Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvláštní vůně ve víně - chyba nebo záměr?

Víno – to je radost. Radost z příjemné, svěží ovocné vůně a chuti znásobená nějakým tím procentem alkoholu. Co když ale jdeme ve svých poznatcích trošičku dál a ve víně najdeme i méně obvyklé vůně či chutě?

Je to o „velkých vínech“, kterým z nedostatku zkušeností spíše moc nerozumíme, a nebo se prostě jedná o vady vína? Jak asi správně tušíte, záleží jak na typu vína, tak i na intenzitě. No, však uvidíte…

Reduktivní tóny

O co se přesně jedná: dimethyldisulfid, dimethylsulfid, sirovodík, a ethan-thiol.Co můžeme cítit ve vůni: lanýž, houby, ředkev, zelené olivy, zkažená vajíčka, cibuli, vařené zelí, kukuřici z plechovky, spálenou gumu.Co můžeme cítit v chuti: smetanovou texturu.V jakých vínech: vína z chladnějších klimatických oblastí, vína dělána v anaerobním prostředí.

Někteří lidé mají celkově problém se sírou ve vínech (která se používá ke konzervaci vína), protože je to jeden z alergenů.

Nicméně sloučeniny síry vznikají ve víně během fermentace zcela přirozeně a přispívají k aroma.

Důvodem redukce je nedostatek kyslíku v určité fázi fermentace, což vede v chemických procesech k nahrazení atomů kyslíku atomy síry.

V nízkých koncentracích se můžeme setkat v aroma s projevy lanýže, hub, ředkve či zelených oliv, což je vnímáno pozitivně a přispívá to k větší komplexnosti vína. Ve vyšších koncentracích se ovšem jedná o vadu projevující se právě pachem po zkažených vejcích, cibuli, vařeném zelí, kukuřici z plechovky nebo dokonce spálené gumě.

Tip: Pokud toto aroma ani po 30 minutách po nalití vína do skleničky nevyprchá, jedná se opravdu o vadu. Ještě zkuste do vína hodit něco stříbrného, může to pomoci.

Těkavé kyseliny

O co se přesně jedná: kyselina octová a ethyl–acetát.Co můžeme cítit ve vůni: štiplavost, ocet, ostrost, malinu či třešeň, odlakovač.Co můžeme cítit v chuti: ostrý až štiplavý pocit v ústech, obzvlášť ke konci.V jakých vínech: vína po příliš dlouhé fermentaci, často hodnoceno jako vada.

Těkavé kyseliny ve vyšším obsahu (1,4 g / l v červeném a 1,2 g / l v bílém) jsou považovány za vadu. Tvoří se ve víně, pokud je při výrobním procesu vystaveno delšímu působení kyslíku a jsou produkovány Acetobakterem (bakterie používané k výrobě octa).

Pokud jsou však těkavé kyseliny v nižším množství, mohou do vína dodávat příjemně ovocné vůně a chutě malin, mučenky nebo třešní. Většinou se s nimi setkáváme u vín s delším procesem fermentace, jako je třeba italské Amarone della Valpolicella nebo ledové víno.

Brettanomyces

O co se přesně jedná: 4-Ethyl Fenol (4-EF) a 4-Ethyl Guaiacol (4-EG).Co můžeme cítit ve vůni: hřebíček, kardamon, náplast, zpocené koňské sedlo.Co můžeme cítit v chuti: neprojevuje seV jakých vínech: červená vína vyráběná v nečistých prostorách.

Brettanomyces je kvasinka spojována s výše uvedenými výrazy ve víně. Právě kvůli pachu náplasti či zpoceného koňského sedla je označována za vadu. I když se najdou lidé, kteří právě toto aroma ve vínech vyhledávají. Dříve byla tato vada více rozšířená, protože se tolik nedbalo na používání řádně vyčištěných nástrojů a nádob v průběhu výroby vína.

Acetaldehyd

O co se přesně jedná: Acetaldehyd.Co můžeme cítit ve vůni: kandovaná zelená jablka, jablečnou šťávu, potlučená jablka, jackfruit, brazilský ořech, mokrý nátěr.Co můžeme cítit v chuti: kyselost uprostřed patra a v závěru.V jakých vínech: Sherry, zoxidovaná vína, stará vína.

Připouštím, že aby byl jed ve výčtu látek, které přispívají k aroma vína, je poněkud divné. Možná je to ten správný důvod pro střídmé pití…

Nicméně, určité nepatrné množství acetaldehydu se nachází ve všech vínech. O něco více ho je pak v Sherry, které právě vzniká oxidativní metodou. Acetaldehyd v nízké koncentraci přispívá do vůně příjemnými tóny kandovaných jablek, ve větší koncentraci se spíše jedná o zkažená, shnilá jablka někdy dokonce až o pach čerstvě natřené barvy.

Jak vidíte, víno opravdu není jen o ovoci. Zase jsme se společně něco přiučili a teď vzhůru od teorie do praxe. Schválně s jakými zajímavými vůněmi a chutěmi jste se v poslední době setkali. Napište mi o tom, budu ráda.

 

Autor: Lenka Maloňová | úterý 14.3.2017 9:31 | karma článku: 12,71 | přečteno: 401x
  • Další články autora

Lenka Maloňová

5 faktorů, které naprosto rozhodují o kvalitě vína

„Dobré víno se dělá ve vinohradě“ – s tímto sloganem, případně nějakou jeho obdobou, jste se již určitě nesčetněkrát setkali při prezentaci různých vinařství.

23.2.2017 v 9:30 | Karma: 12,14 | Přečteno: 443x | Diskuse| Hobby

Lenka Maloňová

Lidé stále neví, co je ledové víno.

Příroda zase po dlouhé době ukázala svoji sílu. Taková zima a tolik sněhu, to už jsme tu dlouho neměli. Proč si tedy nepopovívat o ledovém víně, třeba se Vám pak bude lépe čekat na oteplení.

18.2.2017 v 8:23 | Karma: 14,14 | Přečteno: 311x | Diskuse| Hobby

Lenka Maloňová

Pít či nepít (zahraniční vína) toť otázka

"Jsem z Moravy, vyrábíme tu světová vína, jsem na to patřičně hrdá, tak proč bych měla sakra podporovat cizí produkci?" Takhle nějak jsem se k otázce vín ze zahraničí donedávna stavěla.

1.2.2017 v 8:00 | Karma: 18,85 | Přečteno: 832x | Diskuse| Hobby

Lenka Maloňová

Barvy, barvy, barvičky ovlivňují chutičky

Schválně: Vyberte na obrázku, na které jídlo máte největší chuť (na konci článku uvidíte, o co mi šlo).

27.1.2017 v 7:45 | Karma: 10,22 | Přečteno: 288x | Diskuse| Hobby

Lenka Maloňová

Vinný i nevinný rok 2016 aneb co se loni událo ve světě vína

Rok 2017 leží před námi jako nepopsaný list, za to 2016, to už je pěkná kniha. Zajímá vás, co se událo ve světě vína u nás i v cizině? Tak čtěte dál.

2.1.2017 v 17:00 | Karma: 12,73 | Přečteno: 303x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Zemřel advokát Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské obchodní komory

20. května 2024  9:51

V neděli 19. května zemřel ve věku nedožitých 65 let advokát, filantrop a prezident Česko-izraelské...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  9:03

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Lajky nestačí, věda potřebuje peníze, říká nový ministr Ženíšek

20. května 2024

Premium Přichází nový ministr Marek Ženíšek, který má za úkol, slovy Miroslava Kalouska, „tančit na...

Za Česko chtějí do Bruselu i Slováci a Němec, šanci má až osm stran

20. května 2024  8:48

Do eurovoleb voleb zbývají necelé tři týdny. V pátek a v sobotu 7. a 8. června se rozhodne, kdo...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 505x
Jsem redaktorkou, milovnicí vína a začínající sommelierkou v eDegustace.tv. Moje motto: „Ani milovat, ani pít víno není možno bez lásky a hlubokého citu.“

Seznam rubrik