Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výskyt novodobých lapků v Zemích Koruny české

Výskyt lapků na našich historických územích patřil po staletí  k běžnému jevu. Málokdo by ale věřil, že i v 21. století se s nimi budeme na cestách České republiky pravidelně setkávat...

Lapkové se s železnou pravidelností objevují hlavně v nočních a časných ranních hodinách. Obvykle číhají schovaní ve vedlejších cestách nebo v místech zástavby ve vedlejších uličkách. Aby zmátli dokonale pocestné, bývají oděni v uniformy Policie České republiky a používají policejní vozidla s podivným nápisem „Pomáhat a chránit“.

Poslední moje setkání s těmito novodobými loupežníky proběhlo asi dvě hodiny po půlnoci z pátku 13.3. na sobotu 14.3. v nejmenované obci na Praze – západ, kde mám trvalé bydliště. Vracel jsem se z oslavy svých narozenin, a protože jsem před jízdou požil značné množství alkoholických nápojů (i když jsem vlastně pil jen moravské víno z lahví a žádné sudové...), svěřil jsem řízení svému staršímu synovi, který je praktikující abstinent. Při průjezdu obcí se z postranní uličky vyřítili „lapkové“ se zapnutým majákem a začali nás pronásledovat. Protože můj syn ctí zákony republiky stejně jako já, okamžitě jsme zastavili. Domníval jsem se, že osádka policejního vozidla potřebuje nějakou pomoc, případně ochránit. Žádný jiný racionální důvod pro zastavování vozidel v nočních hodinách jsem neviděl. Jaké bylo moje překvapení, když mně sdělili, že nemají žádný problém ani nepotřebují žádnou pomoc, a že jim jde jen o zkontrolování střízlivosti mého staršího syna, který vozidlo řídil. Na můj dotaz, co znamená nápis na dveřích jejich vozidla „Pomáhat a chránit“, mně nebyli schopni dát žádnou odpověď. Pouze se pobaveně smáli. Takže vedle „vysmátých“ politiků  máme již vysmáté i řadové příslušníky naší policie.

Zpráva z únorového tisku uvádí případ, kdy si lapkové v Praze a okolí vybírali pouze řidiče luxusních vozidel a při zjištění přítomnosti alkoholu u řidiče, měli řidiči možnost se vykoupit různě vysokým výkupným. V případě nedostatku hotovosti, zajistili i policejní doprovod k nejbližšímu bankomatu. Po zaplacení „výkupného“ mohl řidič pokračovat v jízdě. Tato praxe funguje v Praze a okolí již přes dvacet let a setkal se s ní prakticky každý řidič, který projíždí Prahou v pozdních nočních hodinách.

Nevím jestli je chyba v zákonech, které umožňují bezdůvodné obtěžování a šikanování občanů nebo je to špatná práce policejních velitelů všech stupňů až po policejního prezidenta a ministra vnitra, kteří svým podřízeným provádění buzerace a šikany občanů přímo nařizují, místo toho, aby statečně bojovali proti zločincům všeho druhu, včetně silničních pirátů. Takže řešení je buď ve změně zákonů nebo ve změně myšlení a chování nejvyšších představitelů policie. Vzhledem k tomu, že starého psa novým kouskům nenaučíš, by řešení bylo ve výměně na nejvyšších policejních postech, případně samotného ministra vnitra. Otupělost občanů, která již dosáhla otupělosti k veřejným záležitostem, známé před listopadem 1989 se projevuje tím, že některým občanům bezdůvodné policejní kontroly nejenže nevadí, ale dokonce je schvalují...

Převaha novodobých lapků nad občany je dána i faktem, že lapkové jsou, na rozdíl od většiny občanů, vždy ozbrojeni.  I když nevím, k čemu potřebují být policisté ozbrojeni při běžných silničních kontrolách, kdy zkoumají pouze zda řidič „požil“ nebo „nepožil“. Pozůstatek totalitní praxe, založené na nulové toleranci k alkoholu za volantem, dává novodobým lapkům i tak neomezenou moc nad všemi řidiči.

Bude zajímavé sledovat, jak si naši novodobí lapkové poradí s velkým konvojem bojových vozidel Stryker americké armády,  který pojede po cestách Zemí Koruny české. Vojáci USA projedou Českou republikou mezi 29. březnem a 1. dubnem. Pokud je budou chtít lapkové buzerovat (a „dávat foukat“) stejně jako bezbranné české občany, mohli by tvrdě narazit.... Takže se dá předpokládat, že v tu dobu budou nejspíš v teple svých kanceláří, a svouji oblíbenou hru na „Pomáhat a chránit“ nechají až na dobu po průjezdu americké armády.

PS: Tento příběh je inspirován skutečnou událostí...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Makovec | pondělí 16.3.2015 16:34 | karma článku: 30,86 | přečteno: 1190x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,26 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48 | Přečteno: 652x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 788x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Student vyhrožoval své škole ve Strakonicích, pak se sám přihlásil policii

22. května 2024  13:08

Policisté dnes zasahovali u jedné ze strakonických středních škol, kde podle jejich sdělení místní...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno 

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Češi začali stavět mikrobyty. Paradoxně mohou prohloubit krizi bydlení

22. května 2024

Premium Češi stále častěji řeší, kde bydlet, když je to tak nedostupné. Velký byt je luxus, zájemci proto...

Soud odmítl propustit silničního piráta. Ve vězení se opil „šťávou z ovoce“

22. května 2024  12:51

Karlovarský soud zamítl žádost silničního piráta Miroslava Štíbra, který žádal o podmíněné...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,87
  • Průměrná čtenost 2179x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik