O prázdnotě náboženství.

Nedávno u mě zazvonili příslušníci jedné náboženské skupiny. Tato skupina je známa tím, že její příslušníci chodí dům od domu a snaží se diskutovat o tom, že je nutno stát se členem této organizace abychom unikly hrozícímu soudu

Kázání na 30. 8. 2015

Biblická čtení:Deuteronomium4, 1 - 2.6 - 9; Jakub 1, 17 - 27; Marek 7, 1 - 8.14-15.21 - 23

Sestry a bratři,

            Nedávno u mě zazvonili příslušníci jedné náboženské skupiny. Tato skupina je známa tím, že její příslušníci chodí dům od domu a snaží se diskutovat o tom, že je nutno stát se členem této organizace, abychom se vyhnuli hrozícímu soudu. Poukazují také na to, jak jsou konkurenční náboženské skupiny zkažené a jak jen oni mají v pořádku učení, jak jen oni správně Boha ctí. Tito lidé mají několik oblíbených témat, na které zapřádají rozhovor. Chtěli získat zvláštní zásluhy. A tak, když šli dům od domu, zazvonili i na faře.

Moc jsem je asi nepotěšil. Sdělil jsem jim, že čím jsem starší, tím více se věroučným diskusím snažím pokud možno vyhýbat. Oblíbená témata, na kterých ona organizace dokazuje vlastní dokonalost a naproti tomu zkaženost druhých jsem označil za věci naprosto nepodstatné a nedůležité. Nakonec stejně člověk dojde k tomu, že se často hádáme o věcech, na které je možno mít různý náhled a podle toho, z jakých východisek vycházíme. Je důležité znát souvislosti, ve kterých Bible a z ní vyplývající věroučné články vznikly. Je třeba si uvědomit, že často mluvíme o věcech, které se vymykají možnostem našeho poznání a chápání. Rozdílné názory často nejsou protiklady, ale doplňující se střípky mozaiky.

Sdělil jsem těmto jinak vlídným a slušným lidem, že čím jsem starší, snažím se lidem naslouchat, reagovat na jejich aktuální problémy a starosti a ukazovat jim, co může být pomocí, z čeho čerpat radost, naději a vděčnost. Jak to jde, bráním se mojí profesionální deformaci – upovídanosti. A jsem vděčný lidem, kteří mě na ni upozorňují.  Podobně jako při předchozích setkáních s takovými lidmi jsem je upozornil na důležitý citát z dnešního čtení z listu Jakubova: „Pravá a čistá zbožnost před Bohem a Otcem znamená pamatovat na vdovy a sirotky v jejich soužení a chránit se před poskvrnou světa.“

 Často nám lidem unikají věci podstatné a nepodstatné. Lpěním na maličkostech se snažíme dodat si sebevědomí a potom nám unikají věci opravdu důležité. Příznačný je v tomto směru i příběh, o kterém čteme v dnešním evangelijním oddíle. Tam se Ježíš dostává do konfliktu s lidmi, kterým se přesné dodržování určitých úkonů stalo cílem prostředkem, jak se povyšovat nad druhé. Jejich zbožnost, dodržování ustanovení, dovedené ad absurdum se jim stalo prostředkem, jak si dodat vědomí vlastní hodnoty a nadřazenosti nad ostatními, kteří takovýchto výkonů nejsou schopni. Podobně jako u oněch příchozích, kteří se se mnou snažili diskutovat o věrouce. Ježíš upozorňuje zákoníky na to, že nitro člověka je tím místem, o které máme pečovat. V onom omývání rukou, které po něm požadovali zákoníci, nešlo o hygienu, ale o kultické předpisy. A tak se tito lidé snažili izolovat se od všeho možného, co se z různých důvodů by je vyloučilo z bohoslužby a při tom si neuvědomovali, jak v jejich nitru roste pýcha, nenávist proti lidem odlišným. A tak se zbožnost, která má člověka osvobozovat, stala otroctvím zdrojem nenávisti, sporů, strachu. Ono je jednodušší soustředit se na vnější formy a lpět na nich. Snadno tak unikneme od bolestného poznání, kdo ve skutečnosti jsme, jak snadno ubližujeme sobě i lidem kolem nás. Jak jsem si nedávno přečetl, snaha o mravní dokonalost se v nitru člověka živý z podobných zdrojů jako xenofobie, nenávist.

A tak se ryzost, opravdovost zbožnosti nepozná podle perfektního provedení, dodržování řádů. Jde o to, jestli je prostředkem, lásce, vděčnosti toleranci. Bez setkání se skutečným Bohem, který je láska, je poznání naší malosti a nemohoucnosti zahanbující a ochromující. A tak lidé raději utíkají do rituálů, dodržování ustanovení, která se stávají samoúčelnými a každá odlišnost, vybočení a změna jsou vnímány jako ohrožení.

Skutečným cílem zbožnosti je to, aby byla prostředkem k tichému uvědomění si, toho, o čem píše Jakub – vše dobré je nám zdarma dáno, od stvořitele, který je stálý, nic si u něj nelze vydobýt – lze jen vděčně jej chválit a nechávat se obdarovávat. V tichosti k němu můžeme přinést i veškerou nečistotu v našem nitru a nebát se jí. Potom můžeme ve vědomí milosti a lásky obdarovávat lidi kolem nás – v každém nás je skryt onen sirotek a vdova, symboly potřebných.

 Amen

 

 

Autor: Marek Ryšánek | pondělí 31.8.2015 19:49 | karma článku: 10,50 | přečteno: 606x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Ježíš obviněn ze spolupráce s ďáblem. Osvobozující uvědomění si své ubohosti

v dnešním evangelijním čtení máme zachyceno svědectví o tom, že se Ježíš ve svém veřejném působení setkával jak s velikým zájmem a popularitou, tak i s nepochopením a odmítnutím. Výjimkou nebyli ani jeho nejbližší.

7.6.2024 v 13:24 | Karma: 6,00 | Přečteno: 157x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Trojiční neděle? Bůh je vztah!

Dnešní evangelijní příběh se odehrává v noci. V noci přichází hledající Nikodém za Ježíšem. To symbolizuje situace, které zažívám mnohokrát i já sám. Noc a temnota, to je obrazné vyjádření situace...

27.5.2024 v 20:27 | Karma: 6,75 | Přečteno: 160x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Cílem našeho vyučování je láska! Opravdu?

v dnešním evangelijním čtení slyšíme Ježíšova slova, která nám znějí nádherně. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Máme v Ježíšově lásce setrvávat.

15.5.2024 v 20:50 | Karma: 6,67 | Přečteno: 146x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  21:46

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

Jednejme s Ruskem, zaznělo na summitu o Ukrajině. USA hlásí další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  21:07

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  20:17

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

  • Počet článků 254
  • Celková karma 6,69
  • Průměrná čtenost 296x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik