várku toho, co mě naučil chronický únavový syndrom (ME/CFS).

Jiné vnímání času

Nemoc samotná mění „zákony času“. Zatím co zdravý člověk si odpočine po aktivitě třeba 15 minut a stačí mu to, pacienta ta samá aktivita složí do postele na několik dní. Půldenní „výlet“ k lékaři nezabere v životě pacienta jen toho půldne. Zabere často 2-3 dny sbíráním sil předtím, pak ten samotný půlden a následně i několik dalších dní až týdnů odpočívání (v závislosti od závažnosti nemoci, vynaložené námahy a aktuálního stavu pacienta). Také mnoho pacientů, kteří mají oslabenou imunitu, často mluví o tom, že běžná rýma, která jim dříve trvala zhruba 5 dní, tak od onemocnění ME/CFS jí mívají nejméně tři týdny jako standard.
Důležité je si i uvědomit, že i když se zdá, že pacient bez práce nebo jiných aktivit má najednou hrozně moc volného času, není tomu tak. Protože volný čas je čas, který se dá k něčemu využit. U pacienta, který má své aktivní okno třeba 3 hodiny denně, tak je opravdu těch zbylých 21 hodin nepoužitelný na cokoliv. Dle míry své energie je buď jen přečká v tichu a ve tmě v posteli, anebo se dokáže alespoň dívat na televizi nebo poslouchat rádio. Rozhodně to není čas, kdy je schopný si třeba malovat, hrát si s dětmi, uklidit nebo navařit.
 

Vnímat své tělo, jeho signály a potřeby

Nejeden pacient, než byl diagnostikován, slyšel frázi „nepozoruj se tolik“. Tohle má možná logiku u lidí s hypochondrii, ale ne u nás. Tím, že nemáme žádné nástroje léčby ani „tabulky“ které by nám říkali, kolik čeho můžeme a nemůžeme dělat, je naše tělo tím jediným kompasem. Úplně na začátku nemoci jsem si odpozorovala, že pokud neodpočívám více, než ostatní lidi, pokud nespím dostatečně, pokud se fyzicky zatěžuji, anebo pokud se stresuji, tak se mi stav zákonitě zhorší. Bohužel, dalších 10 let, než jsem byla diagnostikována, tyto pravidla žádného lékaře nezajímaly. Mně však pomáhaly se vyhýbat zhoršením (relapsům) až do doby, než jsem pochopila, co to vlastně za nemoc mám a jak funguje.
Taky naše hladina energie v nádrži se mění každým dnem a každou aktivitou, tudíž jen vnímavý přístup ke svému tělu a své únavě nám může pomoct k tomu, abychom se šetřili včas a tím předcházeli zhoršování nemoci, které může být nenávratné.
 

Myslet i na sebe

Nemám na mysli „myslet JEN na sebe“, ale TAKÉ na sebe. V životě jsme nejvíce zodpovědní za sebe, pak za naše neplnoleté děti, následně za zbytek rodiny, svou komunitu, město/obec, stát, svět. Od toho, co dokážeme nejvíce ovlivnit po to, kde jsme jen kapkou v moři. Proto převzít zodpovědnost za sebe a konat ve svém zájmu může být velmi nápomocné i v těch dalších rovinách. Jestli já se nevyčerpávám v službě rodině, tak jsem schopna být tady pro ně i ve dnech, kdy bych jinak jen ležela a nebyla schopna udělat vůbec nic (a ještě navíc by rodina musela pečovat o mě). Klasické méně je více.
Samozřejmě, že se objeví situace, kdy se jinak nedá, kdy benefity převáží ztráty. Ale pokud to jde, je potřeba myslet i na sebe.
 

Komunikovat své potřeby a žádat o pomoc

S vnímáním svých potřeb a zároveň nedostatku energie se učím více žádat o pomoc. Vždy jsem chtěla být v životě samostatná, nezávislá, všem ukázat, jak si umím poradit ve všech možných situacích, nebýt nikomu na obtíž. Nemoc mě však učí pokoře skrz to, že když přijmu pomoc, můžu si ušetřit trochu energie nebo předejít vážnému zhoršení. Například, když mi přítel otevřel konzervu a já se s tím nemusela mordovat. Nebo požádat bratra, zda by mě neodvezl od lékaře autem domů. Jenže tu mám ještě rezervy a tak se musím pořád učit o tu pomoct žádat. Jak se říká na Slovensku „nemému dieťaťu ani vlastná matka nerozumie“. To samé platí i u aktivit, které s někým děláte, ale už cítíte, že se blížíte své hraně. Umět říct „už stačí“, „potřebuji přestávku“, „dnes už více nezvládnu“ „vím, že jsme tu jen krátce, ale nemohly bychom už domů?“ a podobně. Často se můžou objevit pocity viny, že tím okrádáme druhého o něco, na co má nárok. Jenže pokud se zničíme, přiděláme mu tím více starostí.
Pokračování příště. :)
Pokud jste nečetli první část a zajímá vás, můžete to snadno napravit.

Autor: Mária Vargová | pondělí 22.5.2023 15:49 | karma článku: 12,98 | přečteno: 389x
  • Další články autora

Mária Vargová

Co mi pomáhá zvládat život s neléčitelnou nemocí – část druhá

Mám tady pro vás další várku věcí, se kterými je život s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS) pro mne snesitelnější. Některé se však mohou hodit i vám. :)

12.6.2023 v 15:46 | Karma: 12,27 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mi pomáhá zvládat život s nevyléčitelnou nemocí – část první

Podělím se s vámi o pár vychytávek a věcí, které mi ulehčují žít každodenní život s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS). Mnohé však můžou pomoct i zdravým nebo jinak nemocným lidem. :)

5.6.2023 v 16:15 | Karma: 15,29 | Přečteno: 342x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část třetí

Jednou z věcí, které mi zpřeházely život je chronický únavový syndrom (ME/CFS). Hodně mě tím naučil a já se teď o to postupně s vámi dělím.

29.5.2023 v 15:45 | Karma: 13,61 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část první

Ze všeho náročného ve svém životě se snažím vzít si poučení nebo na dané situaci osobnostně vyrůst. Chronický únavový syndrom (ME/CFS) v mém životě není výjimka.

15.5.2023 v 15:46 | Karma: 15,82 | Přečteno: 488x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Millions Missing Day 2023 - Pozvánka

V pátek 12. 5. 2023 organizuje NF Neúnavní akci na podporu pacientů s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS) na Palackého náměstí v Praze s podtitulem: “Ministerstvo zdravotnictví, proč si s ME/CFS hrajete na schovávanou?”

8.5.2023 v 15:52 | Karma: 7,16 | Přečteno: 118x | Diskuse
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 378x
Pacientka s ME/CFS, hloubavá duše i veselá žena, která věří, že životní „kakinky“ se dají využít jako hnojivo pro růst a úžitek.

Blog je mou cestou, jak se dělit o svou životní zkušenost s nemocí – s vysvětlením, přemýšlením i s nadhledem, neboť není moc příležitostí pro veřejnost, jak nemoc s jejími důsledky pochopit.