Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komplex jménem Rusko

,,Rusa nezměníte, Rus změní vás."  

Evropská unie, spolu se Spojenými státy nyní vedou druhou fázi studené války proti Rusku.

Myslí si, že je příliš agresivní ve své politice. Ze strany USA snad nejde za celou dobu jejich existence o větší pokrytectví, snad kromě toho, že jih USA ekonomicky vyrostl na práci otroků. Ale v čem tkví ona snaha změnit Rusko po vzoru západu? Vždyť Rus ani nechce být západní. Rusovi stačí mít západní obchody a žít život v západním konzumu, ale myšlením se západním Evropanům nepřiblíží a ani nechce. Evropská unie a USA mají z Ruska obrovský komplex. Je to dáno dvěma důvody. Prvním je imigrace. Rusko se nepotýká a ještě dlouho nebude potýkat s masovou imigrací z Afriky a Blízkého Východu. Nemá tudíž takový ekonomický a bezpečnostní problém jako EU. Dalším důležitým faktorem je bohatství a s ním spojená silná ekonomika Ruska. Zatímco většina států EU má vysoké zadlužení a jejich růst je sakra pomalý, ruská ekonomika, díky ropě, nerostným surovinám, čilému obchodu s Čínou a dalšími zěměmi BRICS a s rozvojovými zeměmi, jde velkou rychlostí nahoru. V Rusku se konaly loni zimní olympijské hry, za pár let bude hostit fotbalové mistrovství světa, navíc je tahounem, co se týče investic. Rusko investuje velké peníze do výstavby. V Moskvě vyrostly nové dominanty v podobě mrakodrapů Russia Tower a Mercury City.

Rovněž Rusko má nemalé prostředky na vojenskou obranu země a i proto je většina Rusů na svoji vlast hrdá. Zatímco za Jelcinovu vládu se Rusové spíše styděli a marně doufali, že rozpad a zánik SSSR je pouze zlým snem, Putin dal Rusům naději, že tento sen není utopií. Kromě nekontrolované imigrace vadí Rusům na EU rovněž fakt, že přílišným důrazem na humanismus a multi-kulti politiku přichází Evropa o svoji identitu, kterou si naopak Rusko dobře opečovává, kupříkladu skrze silný vliv pravoslavné církve. Katolická Evropa má co dohánět. Ale ona to už ani dohnat nechce. Naopak zde s otevřenou náručí vítá (dle humanistických hesel) další imigranty (převážně muslimy) a páchá tak kulturní sebevraždu.

Hrdé Rusko si také nenechalo nic diktovat svými sousedy. Naproti tomu mnohé národy, které mají velké státy jako Velká Británie, Švédsko, nebo Francie si nechají diktovat od tak malých zemí (Belgie, Lucembursko), ve kterých ale má centra největší byrokratický moloch na západní polokouli. Zkrátka a dobře, obyčejný Rus je rád, že jeho země si z jeho pohledu udržuje zdravý rozum a že hájí své zájmy s vervou sobě vlastní, na které už EU dávno rezignovala, pokud je vůbec kdy měla. USA jsou na tom v tomto ohledu nesrovnatelně lépe než Unie, ovšem je nutno podotknout, že to mnohdy až přehánějí a měří si takříkajíc s Ruskem "pinďoury".

Současnou "druhou studenou válku" tedy nevyvolali Rusové, ale americká rozpínavost a snaha mít svojí vojenskou základnu takřka Rusům za plotem. Přidejme k tomu pocit ohrožení Ukrajiny a pobalstkých států z Ruska, plus pocit ohrožení Ruska ze strany Spojených států a vznikne vám slušná záminka pro
válečný konflikt. Faktem je, že jak může válka jednu zem ekonomicky zničit, tak druhé zemi může pomoci a to hlavně zbrojařským firmám, z nichž většina sídlí v USA.

Ale nejsou to jen USA a EU, kdo má komplex z mocnosti a úspěchu jiných států. Rovněž Rusko má pořádný komplex z Číny, protože Čína se stává největší ekonomikou planety a její jüan má větší cenu
než americký dolar. A protože je Čína ekonomický tygr (i když ji drží na nohou otrocký kapitalismus), tak se logicky snaží více ovlivňovat dění v Asii a hájit si své zájmy, které nejsou o nic menší než ty ruské. Velkým ekonomickým rivalem je v tomto Číně Japonsko, ale to bohužel poslední roky zažívá stagnaci a kupříkladu organizace pro ochranu zvířat znesnadňují situaci jejího stěžejního průmyslu - rybolovu. Naštěstí je Japonsko stále nositelem pokroku, díky elektronice a moderním technologiím, do kterých japonské firmy investují ročně milionové sumy. Přesto Čína nemá v Asii v obchodní branži konkurenta. V ekonomické a investiční je jím Rusko, spolu se vzmáhajícím se Japonskem. Rusko si je vědomo svého slabšího postavení v Asii vůči Číně a dalším státům, i proto, že jejich jazyky jsou čínština a angličtina a těmito jazyky Rusové moc často nevládnou (díky své velmocenské ambici se snaží prosazovat ruštinu), a tak se snaží s Čínou dobře vycházet, koneckonců i jako rivalové toho mají mnoho společného. Početný národ, velmocenská politika, zbrojení o sto šest, potírání domácí opozice, konzervativní pohled na svět...
Na závěr by se dalo říci, že Rusko a státy na východ od Berlína jsou poslední výspou Evropy, kde ještě nevládne multikulti světonázor a kde člověka profesně nezničí za politicky nekorektní humor. Evropou, kde národy mají ještě stále svojí hrdost (Maďarsko, Polsko, Ukrajina). Kde sice panuje i veliká chudoba (Baltské státy), ale vlastenectví je pro ně stejně důležité, jako svoboda. A v neposlední řadě i národní tradice a náboženství...to je to, čím se liší tyto země od navenek barevné, ale uvnitř šedé a homogenní masy, která se identifikuje modrou vlajkou s hvězdami, a která vlastně ani neví, na co přesně má být hrdá, aby náhodou nikoho svým postojem neurazila.

(Což může být Rusku v podstatě jedno, zda-li někoho svým postojem urazí, protože nemá co ztratit (kromě své hrdosti) a nezbývá mu, než své spojence a další neutrální země přesvědčit o tom, za co Rusko bojuje a že Rus není agresorem, ale je jím vlastně Západ.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Tomášek | pátek 3.4.2015 20:34 | karma článku: 24,47 | přečteno: 1167x
  • Další články autora

Lukáš Tomášek

Medvídci koušou, aneb Myslete na děti

Každý měsíc vyjde na světě nějaký videoklip. Ten, který byl pokřtěn na Dušičky, patří zrovna k těm, které se nemají za co stydět. A to nejen proto, že za ním stojí kapela, která už si našla své fanoušky a své místo na českém trhu.

11.11.2017 v 17:32 | Karma: 9,71 | Přečteno: 511x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Hollandismus bez Hollanda

Emmanuel Macron vs. Marine Le Penová... Kdo se tařka s jistotou stane příštím prezidentem Páté francouzské republiky? A co to bude znamenat pro Francii?

24.4.2017 v 16:40 | Karma: 23,23 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politika

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Březen

I v minulém měsíci jsme si připomněli hned několik zajímavých světových a mezinárodních dnů. Konkrétně osm. Pojďme si je představit.

1.4.2017 v 1:47 | Karma: 5,47 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Únor

Sice opožděně, ale přeci je tu další díl o mezinárodních a světových dnech. Únor je na ně bohatý měsíc a proto tu máme hned sedm dalších vybraných dnů.

4.3.2017 v 14:30 | Karma: 8,37 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Úvod (Leden)

Dlouho jsem nebyl aktivní, ale to hlavně proto, že jsem neměl zajímavý podnět pro nějaký blog. Ale nyní se můžete těšit na zcela novou sérii, která bude vycházet pravidelně, vždy jednou na konci každého měsíce. A co že to bude?

31.1.2017 v 17:00 | Karma: 8,51 | Přečteno: 452x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

KOMENTÁŘ: Hon na ukrajinské Švejky. Je správné nahánět muže domů do války?

14. května 2024

Premium TOP 09 žádá, aby Česká republika deportovala na Ukrajinu její bojeschopné muže. A ani ministryně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství bude Petr Bartovský. Úřadu se ujme začátkem léta

14. května 2024  12:39

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude brigádní generál Petr Bartovský. K prvnímu...

Kandidát na ministra Ženíšek se přišel představit na Hrad prezidentu Pavlovi

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  12:28

Prezident Petr Pavel jedná s kandidátem TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace Markem...

Kurýr rozvážkové služby nadýchal pět promile, posedával v trávě u O2 areny

14. května 2024  12:25

A alkoholem to přehnal kurýr rozvážkové služby v Praze. Hlídka strážníků ho našla v pátek usazeného...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1089x
Jsem generace 90.let, která prožila spokojené děství (téměř) bez internetu a vystačila si s vlastní fantazií a představivostí. Jinak jsem student Pedagogické fakulty UK - obor dějepis a základy společenských věd. Pocházím z Prahy, mám rád historii, píšu básně a povídky, které vydávám na portál Piště povídky.cz a sem tam složím i písničku.

Seznam rubrik