Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Existuje osud?

Již jako malého kluka mne napadaly myšlenky, zda je naše budoucnost pevně určena, tedy zda existuje osud, nebo záleží jen na našich rozhodnutích, jak se bude budoucnost vyvíjet.

Domnívám se, že platí oboje současně. Tedy náš osud je přesně určen, ale současně není a záleží na každém našem rozhodnutí. Pokusím se to blíže vysvětlit.

Mnohé knihy o sebezdokonalování, ale i četní teologové a učenci zdůrazňují, že největší mocí, kterou člověk má, je možnost volby. Tato volba je tak zásadní, že jenom její neuvědomění vede lidi k obrovskému utrpení. Každý člověk se rozhoduje za den možná tisíckrát. Rozhodujeme se prakticky každou vteřinu. Celý život není nic, než neustálé rozhodování. Každý náš krok je věcí rozhodnutí. Z tohoto pohledu vytváříme a měníme svou budoucnost vteřinu za vteřinou. Některá rozhodnutí jsou méně závažná, některá více, některá jsou naprosto kruciální. Budoucnost je takto vlastně výsledkem interakcí rozhodovacích procesů jednotlivých bytostí, plus samozřejmě vliv vnějších okolností.

Ano, Bůh nám dal vůli svobodného rozhodnutí. Z tohoto pohledu je naše budoucnost naprosto otevřená a my ji můžeme vytvářet na základě našich současných rozhodnutí.

Ovšem pokud by to platilo absolutně, znamenalo by to, že nikdo nemá kontrolu nad tím, kam se situace světa vyvine. To ale neodpovídá skutečnosti, jelikož božské vědomí je všemocné a vševědoucí. Přesně ví, co se kdy stane a vše je vždy výsledek boží vůle, vše je determinováno a to s absolutní platností.

Z pohledu Boha neexistuje žádná náhoda, či vychýlení se z požadovaného směru. Pro Boha neexistuje nic nepředvídatelného, žádná nevědomost o tom co přijde, žádná neznámá.

Celé světové dění není nic jiného, než jeden jediný děj, od Velkého třesku až po konec světa, který předem existuje v bezčasovosti a bezprostorovosti. Tento děj je v mysli bytostí promítán do "časoprostoru". Z tohoto hlediska je osud, tedy vše, co se kdy komu stane, předem naprosto pevně a jednoznačně definováno.

Ve skutečnosti nejsou tyto dvě koncepce v rozporu, ale platí současně. Fakt, že se nám jeví obě koncepce jako neslučitelné je důsledek našeho parciálního myšlení, které uvažuje v konceptu "buď a nebo", kde hodnota TRUE vylučuje hodnotu FALSE a obráceně. Rozpoluplnost však existuje pouze na povrchnějších úrovních vědomí, v hlubších úrovních neplatí koncept "buď a nebo", ale "nejen-ale i".

Z hlediska obyčejného člověka je budoucnost otevřená a podle toho je třeba jednat. Uvědomit si, že si naši vlastní budoucnost utváříme sami a že jak si usteleme, tak si i lehneme. Každá molekula naší aktivity, ať už jednáme tělem, myslí, nebo řečí, má adekvátní a matematicky přesnou odezvu ve "světě".

Zde bych připomněl, že se občas lze setkat s fatalistickým pohledem některých lidí, kteří tvrdí, že je osud daný a není třeba se o cokoliv snažit, či cokoliv dělat. Jedná se o zdeformované pochopení existence pevného osudu, vedoucí k vnitřní demotivaci a k následnému utrpení.

Z pohledu Boha je celá věc velmi zajímavá. Bůh dává lidem svobodnou vůli, což je ovšem z technického hlediska pouze určitý paramter vědomí. Bůh samozřejmě ví, jak se v rámci tohoto parametru budou lidé chovat. Jednání každého člověka je možné přesně "spočítat" na libovolnou dobu dopředu. To platí pro libovolné množství lidí i jejich vzájemné interakce.

Jde o univerzální princip, kdy Bůh ponechá určitým systémům či bytostem určitou míru samostatnosti, autonomie, či svobody, ovšem přesto přesně ví, jak se kdy budou tyto systémy či bytosti chovat.

Všechny světové děje jsou přesně předem určeny, ale to neznamená, že bychom měli přestat o cokoliv usilovat, snažit se, či jakkoliv rezignovat na budocnost. Může to vypadat, že člověk je jenom hříčkou v rukou Boha, ale ve skutečnosti to také tak není. Člověk je právoplatnou a důležitou součástí vesmíru, kde svými rozhodnutími ovlivňuje svojí část universa. Člověk je součástí a sounáležitostí Boží vůle.

Naše budoucnost je pevně dána a současně vůbec není a čeká na to, aby námi byla aktivně spoluvytvořena. Myslím, že je tato koncepce dokonalá, protože dává bytostem i systémům naprostou svobodu konání, současně je ale vyloučeno, aby se stalo něco, co se stát nemá.

Autor: Lukáš Navrátil | pondělí 14.9.2009 12:00 | karma článku: 17,02 | přečteno: 3666x
  • Další články autora

Lukáš Navrátil

(Neo)nacisté jsou skutečně ultrapravicí

Povšimnul jsem si zajímavého faktu. Když se někde píší články o (neo)nacistech, jsou většinou, a do určité míry správně, označení jako pravicoví extrémisté. V diskusi pod článkem vždy někdo nezapomene podotknout, že nacisté, či neonacisté nejsou pravicoví, nýbrž levicoví, protože jsou socialisté a vše socialistické je levicové a pravicové je pouze to, co prosazuje maximální svobodu jednotlivce, tržní principy a podobně.

7.12.2011 v 12:05 | Karma: 18,84 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Politika

Lukáš Navrátil

Z vyprávění babiček a dědů

Za dob našich babiček a dědů se žilo zcela jinak, než je tomu dnes. Komfort a přepych, kterým jsme dnes obklopeni, byl před cca 70 a více lety nepředstavitelný.

17.8.2011 v 8:01 | Karma: 19,86 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Navrátil

Źivotní energie formací

Všechny živé formace mají určitou hladinu životní energie. Tuto spotřebovávají vlastní činností. Nejvíce na vlastní provoz, na případnou expanzi, obranu, reprodukci, seberegulaci a seberealizaci.

16.8.2011 v 7:59 | Karma: 9,93 | Přečteno: 741x | Diskuse| Společnost

Lukáš Navrátil

Zanikne západní kultura?

Na Internetu se dnes lze běžně setkat s názory o možném zániku západní kultury. Často je zmiňován a porovnáván se zánikem Římské říše. Často se také řeší otázka, proč právě Římská říše zanikla a jaké jsou paralely se západní civilizací.

10.8.2011 v 8:30 | Karma: 13,30 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost

Lukáš Navrátil

Něco o smyslu života

Když jsem začínal s duchovním hledáním, byl jsem přesvědčen, že existuje nějaký pevně daný, tajný smysl života a že mým úkolem coby duchovního adepta, je tento objevit.

25.10.2010 v 16:05 | Karma: 10,11 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1221x
Nejsem pro nic ani proti ničemu. Věřím, že všechny principy a věci jsou stejně důležité a legitimní. Jsem duchovní hledač a amatérský metafyzik. Zajímám se také o indiány plání, zejména o předrezervační dobu.