Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lisabonské pověsti české 1: diktát velmocí

Můj poslední článek o Lisabonské smlouvě jako obvykle spustil lavinu nadávek a zpochybňování mých motivací. Občas se však objevil i pokus o věcnou polemiku, zejména s mou tezí o rovnováze mezi „velkými“ a „malými“ v EU. Lisabon prý změnou hlasovacího systému v Radě EU zavede diktát velkých zemí.

Unie může fungovat jen tehdy, pokud v ní malé země nemají pocit, že jsou pátým kolem u vozu. A ZÁROVEŇ pokud v ní velké země nemají pocit, že se jejich vliv zcela rozpustil v davu malých zemí. Celá historie evropské integrace je proto také hledáním této rovnováhy. Již v zakládající šestici bylo nezbytné, aby Francie a Německo neměly pocit, že tančí podle not Beneluxu, a země Beneluxu zase neměly pocit, že jsou jen tak do počtu. Unijní rozhodovací systém je proto složitou, ale vyváženou mechanikou, která zabraňuje diktátu velkých malým a naopak. Před i po Lisabonu.

Princip tzv. vážených hlasů v Radě, který platí dnes, má spoustu nevýhod. Musí se přepočítávat při každém rozšíření. Obsahuje těžko obhajitelné deformace: proč má Polsko skoro stejně hlasů jako Velká Británie? Proč má Francie stejně hlasů jako sjednocené Německo? Proč mají Holanďané jen o 8% více hlasů než Belgičané, když jich je o 53% více?

Lisabon přináší jednodušší systém postavený na kombinaci dvou většin: je zapotřebí souhlasu alespoň 55% států, které dohromady reprezentují 65% obyvatel EU. Lze debatovat o tom, zda tyto hodnoty jsou ideální. Ze symbolických důvodů by bylo lepší třeba 60% pro obě kritéria. Ale kompromisu bylo dosaženo u kombinace 55-65 a není fatálního důvodu ji odmítat. Co se týče vypočítávání toho, o kolik jsme údajně oslabili atd., dovolím si odkázat na dva starší články (Oslabí nás Lisabon?; Lisabon: diktát z Paříže a Berlína?), kde mj. vysvětluji, že Lisabon velkým státům situaci oproti současnému stavu komplikuje.

Nový systém je srozumitelný. Nemusí být nijak upravován při vstupu nových zemí. Stojí na objektivních údajích. A hlavně: respektuje v úvodu zmíněnou rovnováhu. Jedno kritérium zvýhodňuje malé státy (55% států - přičemž velkých zemí je 6 z 27 a výhledově se tento nepoměr ještě zvýší ve prospěch malých); druhé zvýhodňuje naopak ty velké (65% populace EU nelze dosáhnout bez dohody s většinou velkých zemí). Systém tedy přesně odpovídá potřebám EU: velcí nemohou diktovat malým, malí nemohou diktovat velkým. Nezbývá, než hledat kompromis.

V politické kultuře EU se vžil zvyk, že když už se hledá kompromis, tak to není řešení pro těsnou většinou, ale obvykle rovnou snaha o konsensus. V praxi tak ve většině případů má každá země de facto právo veta. Politická kultura je tak další (byť křehkou) zárukou rovnováhy mezi malými a velkými. O tom, že se v Radě nepraktikuje žádné valcování těsných menšin, svědčí i statistiky. Např. v roce 2006 v případech, kdy nebylo rozhodnuto konsensem a došlo k hlasování, v 93% nehlasoval žádný stát proti. Pouze v 0,7% případů proti hlasovalo více než 5 zemí, nikdy však více než 8 (z 25).

Dodejme, že v nejdůležitějších oblastech je zachována jednomyslnost. To je velmi silná zbraň pro každou zemi: bez jejího souhlasu některé zásadní věci nemohou projít. Navíc koalice mezi zeměmi jsou proměnlivé: nikdy nevíte, kdy kterou zemi budete potřebovat, takže máte dobrý důvod partnery respektovat, naslouchat jim, hledat kompromis spíše než konfrontaci. To neznamená, že jednání nejsou tvrdá, že se každý nesnaží vyjednat maximum. Avšak staví to určité mantinely, obrušuje to hrany, zajišťuje to nezanedbatelný vliv i té nejmenší zemi.

Vedle teorií o tom, čí jsem placený agent, mne v diskusích na blogu fascinuje suverenita, se kterou někteří diskutující považují ostatní Evropany za hlupáky. Proč třeba Malťané, Litevci či Rakušané nemají s novým hlasovacím systémem problém? Ani v irských referendech to nebylo podstatné téma. Jedinou výjimkou bylo Polsko, které ztrácí těžko obhajitelný bonus z Nice. Že by všichni byli uplaceni Bruselem?

 

Autor: Lukáš Macek | úterý 20.10.2009 13:52 | karma článku: 16,95 | přečteno: 2626x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Euro, aneb (bolestivá) výchova k ctnosti

Při glosování dnešních problémů v eurozóně často zaznívá věta zdánlivě apelující na zdravý rozum: „Je přece nesmysl zavádět jednotnou měnu pro země, které na tom jsou ekonomicky každá jinak!“. Vtip je v tom, že přijetí eura nikdy nebylo myšleno ani prezentováno jako pouhé naroubování jednotné měny na spolek zemí, ve kterém si každý dál vede svou hospodářskou politiku, jak se mu zlíbí. Země přecházející na euro se zavazují vést nadále svou hospodářskou politiku v souladu s principy, na kterých stojí evropská Hospodářská a měnová unie (HMU), v logice celkové hospodářské konvergence.

12.10.2010 v 9:03 | Karma: 24,32 | Přečteno: 4310x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Macek

Euro – oběť vlastního úspěchu?

Události kolem eura a (nejen) Řecka vyvolaly škodolibý úsměv na tváři euroskeptiků. „Vždyť jsme to říkali! Euro je nesmyslný a škodlivý projekt!“ Na první pohled se může zdát, že mají pravdu. Ale jen na ten první... Po delší odmlce (letní tendence k „dolce farniente“ a hektičnost začátku akademického roku nejsou přítelem mého blogování...) se vracím (nejen) s malým seriálem na obranu eura.

11.10.2010 v 10:28 | Karma: 11,66 | Přečteno: 2378x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Macek

Koaliční smlouva na jednu stránku

Politici ODS, TOP09 a VV nám už skoro tři týdny pečou koaliční smlouvu. Na veřejnost prosakují nejrůznější dílčí informace o jejím obsahu. Jedno se zdá však již teď jasné: vyjednavači směřují k sepsání dlouhé a velmi detailní smlouvy. Nemyslím si, že je to šťastné řešení.

22.6.2010 v 14:01 | Karma: 20,23 | Přečteno: 2941x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Falešné a skutečné problémy s přímou demokracií typu VV

Mnohá média se v uplynulých dnech opakovaně pozastavovala nad skutečností, že Věci veřejné (VV) chtějí o koaliční smlouvě nechat rozhodnout své registrované příznivce v on-line referendu. A někteří komentátoři i politici mají tendenci to vydávat za příklad jejich nečitelnosti a nespolehlivosti jakožto politického partnera. Tento argument je nefér. Ale na druhou stranu pomíjí jeden skutečně problematický prvek vnitřního fungování VV, na který by se naopak partneři, novináři i občané Johnovy strany ptát určitě měli.

18.6.2010 v 17:37 | Karma: 14,64 | Přečteno: 2342x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Ještě k prohře Jiřího Paroubka

Jedním z velmi diskutovaných povolebních témat je výsledek ČSSD, příčiny jejího neúspěchu. Z některých s levicí více či méně sympatizujících kruhů i od samotného Jiřího Paroubka zaznívá nařek nad „antiparoubkovskou hysterií pravicových médií“. Byť na pojmu „hysterie“ možná něco je, toto vysvětlení mizerného výsledku ČSSD zaměňuje příčiny a následky.

17.6.2010 v 9:03 | Karma: 28,41 | Přečteno: 3064x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.