Foto

Rafinerie v Litvínově a Kralupech nejsou závislé pouze na ruské ropě. Rafinerie Litvínov zpracovává nejenom ruskou ropu typu REB, ale i středně sirné ropy obdobného složení z jiných regionů, například ze Sýrie, Iráku nebo Íránu. Kralupská rafinerie ruskou ropu nevyužívá vůbec, může zpracovávat pouze takzvanou sladkou, tedy nízko sirnou ropu

GK

Nedavno o tom zde na Idnesu byl clanek

Rusko do Evropy stále vyváží ropu, plyn, uran, titan, diamanty a další důležité suroviny. Západ tyto obchody často toleruje, neboť by se bez nich jen těžko obešel.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/ukrajina-rusko-titan-kov-valka-suroviny-dovoz-export.A240322_121753_eko-zahranicni_jla

Kazdy jiste zna stranky flightradar24.com kde si muze najit to sve letadlo kam, v jake vysce, jak rychle leti, etc.

To same existuje pro lode vesselfinder.com clovek se az divi jakej je cilej provoz lodi mezi Evropou a Ruskem a jedno vezou-li LNG nebo ropu.

No a aby to bylo jeste srandovnejsi Biden na zacatku roku stopnul LNG exporty jak jsme se v lednu mohli docist. A zrovna v rocnim obdobi kdy je plynu zapotrebi nejvic. Z Evropy se stala behem poslednich 20-30 let akorat banda sasku.

MV

M65i56l48a32n 41V61a41r26g30a

25. 4. 2024 16:32

Nič v zlom, ale akurát som čítal, že Rakúsko dováža 95% Ruskej ropy.

Foto

Rakousko z toho má na rozdíl od České republiky velké mimořádné zisky a rakouská Raiffeisenbank prakticky žije hlavně z ruského byznysu, bez ohledu na nějaké sankce...

Foto

Je to divná válka, podle základní příručky se nesmí nepříteli nic dodávat pod trestem popravy za velezradu. A Kreml dodává ropu, aby měly ukrajinské tanky s čím jezdit, na oplátku dostane elektroniku, aby se lépe trefoval. Kreml ví, co dělá. Ropa se dá koupit i jinde, takže se dolary hodí. Ropa dokáže rozleptat vztahy "jednotné " evropy. Za dolary se dají vydírat banánové republiky, které by rády prodaly ruské zbraně Ukrajině. A když odbočím k plynu, čím nahradilo Německo elektřinu z jaderných elektráren?

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,74
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik