Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mezinárodní a světové dny - Březen

I v minulém měsíci jsme si připomněli hned několik zajímavých světových a mezinárodních dnů. Konkrétně osm. Pojďme si je představit.

Světový den divoké přírody (3.3.)

Světový den divoké přírody World Wildlife Day (WWD) je příležitostí k oslavě krásných a rozličných forem divoké přírody a vyzdvihnutí významu ochrany přírody pro lidstvo. Shodli se na tom představitelé 68. zasedání Valného shromáždění OSN 20. prosince 2013 při jeho vyhlášení. Datum 3. března nebylo pro Světový den divoké přírody (World Wildlife Day) zvoleno náhodně. Je to den, kdy v roce 1973 vstoupila platnost Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES), která hraje důležitou roli v zajištění toho, aby mezinárodní obchod neohrozil přežití jednotlivých druhů. Prostřednictvím CITES 180 zemí světa hájí v současnosti na 5 000 druhů zvířat a kolem 29 000 druhů rostlin před hrozbou vyhubení v přírodě pro nadměrné využívání při obchodování. Česká republika se k CITES připojila v roce 1992.

Mezinárodní den žen (8.3.)

Mezinárodní den žen, který většina z nás zná pod zkratkou MDŽ vznikl díky stávce švadlen 8. března roku 1908. Právě švadleny z New Yorku stávkovali za zlepšení životních podmínek. Cílem tohoto boje bylo získání volebního práva pro ženy, následoval boj za rovnoprávnost a spravedlnost a samozřejmě mír. V průběhu dějin se oslavy měnily, v živé paměti máme například socialistickou propagandu a nezapomenutelné karafiáty, ručníky, chlebíčky apod.. Tento den protestují např. feministky dodnes. V mnoha rodinách v ČR se MDŽ slaví do dnešní doby, přestože od roku 1990 není MDŽ oficiálním svátkem.

Evropský den památky obětem terorismu (11.3.)

Ve světle nedávného teroristického útoku na Westminsterském mostě v srdci britské metropole je zvláště příhodné připomenout rovněž tento den. Právě Evropský den památky obětem terorismu je věnován všem, kteří se staly obětí terorismu po celém světě ať už při něm zahynuli nebo byli zraněni. Byl ustanoven Deklarací o boji proti terorismu, a tato deklarace vyšla z rukou Evropského parlamentu v roce 2005. Prvním důvodem k úvaze o vzniku tohoto dne, byly události z New Yorku z 11. září 2001. Datum 11.3. odkazuje na teroristické bombové útoky v španělském Madridu v roce 2004, při kterých zemřelo 191 lidí.

Světový den spotřebitelských práv (15.3.)

15. března si každý rok na celém světě spotřebitelé připomínají světový den svých spotřebitelských práv. Již v roce vyhlásil 1962 tehdejší Americký prezident J. F. Kennedy novou éru ochrany spotřebitelů. Právě Kennedym byla stanovena 4 základní spotřebitelská práva: právo na bezpečnost výrobků a služeb, právo na informace, právo na výběr (tzv. právo volby), právo být slyšen (což se týká hlavně reklamací). Na základě této události byl v roce 1983 vyhlášen Světový den práv spotřebitelů a vyhlásila jej Celosvětová spotřebitelská organizace (Constumers International) a zároveň doplnila Kennedyho čtveřici práv o další 4 práva, která jsou: právo na uspokojení základních potřeb (jídlo, pití apod.), právo na náhradu, právo na spotřebitelskou výchovu a právo na zdravé životní prostředí. Pokud bychom řešili nějakou spotřebitelskou otázku u nás v ČR, tak spotřebitele zastupuje organizace dTest, o.p.s..

Světový den štěstí (20.3.)

Konečně se dostáváme k nějakému tomu absurdnímu a naprosto směšnému dni, které prosadila OSN (tento v roce 2012). Podle Valného shromáždění OSN je snaha o štěstí základním lidským cílem, a proto by všechny vlády měly pečovat o štěstí svých obyvatel a nehodnotit pokrok pouze na základě ekonomických ukazatelů. Proto se všechny státy OSN usnesly, že vyhlásí 20. březen Mezinárodním dnem štěstí. Ano, je sice důležité připomínat si, že peníze nejsou všechno a že je třeba si vážit i nemateriálních (tedy duševních) statků a hodnot, které člověk má k dispozici, ale vážně je nutné pro to vymezit v kalendáři den?

Světový den poezie (21.3.)

Světový den poezie je určen na 21. březen. Byl vyhlášen organizací UNESCO na jejím 30. zasedání, které se konalo v říjnu–listopadu roku 1999.

Podle generální ředitelky UNESCO Iriny Bokovové: „Světový den poezie vzdává hold mužům a ženám, jejichž jediným nástrojem je jejich jazyk a kteří mají své sny a jednají podle nich. Unesco uznává poezii jako cenný symbol kreativity lidského ducha...

Světový den poezie se slaví i v kavárnách, barech a restauracích po celém světě. Host, který si ve vybraných podnicích objedná nápoj, za něj může zaplatit napsáním básně. Tento den jsem i já náležitě oslavil před dvěma lety, kdy jsem jako básník navštívil pražskou kavárnu Louvre na Národní třídě, kde jste v rámci akce mohli dostat kávu zdarma, když jste napsali na papírek krátkou básničku. Protože mi káva chutnala, napsal jsem oslavnou báseň na Louvre a nic na tom nezměnilo ani nepříjemné prostředí plné lidí, přičemž nekuřácká část podniku již byla celá plně obsazena.

Mezinárodní den lesů (21.3.)

Mezinárodní den lesů byl vyhlášen na valném shromáždění OSN v prosinci roku 2012.
Hlavním účelem vyhlášení Mezinárodního dne lesů je oslava a zvýšení povědomí o významu všech typů lesních ekosystémů pro trvale udržitelný rozvoj. Lesy hrají hlavní roli pro životní prostředí na Zemi, zvyšují vlhkost vzduchu, tvoří přirozenou bariéru větru, zmírňují horko, mráz a sucho a tak regulují klima, filtrují vzduch, brání erozi, akumulují a čistí vodu. Životně důležité jsou také pro člověka, poskytují mu: potraviny, krmivo, vodu, přístřeší, koloběh živin a také rekreaci.

Světový den vody (22.3.)

Světový den vody se koná každoročně 22. března. Slouží k vyvolání diskuse o významu vody a potřebě obhajovat trvale udržitelné nakládání s vodními zdroji. Oslavovat den vody na mezinárodní úrovni bylo doporučeno v roce 1992 konferencí OSN o životním prostředí a rozvoji (UNCED) v Rio de Janneiru. Valné shromáždění Organizace spojených národů (OSN) reagovalo určením 22.března 1993 jako první Světový den vody. Oficiální stránky Světového dne vody (v angličtině): www.unwater.org.
Hlavním cílem tohoto dne je pořádání osvětových akcí k podnícení zájmů veřejnosti a odpovědných institucí o ochranu a udržitelný rozvoj ve využívání vodních zdrojů. Každým rokem se vyhlašuje aktuální motivující heslo problému, který je třeba řešit.

Zdroje:

Wikipedie

svatky.centrum.cz

Google obrázky

 

Autor: Lukáš Tomášek | sobota 1.4.2017 1:47 | karma článku: 5,47 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Lukáš Tomášek

Medvídci koušou, aneb Myslete na děti

Každý měsíc vyjde na světě nějaký videoklip. Ten, který byl pokřtěn na Dušičky, patří zrovna k těm, které se nemají za co stydět. A to nejen proto, že za ním stojí kapela, která už si našla své fanoušky a své místo na českém trhu.

11.11.2017 v 17:32 | Karma: 9,71 | Přečteno: 511x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Hollandismus bez Hollanda

Emmanuel Macron vs. Marine Le Penová... Kdo se tařka s jistotou stane příštím prezidentem Páté francouzské republiky? A co to bude znamenat pro Francii?

24.4.2017 v 16:40 | Karma: 23,23 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politika

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Únor

Sice opožděně, ale přeci je tu další díl o mezinárodních a světových dnech. Únor je na ně bohatý měsíc a proto tu máme hned sedm dalších vybraných dnů.

4.3.2017 v 14:30 | Karma: 8,37 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Úvod (Leden)

Dlouho jsem nebyl aktivní, ale to hlavně proto, že jsem neměl zajímavý podnět pro nějaký blog. Ale nyní se můžete těšit na zcela novou sérii, která bude vycházet pravidelně, vždy jednou na konci každého měsíce. A co že to bude?

31.1.2017 v 17:00 | Karma: 8,51 | Přečteno: 452x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Naděje jménem Trump, aneb Yes, We can make America great again

Vítězství kandidáta, na kterého jsem vsadil. Příčiny porážky Hillary Clintonové. Můj komentář s dvoudenním spožděním.

11.11.2016 v 9:11 | Karma: 19,79 | Přečteno: 529x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Další Mikulášovy patálie. Bekovy asistenty platí Senát i resort školství

28. června 2024

Premium Nejen ministr školství Mikuláš Bek (STAN) umí využít maxima možného. Po nejdražším pronájmu...

Zákulisní dohoda o nominaci Leyenové štěpí Unii. Zuří i italská premiérka

28. června 2024

Premium Evropští lídři se ve čtvrtek sjížděli na dvoudenní summit v Bruselu s tím, že věci jsou dané....

Bouřky vytopily také část Olomouckého kraje, v pátek přijdou další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  22:39

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Další se pak ze západu postupně přesouval směrem na...

Biden a Trump jdou do boje. Střetnou se v první televizní debatě

27. června 2024

V pátek ve tři hodiny ráno Joe Biden a Donald Trump změří síly v první televizní debatě. Hodinu a...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 710x
Jsem generace 90.let, která prožila spokojené děství (téměř) bez internetu a vystačila si s vlastní fantazií a představivostí. Jinak jsem student Pedagogické fakulty UK - obor dějepis a základy společenských věd. Pocházím z Prahy, mám rád historii, píšu básně a povídky, které vydávám na portál Piště povídky.cz a sem tam složím i písničku.

Seznam rubrik