Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sbohem, české předsednictví…

Má pravdu evropským tiskem citovaný belgický diplomat, který české předsednictví označila za „nejkatastrofálnější“ v dějinách EU? Nebo mají pravdu čeští vládní činitelé (současní i minulí), kteří se chválí, jak to skvěle zvládli?

První hodnocení jsem již napsal ve svém článku pro MFDnes. K podrobnějšímu se možná vrátím později, s větším odstupem. Teď, v posledních hodinách, kdy Česká republika formálně řídí Evropskou unii, jen pár rychlých postřehů. 

1. Stejně jako „Sarkozyho“ předsednictví nebylo nejlepší v historii, nemyslím ani, že to české bylo nejhorší. Třeba to poslední italské bylo podle mého názoru mnohem horší. 

2. Úřednicko-diplomatickou stránku předsednictví jsme zvládli dobře, možná lépe, než se v „bruselských kruzích“ čekalo. A to není málo: předsednictví je jako pyramida. Na vršku je premiér předsedající Evropské radě; ale pod ním je celá unijní mezivládní mašinérie – i v té nejposlednější pracovní skupině Rady musel být český úředník schopen řídit práci, hledat kompromisy, řešit problémy. I díky této neviditelné práci se české předsednictví může chlubit např. významným počtem schválené legislativy. 

3. Politicky jsme však předsednictví nezvládli, a to nejen (byť především) kvůli pádu vlády. Nastupovali jsme s velkým handicapem. Čeští politici  nejsou v EU zrovna jako ryba ve vodě a obraz celé české politiky je v očích mnoha zahraničních pozorovatelů a partnerů utvářen vystupováním Václava Klause. A to není dobrý základ pro silnou politickou roli v dnešní Evropské unii. Pád vlády byl jen ad absurdum dovedeným důkazem toho, že česká politická scéna ještě nedorostla své evropské roli. Odpovědnost za to nesou všechny politické síly dnes zastoupené v Poslanecké sněmovně

4. Plusové body si připsali ex-premiér Topolánek (a k mému upřímnému překvapení) ex-ministr Říman za roli v „plynové krizi“. Jen si kladu otázku, do jaké míry jsou schopni tuto zkušenost zhodnotit a vyvést z ní praktické závěry pro svůj postoj k EU a své uvažování o optimální strategii obhajoby našich zájmů (o čemž jsem zde již psal podrobněji).  

5. Asi největší šanci na kladné zapsání se do dějin EU má naše předsednictví díky Východnímu partnerství. Ale bohužel i tento „zlatý hřeb“ předsednictví je do určité míry promarněnou šancí. Hodně teď bude záležet na dalších předsednictvích, jak se tomuto tématu budou věnovat. Česko-švédská návaznost je z tohoto hlediska dobrá, ovšem pak přijde na řadu Španělsko a Belgie... Bude tak i na České republice, zda si své „dítě“ ohlídá. Doposud nám v EU chybělo silné téma, zde se jedno nabízí. Ale chceme-li být důvěryhodným „sponsorem“ východní politiky EU, máme ještě hodně co dělat, protože zakládající pražský summit byl jen rozpačitým začátkem. 

6. První den českého předsednictví jsme s Thierry Chopinem z francouzské Schumanovy nadace v komentáři pro Le Monde napsali, že skutečným testem úspěchu francouzského předsednictví bude Sarkozyho schopnost být loajální k tomu českému. Francouzský prezident nepřekročil svůj stín a v tomto testu neuspěl. 

7. Avšak byť nám Sarkozy udělal pár schválností, o nějakém „sebrání“ předsednictví ze strany Francie (o kterém se poněkud iracionálně koncem roku 2008 spekulovalo) nemohla samozřejmě být řeč.  Bohužel jsme si je „sebrali“ sami. Kéž by u nás tato smutná zkušenost posílila vědomí, že v dnešní Evropě nás nikdo neohrožuje – kromě nás samotných. Méně strašení unií (Lisabonem, velkými státy, sudetskými Němci, doplňte si...) a výmluv na ostatní, více sebevědomí a profesionality: to je cesta k naší dospělosti jakožto člena EU. Předsednictví bohužel ukázalo, že jsme ještě nepřekonali pubertální fázi... 

Na závěr se sluší poděkovat všem lidem, kteří toto předsednictví odpracovali – úředníci z „Vondrova“ úřadu a z jednotlivých ministerstev, naši diplomaté v Bruselu. Mají za sebou šest měsíců velmi intenzivní práce a asi i nepříjemný pocit částečně zmařené práce z hloupě žabomyších důvodů. Přitom právě díky těmto lidem je na českém předsednictví co chválit a obhajovat. Patří k bontónu na úředníky nadávat, posmívat se jim, kritizovat je. A česká státní správa si to bohužel často zaslouží. Ale předsednictví ukázalo, že v ní také existuje nemalý počet lidí, kteří umí v Evropě hrát první housle. Klobouk dolů.

Autor: Lukáš Macek | úterý 30.6.2009 23:01 | karma článku: 18,98 | přečteno: 2402x
  • Další články autora

Lukáš Macek

ODS v Bruselu: ouzká cesta k prozření?

Mnohokrát jsem v uplynulých letech poukazoval na to, že ODS se svou politikou v rámci Evropské unie stává „kůlem v plotě", čímž oslabuje český vliv v Unii. A že tedy právě strana, která se ráda ohání „obranou národních zájmů", svou politikou aktivně přispívá k tomu, aby Češi v Bruselu hráli slabší roli, než by se patřilo. Zavržením této politiky byl odchod europoslanců ODS ze středopravicové frakce EPP do nové „eurorealistické" frakce s britskými Konzervativci, polskou stranou PiS a pár obskurními spojenci z jiných zemí. Někteří tuto kritiku považovali za hysterické „antiíodéesáctví". To se nyní zřejmě přeneslo i na samotného šéfa europoslanců z ODS, Miroslava Ouzkého.

20.1.2010 v 10:20 | Karma: 14,93 | Přečteno: 3072x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Plusy a minusy dvojice Van Rompuy-Ashton

Jmenování „prezidenta" a „ministryně zahraničí" EU vyvolalo řadu komentářů, často poněkud povrchních. Vraťme se k tomuto tématu v několika bodech.

30.11.2009 v 13:07 | Karma: 12,03 | Přečteno: 3184x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Macek

Füleho nové šaty

Další promarněná šance... to je hlavní pocit, který mám z výběru českého kandidáta do Evropské komise. Mnoho komentářů se zaměřuje na osobu Štefana Füleho a na jeho minulost. Jakkoli tuto debatu chápu, hlavní problém vidím dnes přece jen jinde: ve způsobu, jakým byl vybrán.

13.11.2009 v 9:06 | Karma: 13,57 | Přečteno: 3921x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Ještě k Listině a Klausově "výjimce"

Michal Petřík, poradce Václava Klause, obhajujoval v HN požadavek na připojení České republiky k „protokolu o uplatňování Listiny základních práv EU v Polsku a ve Spojeném království" (HN, 29/10/09). Dává jej do souvislosti s majetkovými nároky sudetských Němců. Ocitoval i pasáž onoho protokolu, jehož platnost pro Českou republiku byla mezitím v Bruselu dojednána: "Listina nerozšiřuje možnost Soudního dvora EU ani jakéhokoliv soudu Polska či Spojeného království shledat, že právní předpisy, zvyklosti nebo postupy Polska či Spojeného království nejsou v souladu se základními právy, svobodami nebo zásadami, které listina potvrzuje." Škoda, že sám této citaci nevěnoval více pozornosti. Pochopil by, že bojovat proti právní závaznosti Listiny je zbytečné. A že v praxi je nejspíš zbytečný i zmíněný protokol.

6.11.2009 v 10:18 | Karma: 16,28 | Přečteno: 3477x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Další český trapas: druhý muž ve státě je euroanalfabet

Včera jsem tu psal, že by bylo pěkné, kdybychom ze sebe přestali v EU dělat hlupáky. A vyjádřil jsem naději, že nominace českého komisaře do nové Evropské komise by mohla být začátkem nápravy naší pověsti. Trvalo jen pár hodin, aby mne ctihodný představitel české politické reprezentace usvědčil z naivity.

5.11.2009 v 9:17 | Karma: 30,34 | Přečteno: 5179x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.