Lidé stále neví, co je ledové víno.

Příroda zase po dlouhé době ukázala svoji sílu. Taková zima a tolik sněhu, to už jsme tu dlouho neměli. Proč si tedy nepopovívat o ledovém víně, třeba se Vám pak bude lépe čekat na oteplení.

Co je ledové víno?

Je to opravdu výjimečné přívlastkové víno, pro které platí následující charakteristika:

- vyrobeno ze zmrzlých hroznů

  • výrazné aroma
  • vysoký extrakt
  • nižší obsah alkoholu (8 - 9 %)
  • vysoký zbytkový cukr

Kde a proč se začalo vyrábět?

Podle neověřených zdrojů bylo první ledové víno vyrobeno na konci 18. století v oblasti Franconia v Německu. Vinařství se v té době věnovali především mniši a příkaz ke slizni přicházel od jejich nadřízených. Posel se však údajně opozdil, hrozny zmrzly a mělo se za to, že úroda je nenávratně ztracena. Nicméně i tak ji zpracovali a konečnému výrobku se nestačili divit. Od té doby se ledové víno vyrábí ve vetšině severních vinařských regionů, velmocí je pak Kanada. U nás se vyrábí od poloviny 90. let minulého století, velmi ale záleží na aktuálních klimatických podmínkách.

 

A jak se tedy vyrábí?

Teplota po celou dobu procesu sběru a lisování nesmí klesnout pod - 6°C.

Během lisování tak zůstává uvnitř lisu voda ve formě ledových krystalů a ven vytéká velice sladký, koncentrovaný mošt.

Výlisnost nebývá větší než 20 %. Ledové víno musí mít minimální cukernatost 27°.

Pěstování hroznů pro výrobu ledového vína je poměrně riskantní. Hrozny se musí nechat na keřích do prvních větších mrazů, které však nemusí vůbec přijít. Dále hrozí napadení plísní či ptactvem a bohužel i zloději. Na ledové víno se nejčastěji používají pozdní odrůdy: Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Chardonnay a Veltlínské zelené.

Jak se servíruje?

Doporučená teplota pro podávání ledového vína je 9-11°C.

Protože se prodává v láhvích o objemu 0,2 nebo 0,375 l, bývá tendence jej nalévat do menších skleniček. Zkuste to ale příště jinak, dejte si jej do normální skleničky na bílé víno - daleko více si tak užijete jeho výrazné aroma.

Protože je to víno přirozeně sladké, nejčastěji se servíruje k dezertům nebo ovoci. Skvěle ale doplní také tučnější sýry s modrou plísní, kozí sýry nebo třeba foie gras.

Tak co, už se vám sbíhají sliny? Mně ano a protože chápu, že za každým ledovým vínem je pořádný kus práce, tak mně ani nevadí, že si za jeho láhev trošku připlatím.

 

Autor: Lenka Maloňová | sobota 18.2.2017 8:23 | karma článku: 14,14 | přečteno: 311x