Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co mi pomáhá zvládat život s nevyléčitelnou nemocí – část první

Podělím se s vámi o pár vychytávek a věcí, které mi ulehčují žít každodenní život s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS). Mnohé však můžou pomoct i zdravým nebo jinak nemocným lidem. :)

Plánování času
Pokud si dobře rozložím síly a počítám i s mírou odpočinku, kterou budu před i po aktivitě potřebovat, tak toho zvládnu v konečném důsledku více. Důležité je si odpozorovat, kolik reálného času mě bude stát půlhodinový nákup nebo jedna návštěva lékaře. A akceptovat i to, že je toho vlastně strašně málo, co zvládnu. Protože přečerpání sil mě diskvalifikuje na mnoho dalších dní. Více o time managmentu jsem psala v tomto článku.

Zjednodušování aktivit
Zjednodušování (někdy i nazývané minimalismus) je alfa-omega šetření energie. Ať už jde o zjednodušení receptů tak, aby vaření nesežralo všechnu sílu, vypuštění žehlení tím, že si kupujete méně krčivé oblečení, které věšíte na ramínka místo skládaní, až po zredukování věcí, které nepoužíváte a podle všeho ani používat nebudete. Tady se přiznám, zredukovat si věci ještě úplně nezvládám, ale už alespoň nekupuju moc zbytečností, které by se mi „třeba jednou mohli hodit“.
Roboty a jiná nápomocná technika
Obrovskou pomocí jsou zařízení jako myčky na nádobí, elektrické hrnce, rýžovary, robotické vysávače, lehký mop se vstavěnou malou nádobkou a tryskou na vodu (nemusíte tahat kýbl vody všude sebou) a podobně. Možná výsledek není vždy perfektní, než kdyby se to dělalo ručně, no za tu ušetřenou energii to rozhodně stojí.

Výpomoc s domácností
Ne každý pacient si může dovolit platit někoho na úklid nebo mít asistenční službu. Mně pomáhá dobrá kamarádka, kterou uklízení baví a já ji z času na čas zavolám na malou brigádu, kterou já bych nezvládla. Před ní se nestydím za svůj nepořádek, zná totiž mou situaci a vždy si u toho i parádně pokecáme. :)

Online kontakt s blízkými a jinými pacienty
Chaty, hovory a videohovory jsou gro mého sociálního kontaktu s lidmi. Jsou variabilnější na to, kdy mám sílu odpovědět nebo zavolat. Obzvlášť u lidí, kteří nežijí v tom samém městě nebo státě. Pokud jde o otevřené hovory s pacienty organizované nadačním fondem Neúnavní, na ty si čas vyhrazuji předem tak, abych měla sílu. Pro některé (ne však pro všechny) mohou být vhodné i online chaty nebo fóra.

Seznamy a to do listy
Jedním z příznaků ME/CFS je zhoršení krátkodobé paměti a pozornosti. Obzvlášť proto v práci, ale i třeba doma používám hodně kalendář a seznamy toho, co je potřeba udělat, stihnout, zařídit. A když cítím, že v relapsu má paměť dočasně konkuruje akváriové rybce, tak i prosím kolegy, aby dohlídli na to, že úkol od nich musí být napsán v to do, jinak na něj můžou zapomenout také. :) V běžném životě se mi osvědčují týdenní seznamy toho, co chci stihnout, nebo seznam věcí, co nesmím zapomenout zabalit před cestou k rodičům nebo na dovolenou. Takový seznam ale vytvářím s dostatečným předstihem právě proto, abych postupně doplnila všechno to, tam potřebuji mít. Dělám si i seznam věcí, které mi dělají radost, filmů, které chci shlédnout nebo každoroční seznam inspirací, které bych v tomto roku chtěla zvládnout nebo se naučit.
Důležitá poznámka: Toho, co chci udělat je vždycky více, než pak reálně udělám. Přesto si to všechno píšu do seznamu úmyslně, abych si zvykla, že ten nepoměr je součastí mého života a ne jakékoliv plány, ale reální aktuální stav je jediným správným určovatelem, jaké aktivity a kdy budu dělat. Jestli za rok zvládnu jednu či dvě věci z 15 položkového seznamu inspirací, je i to úspěch. Zbylé položky, pokud budou aktuální, dostanou opět šanci v dalším roce. :)
 

Pokračování tipů příště. :)

Autor: Mária Vargová | pondělí 5.6.2023 16:15 | karma článku: 15,29 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Mária Vargová

Co mi pomáhá zvládat život s neléčitelnou nemocí – část druhá

Mám tady pro vás další várku věcí, se kterými je život s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS) pro mne snesitelnější. Některé se však mohou hodit i vám. :)

12.6.2023 v 15:46 | Karma: 12,27 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část třetí

Jednou z věcí, které mi zpřeházely život je chronický únavový syndrom (ME/CFS). Hodně mě tím naučil a já se teď o to postupně s vámi dělím.

29.5.2023 v 15:45 | Karma: 13,61 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část druhá

Dlouhodobá nemoc zasahuje do života nejen přímo svými příznaky a zdravotní péči, ale také mění perspektivu různých aspektů života. Dnes přináším druhou várku toho, co mě naučil chronický únavový syndrom (ME/CFS).

22.5.2023 v 15:49 | Karma: 12,98 | Přečteno: 389x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část první

Ze všeho náročného ve svém životě se snažím vzít si poučení nebo na dané situaci osobnostně vyrůst. Chronický únavový syndrom (ME/CFS) v mém životě není výjimka.

15.5.2023 v 15:46 | Karma: 15,82 | Přečteno: 488x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Millions Missing Day 2023 - Pozvánka

V pátek 12. 5. 2023 organizuje NF Neúnavní akci na podporu pacientů s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS) na Palackého náměstí v Praze s podtitulem: “Ministerstvo zdravotnictví, proč si s ME/CFS hrajete na schovávanou?”

8.5.2023 v 15:52 | Karma: 7,16 | Přečteno: 118x | Diskuse
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 378x
Pacientka s ME/CFS, hloubavá duše i veselá žena, která věří, že životní „kakinky“ se dají využít jako hnojivo pro růst a úžitek.

Blog je mou cestou, jak se dělit o svou životní zkušenost s nemocí – s vysvětlením, přemýšlením i s nadhledem, neboť není moc příležitostí pro veřejnost, jak nemoc s jejími důsledky pochopit.