Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část první

Ze všeho náročného ve svém životě se snažím vzít si poučení nebo na dané situaci osobnostně vyrůst. Chronický únavový syndrom (ME/CFS) v mém životě není výjimka.

Přináším vám teď první várku věcí, které jsem se naučila, pochopila anebo v čem jsem byla donucena se životu s „únaváčem“ přizpůsobit.
 

Co je v mém v životě skutečně důležité a co je plýtvání energie

S chronickým únavovým syndromem se tou nejvzácnější komoditou v životě stává energie. Její plýtvání může přímo ohrožovat váš život, nejen trvale zhoršit jeho kvalitu. Během krátkého času poznáte, co jsou tzv. „energetičtí upíři“ ve vašem životě. Ať už jde o vztahy, do kterých jen investujete energii a nevrací se vám protihodnota, nebo jsou to aktivity, které v životě opravdu nutně nepotřebujete (třeba chodit ke kadeřnici), případně je nepotřebujete tak často (například mytí oken většinou vydrží ještě pár měsíců navíc). I jako zdravá jsem se snažila žít dle svých hodnot a priorit efektivně, no nemoc tomu dala úplně nový rozměr.
 

Bez odpočinku nejsou koláče (a ani práce)

Energii je potřeba mít nejen na povinnosti, ale i na zábavu. Každý pacient, který jde dle přísloví „nejdřív práce a pak zábava“, tak velice rychle pozná, co je to psychicky vyhořet. Protože jak chybí tělu dost energie, nikdy nezvládne udělat všechny povinnosti. A když nejsou hotové povinnosti, tak se následně zábava stane jen nedosažitelnou utopii. Přitom radost v životě je palivem motivace.
Pacienti často musí cíleně plánovat odpočinek do kalendáře tak, jak zdraví plánují aktivity. Odpočinek bývá nejen po aktivitě, ale také před ní, aby vůbec na samotnou aktivitu nabrali sílu. Sama se před každým opuštěním domova alespoň den předem šetřím.
 

Neodvozovat si svou hodnotu od svého výkonu

Doba výkonová. I tak se nazývá doba, kterou žijeme. Musíme zvládat práci, kde musíme neustále podávat výkon. Pak často taháme druhou směnu v domácnosti či rodině. Spousta povinností, spousty toho, co jsme si uvázali na záda jako věci, které musíme unést. A pak přijde nemoct a vy máte najednou problém se postarat sami o sebe. Práci buď věnujete všechnu energii, kterou máte a na zbytek života a povinností už nic nezbyde anebo už ani pracovat nemůžete. Máte pocit, že nezvládáte být partnerem ve vztahu, rodičem svým dětem, hospodářem/hospodyní své domácnosti, dítětem, které má pečovat o své starší rodiče atd. Nemáte se s čím identifikovat, nemáte se čím „pochlubit“. Cítíte se jako lúzr. Znamená to, že jste méně cenný? Že jste tady na světě jen na obtíž? Ne, ne a ještě jednou ne. Chyba vznikla na začátku, kdy jsme se nedefinovali jako lidské bytosti schopné milovat, ale definujeme se dle toho, co děláme. Být vs. vykonávat. A věčné porovnávání se a okukování od druhých, co to znamená být „dobrým pracovníkem“, „dobrým rodičem“, „dobrým přítelem", co to je mít „dobrý či naplněný život“ a podobně tomu taky nepomáhá. A tak je potřeba se sám sebe ptát: Ztratím opravdu svou lidskou důstojnost a hodnotu, když nemohu odškrtat pomyslný to do list se všemi těmi věci, které jsem chtěl a dělal před onemocněním? Nemůžu najít svůj smysl a užitečnost někde jinde a v mezích mé nemoci?
 

Vážit si to, co je pro jiné samozřejmost

Pokud na všechno v životě začnete hledět optikou „kolik mě to stojí energie“, pak vám některé věci přijdou jako zázrak nebo jako neskutečná pomoc. Robotický vysávač, rýžovar a nebo i to, že mi přítel otevřel marmeládu nebo pet láhev v době, kdy jsem ledva udržela poloplný hrnek v rukách. A co třeba takové večerní přinesení vody k posteli na požádání! Ulehnutí do poslete po celém dní je pocitově, jako kdybych byla po tvrdé fušce. Hledat pak sílu vstát, dojít ještě těch pět metrů k nejbližšímu kohoutku a pak zase zpátky je jak zjistit v cílové rovince v závodech běhu na delší trať, že jste se přepočítali o kolečko a ještě jedno navíc vás čeká. I proto občas překvapuji zdravé lidi, že děkuji za každou drobnost z jejich strany, která mi ulehčí život v nemoci.
 

Pokračování příště. :)

Autor: Mária Vargová | pondělí 15.5.2023 15:46 | karma článku: 15,82 | přečteno: 488x
  • Další články autora

Mária Vargová

Co mi pomáhá zvládat život s neléčitelnou nemocí – část druhá

Mám tady pro vás další várku věcí, se kterými je život s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS) pro mne snesitelnější. Některé se však mohou hodit i vám. :)

12.6.2023 v 15:46 | Karma: 12,27 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mi pomáhá zvládat život s nevyléčitelnou nemocí – část první

Podělím se s vámi o pár vychytávek a věcí, které mi ulehčují žít každodenní život s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS). Mnohé však můžou pomoct i zdravým nebo jinak nemocným lidem. :)

5.6.2023 v 16:15 | Karma: 15,29 | Přečteno: 342x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část třetí

Jednou z věcí, které mi zpřeházely život je chronický únavový syndrom (ME/CFS). Hodně mě tím naučil a já se teď o to postupně s vámi dělím.

29.5.2023 v 15:45 | Karma: 13,61 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část druhá

Dlouhodobá nemoc zasahuje do života nejen přímo svými příznaky a zdravotní péči, ale také mění perspektivu různých aspektů života. Dnes přináším druhou várku toho, co mě naučil chronický únavový syndrom (ME/CFS).

22.5.2023 v 15:49 | Karma: 12,98 | Přečteno: 389x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Millions Missing Day 2023 - Pozvánka

V pátek 12. 5. 2023 organizuje NF Neúnavní akci na podporu pacientů s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS) na Palackého náměstí v Praze s podtitulem: “Ministerstvo zdravotnictví, proč si s ME/CFS hrajete na schovávanou?”

8.5.2023 v 15:52 | Karma: 7,16 | Přečteno: 118x | Diskuse
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 378x
Pacientka s ME/CFS, hloubavá duše i veselá žena, která věří, že životní „kakinky“ se dají využít jako hnojivo pro růst a úžitek.

Blog je mou cestou, jak se dělit o svou životní zkušenost s nemocí – s vysvětlením, přemýšlením i s nadhledem, neboť není moc příležitostí pro veřejnost, jak nemoc s jejími důsledky pochopit.