Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hollandismus bez Hollanda

Emmanuel Macron vs. Marine Le Penová... Kdo se tařka s jistotou stane příštím prezidentem Páté francouzské republiky? A co to bude znamenat pro Francii?

Ve Francii včera proběhly prezidentské volby.

Dostavil se výsledek, který předpovídaly všechny průzkumy. Nicméně je třeba si přiznat, že francoužští občané před sebou nemají tak jednoduchou volbu, jak se zdá. Spousta jich volila opravdovou změnu, chtěli úspornější politiku a větší důraz na bezpečnost, kterou viděli ve Fillonovi, který byl kandidátem pravice. Mladí zase očekávali socialismus s lidskou tváří, kterou nabízel Jean-Luc Mélanchon s podporou komunistů. Do druhého kola se ovšem ani jeden z nich nakonec neprobojoval. I když Republikán Fillon k tomu neměl zase tak daleko.

Výsledkem je finální souboj mezi zástupcem takzvaného "středově liberálního" proudu Emmanuelem Macronem a představitelkou radikální "pravice" (ekonomicky je program Národní fronty dost nalevo) a dědičkou nechvalně slavného jména: Marine Le Pen. Narozdíl od svého otce, který se před patnácti lety dostal do finále s tehdejší hlavou státu Chiracem, má Le Penová naději na lepší skóre zisku, které ji ale i tak nezaručuje vítězství. Spíše všechno nasvědčuje tomu, že Macron má křeslo pána v Elysejském paláci předem jisté a tak si může dovolit nabubřelé oslavy a egocentrická prohlášení. Nicméně jeho program Francii nepřinese kýženou změnu po které společnost v zemi galského kohouta už několik let volá. Kandidát, který takřka před nedávnem založil protestní hnutí (En MARCHE! - Kupředu!) kritizující zavedené strany a přitom je sám bytostně spjatý se systémem, který mu umožnil vysoké vzdělání a zajištění, díky práci pro nadnárodní banku. Člověk, volající po otevřené Evropě a nepochybně pasivní ve vztahu k neustálé přítomnosti radikálních imámů a dalších verbovačů Islámského státu, který slíbil v podstatě jen navýšení počtu míst ve věznicích a nepatrné zvýšení počtu ozbrojených složek. Le Penová si naproti tomu uvědomuje kde je kořen problému a podle toho by jednala. Bohužel, je nutno si také přiznat, že její ekonomický program by Francouze neoslovil, spíše by u nich vystoupení z EU, potažmo z eurozóny a NATO vzbudil oprávněný odpor. I kdyby byla 7.května nakonec zvolena, případné vypsané referendum o členství její země v EU by s nějvětší pravděpodobností prohrála a pokud dala slib, že by v případě takového neúspěchu sama odstoupila, tak by moc dlouho prezidentkou nezůstala.
Ale vraťme se k předpokládánému vítězi a od půlky letošního května nájemníkovi prezidentského sídla Macronovi. Muž bez skandálu se jeví jako jasná volba, ale z druhé strany se o něm dá říci i to, že je to muž bez programu, když ne přímo bez názoru. Je typickým produktem marketingu svého týmu a je celkem reálná možnost, že se bude chtít těm, kterým vděčí za svoji kampaň nějak odvděčit. Takže skandály mohou teprve přijít. Stejně tak se nestane žádná radikální změna ohledně vývoje hospodářství, spíše očekávám další stagnaci. Největšími dvěma problémy, kterými se bude Macron muset zabývat je vysoká nezaměstnanost (zvláště mladých) a islámský teror a s ním spojený stále trvající stav ohrožení. Vojáci v ulicích nejspíše jen tak nezmizí, tím spíše pokud Macron bude stejně nečinný jako jeho předchůdce. A nyní se dostávám k hlavnímu sdělení, hlavní myšlence toho, proč jsem napsal tento komentář:

Bojím se, že Francii s Macronem čeká jen další éra hollandismu, jen bez Hollanda. A to může v budoucnu vést jen k větší frustraci a nárůstu preferencí pro Národní frontu (L'Front National) a pro krajní levici (Jeana-Luca Mélenchona). Takže otázkou ani není zda, ale spíše kdy se stane Marine Le Penová francouzskou prezidentkou....letos to zřejmě ještě nebude.

Autor: Lukáš Tomášek | pondělí 24.4.2017 16:40 | karma článku: 23,23 | přečteno: 723x
  • Další články autora

Lukáš Tomášek

Medvídci koušou, aneb Myslete na děti

Každý měsíc vyjde na světě nějaký videoklip. Ten, který byl pokřtěn na Dušičky, patří zrovna k těm, které se nemají za co stydět. A to nejen proto, že za ním stojí kapela, která už si našla své fanoušky a své místo na českém trhu.

11.11.2017 v 17:32 | Karma: 9,71 | Přečteno: 511x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Březen

I v minulém měsíci jsme si připomněli hned několik zajímavých světových a mezinárodních dnů. Konkrétně osm. Pojďme si je představit.

1.4.2017 v 1:47 | Karma: 5,47 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Únor

Sice opožděně, ale přeci je tu další díl o mezinárodních a světových dnech. Únor je na ně bohatý měsíc a proto tu máme hned sedm dalších vybraných dnů.

4.3.2017 v 14:30 | Karma: 8,37 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Mezinárodní a světové dny - Úvod (Leden)

Dlouho jsem nebyl aktivní, ale to hlavně proto, že jsem neměl zajímavý podnět pro nějaký blog. Ale nyní se můžete těšit na zcela novou sérii, která bude vycházet pravidelně, vždy jednou na konci každého měsíce. A co že to bude?

31.1.2017 v 17:00 | Karma: 8,51 | Přečteno: 452x | Diskuse| Společnost

Lukáš Tomášek

Naděje jménem Trump, aneb Yes, We can make America great again

Vítězství kandidáta, na kterého jsem vsadil. Příčiny porážky Hillary Clintonové. Můj komentář s dvoudenním spožděním.

11.11.2016 v 9:11 | Karma: 19,79 | Přečteno: 529x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1089x
Jsem generace 90.let, která prožila spokojené děství (téměř) bez internetu a vystačila si s vlastní fantazií a představivostí. Jinak jsem student Pedagogické fakulty UK - obor dějepis a základy společenských věd. Pocházím z Prahy, mám rád historii, píšu básně a povídky, které vydávám na portál Piště povídky.cz a sem tam složím i písničku.

Seznam rubrik