Co vlastně obsahuje víno?
Vinaři naštěstí nejsou chemici, až na některé výjimky jako třeba ten z Bobulí. Víno je opravdu z hroznů a všechno ostatní už záleží na tom, jak probíhá proces výroby.
Co se týče složení vína, odpovědí vám může být následující obrázek.
Ve víně je především voda, potom určité množství alkoholu, přesněji ethanolu a pak ten zbytek – ostatní látky. A tohle je právě na víně fascinující, že tak malinkatá frakce ostatních látek představuje všechny ty ovocné a květinové vůně, chuť vanilky či doutníku a rubínovou nebo zlatavou barvu.
Co jsou zač ty ostatní látky?
Vezmeme to od těch, které jsou zastoupeny nejvíce.
Glycerol
Je to vyšší alkohol, vznikající jako vedlejší produkt při přeměně cukru na ethanol. Vyskytuje se v nižších koncentracích (4 – 10 g/l) v suchých vínech a v poněkud vyšších koncentracích (20+ g/l) ve vínech sladkých, vyrobených z hroznů s botrytidou. I když chemicky není glycerol cukr, ve většině vín přispívá ke sladké ovocné chuti.
Kyseliny
Víno je nápoj přirozeně kyselý. Je to proto, že kyseliny jsou obsaženy v hroznech a tak se přirozeně dostanou i do vína. Kyselost vína se pohybuje od velice kyselých (pH kolem 2,5) až po mírně kyselá (pH kolem 4,5). Určitě víte, že více kyselin je obsaženo ve vínech bílých než v červených.
Fenoly
Fenoly představují velkou skupiny látek a výrazně přispívají k široké paletě vůní a chutí vína. Patří sem i taniny, ovlivňující chuť červeného vína. Fenoly ve víně jsou z různých zdrojů, některé jsou obsaženy přímo v hroznech, jiné pochází z procesu zrání vína.
Například aroma hřebíčku, které bývá popisováno u Rulandských modrých zrajících v sudech, je právě způsobeno látkami z dubového sudu. A aroma fialek v některých červených vínech způsobuje sloučenina Phenylethanol.
Minerály
Víno obsahuje velké spektrum minerálů včetně železa, hořčíku, draslíku, vápníku, zinku, fosforu a manganu. I přes přítomnost minerálů ve víně bylo dokázáno, že nepřispívají k mineralitě vína. Pokud byste chtěli vínem doplňovat minerály, tak vězte, že v jedné skleničce vína jsou asi 4 % potřebné denní dávky železa, draslíku a hořčíku. Obecně je více minerálů ve vínech bílých než v červených.
Cukr
Cukr obsažený v kvalitním víně samozřejmě pochází také z hroznů. Pokud všechen cukr neprokvasí na alkohol, je ve víně obsažen jako zbytkový cukr.
Právě na základě zbytkového cukru pak rozlišujeme vína suchá, polosuchá, polosladká a sladká.
Vyšší alkoholy
Tyto alkoholy jsou ve víně v nepatrném množství, přesto některé z nich přispívají k široké škále vůní od zelených travních tónů až po těžké masité aroma na bázi sloučenin síry. Většinou jsou však v tak nízké koncentraci, že celkově spoluvytvářejí primární aroma.
Aminokyseliny
Ve víně je jich opravdu málo. Nejčastěji jde o arginin a prolin. I když jsou zdraví prospěšné, ve víně jich není tolik, aby se jejich efekt na našem zdraví projevil.
Těkavé kyseliny
Kromě klasických kyselin jsou ve víně i kyseliny těkavé, které mohou způsobit pronikavý, zatuchlý a žluklý zápach či chuť. Do této skupiny patří především kyselina octová (když je jí hodně, víno chutná jako ocet), ale také kyselina kapronová a propionová způsobující vůni sýru v některých Šampaňských vínech.
Acetaldehyd
Acetaldehyd je těkavá sloučenina, která bývá někdy popisovaná jako vůně žlutých jablek. Acetaldehyd pochází z oxidačních procesů při výrobě vína. Ve většině vín je ho opravdu stopové množství (30 – 80 mg/l). Výjimkou je Sherry, kde ho může být až 300 mg/l, díky specifickému procesu jeho výroby.
Estery
Ač v malém množství, estery ovlivňují ve víně aroma. Vznikají reakcí kyselin a alkoholu a jejich vzájemný poměr a obsah se mění, jak víno zraje.
Estery mají na svědomí především vůni a chuť zelených jablek, květinové vůně u vín bílých a jahodové či malinové aroma a chutě ve vínech červených.
Množství a charakter esterů závisí na kmeni použitých kvasinek při fermentaci a také na její teplotě. Například aroma a chuť banánu v některých červených a bílých vínech jsou způsobeny esterem – isoamyl acetátem, který vzniká při fermentaci za vyšších teplot.
Siřičitany
Siřičitany se používají ke konzervaci vína. Neměly by mít vliv na chuť ani vůni vína. A jejich množství je jasně stanoveno zákonem. Obecně se dá říct, že bývá více siřičitanů ve vínech bílých než v červených a ve sladkých než v sušších.
Samozřejmě je ve víně ještě obrovské množství dalších látek, ale do takových podrobností už nebudeme zacházet.
Doufám, že pro vás byla chemické exkurze zajímavá a že jste si opět rozšířili obzory. Ať vám chutná !
Lenka Maloňová
Zvláštní vůně ve víně - chyba nebo záměr?
Víno – to je radost. Radost z příjemné, svěží ovocné vůně a chuti znásobená nějakým tím procentem alkoholu. Co když ale jdeme ve svých poznatcích trošičku dál a ve víně najdeme i méně obvyklé vůně či chutě?
Lenka Maloňová
5 faktorů, které naprosto rozhodují o kvalitě vína
„Dobré víno se dělá ve vinohradě“ – s tímto sloganem, případně nějakou jeho obdobou, jste se již určitě nesčetněkrát setkali při prezentaci různých vinařství.
Lenka Maloňová
Lidé stále neví, co je ledové víno.
Příroda zase po dlouhé době ukázala svoji sílu. Taková zima a tolik sněhu, to už jsme tu dlouho neměli. Proč si tedy nepopovívat o ledovém víně, třeba se Vám pak bude lépe čekat na oteplení.
Lenka Maloňová
Pít či nepít (zahraniční vína) toť otázka
"Jsem z Moravy, vyrábíme tu světová vína, jsem na to patřičně hrdá, tak proč bych měla sakra podporovat cizí produkci?" Takhle nějak jsem se k otázce vín ze zahraničí donedávna stavěla.
Lenka Maloňová
Barvy, barvy, barvičky ovlivňují chutičky
Schválně: Vyberte na obrázku, na které jídlo máte největší chuť (na konci článku uvidíte, o co mi šlo).
Další články autora |
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média
Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...
S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti
Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“
Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...
Fiala odletěl do Itálie. S Meloniovou a Mattarellou řeší migraci i Ukrajinu
Premiér Petr Fiala zamířil v pondělí odpoledne do Říma, kde jedná s tamní premiérkou Giorgiou...
Trump má nad Bidenem náskok ve většině klíčových států, uvádějí průzkumy
V pěti ze šesti států USA, které podle analytiků sehrají rozhodující roli v listopadových...
Sbormistr má za zneužití nezletilé podmínku, na univerzitě teď dostal stopku
Na dva roky a deset měsíců podmínečně byl pravomocně odsouzen vedoucí pěveckého sboru Iuventus,...
Rusové k nám prostě vešli, vztekají se ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti
Rusové prostě vešli na naše území, bez jakýchkoliv minových polí. Tak někteří Ukrajinci líčí...
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 511x