Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klausovy zlé a falešné větičky

Prohlášení Václava Klause ke schválení Lisabonské smlouvy Senátem není nijak překvapivé. Ale pár bodů v něm za krátký komentář stojí.

1. Prezident by měl doložit svá slova o „nevídaném politickém i mediálním, domácím i zahraničním nátlaku“. Já jsem viděl někdy ostrou, emotivní, většinou povrchní, ale vcelku normální demokratickou diskusi. A o protilisabonské tóny v ní určitě nebyla nouze. Navíc jestli někdo stupňoval tlak vytahováním argumentů na hraně šíření poplašné zprávy, byli to odpůrci Lisabonské smlouvy v čele s Václavem Klausem. 

2. „Selhání významné části našich politických elit“: to je silný výraz, který by rovněž prezident měl doložit. Nesouhlasit s Václavem Klausem a vnímat Evropskou unii jako správný rámec pro naši národní seberealizaci, to je selhání? Já bych považoval za selhání elit, kdybychom se naopak z procesu evropské integrace (do kterého jsme se 14 let tlačili) sami začali odsouvat. 

3. „Buď jsme po Listopadu opětovně nabyli suverenitu, a tím i odpovědnost za další osudy naší země, nebo to celé byl tragický omyl.“ Zapojení do EU včetně ratifikace Lisabonské smlouvy vnímám právě jako výraz naší suverenity a odpovědnosti politické reprezentace za osud země. 

4. „Nemohu si dovolit v jednu chvíli být zásadně proti, a pak, protože se mi to začíná hodit k mým osobním politickým či kariérním cílům, snadno změnit názor.“ Nikdo nežádá Václava Klause, aby říkal, že je Lisabonská smlouva dobrá. Jeho názor na ni všichni známe a jeho neschopnost své názory přehodnotit taktéž. Avšak od prezidenta můžeme požadovat, aby navzdory svému osobnímu názoru neblokoval vůli suveréna – tedy občanů reprezentovaných Parlamentem. Těžiště ratifikace je v její parlamentní fázi a ta je u konce; prezidentův podpis by měl být jen formalitou. A to tím spíše, že prezidentova legitimita je odvozena od Parlamentu.

5. „Lisabonská smlouva je pro tuto chvíli mrtvá, protože byla v jednom členském státě odmítnuta v referendu.“ Schovávat se za irskou ratifikaci je nedůstojné a překvapivé u člověka, který tak zdůrazňuje naši suverenitu. Je pravda, že dokud Irsko smlouvu neratifikuje, nemůže vstoupit v platnost – ale proč by to mělo bránit tomu, aby Česká republika řekla své „ano“ či „ne“? Je to stejně alibistické, jako kdyby někdo říkal „když všichni před námi řekli „ano“, musíme také říci „ano“. Nebo kdyby někdo odmítal přistoupit k ratifikaci s tím, že možná bude zbytečná, protože po nás někdo může říci „ne“. Takže pokud je VK proti, ať to říká sám za sebe a neschovává se za Iry.

V něčem vak musím dát Václavu Klausovi za pravdu. Ta část politické reprezentace, která „Lisabon“ podpořila, je velmi slabá v jeho obhajobě. Argument o pouhém „menším zlu“ je ubohý. Pokud si kdokoli myslí, že třeba jen desetina Klausových argumentů je pravdivá a opodstatněná, měl by spíš hlasovat proti, neboť prezidentova nařknutí jsou velmi vážná (ztráta suverenity, likvidace české státnosti, masivní převod kompetencí do EU oproti dnešnímu stavu, apod.). Říkat, že Klaus má v podstatě pravdu, ale ze strachu z Ruska musíme kývnout, je věcně nesprávné, politicky ktrátkozraké a lidsky zbabělé. Na hony je z toho cítit, že skutečný strach špičky ODS nemají z Ruska, ale z konfrontace s Klausem. Jak dlouho bude ODS trvat, aby si přiznala, že její problém s Evropskou unií netkví v unii, ale jen a jen v její myšlenkové závislosti na otci zakladateli?   

Autor: Lukáš Macek | čtvrtek 7.5.2009 16:55 | karma článku: 28,06 | přečteno: 2431x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Kdy ze sebe přestaneme v Bruselu dělat hlupáky?

Neznalost a povrchnost ve vztahu k Evropské unii bohužel patří ke standardní intelektuální výbavě (nejen) českých politiků. Ale ve věci „Klausovy výjimky" jsme svědky nebývalých výkonů. Prezident, poslanci a senátoři, šéfové politických stran i odboroví předáci papouškují snůšku nesmyslů. A média jim to poslušně baští.

4.11.2009 v 9:12 | Karma: 23,70 | Přečteno: 3665x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Jedno Lisabonské drama skončilo. Ale přijdou další...

Konečně! Česká republika dokončila ratifikaci Lisabonské smlouvy. Leda že by naši diplomaté ztratili ratifikační listiny cestou do Říma (až jejich uložením u italské vlády je ratifikace skutečně u konce). Vzhledem ke všemu, co jsme k Lisabonu předvedli, by to byla vcelku stylová tečka...

3.11.2009 v 18:50 | Karma: 19,24 | Přečteno: 3346x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Macek

Lisabonské pověsti české 3: o zakamuflované euroústavě

Odpůrci Lisabonské smlouvy ji rádi prezentují jako zaměrnou kamufláž někdejší tzv. euroústavy, jejíž ratifikace byla zastavena po té, co ji francouzští a nizozemští voliči v roce 2005 odmítli. Euroústava prý byla přepsána do nesrozumitelného jazyka, aby voliči neviděli, že parlamenty za jejich zády přijímají jimi zavržený text. Tuto legendu si osvojil např. i komentátor Martin Weiss z Lidových novin (LN, 19/10/2009: „Kdo se rozhodne prosadit odmítnutou euroústavu tak, že ji přepíše do nesrozumitelna, má o tom mlčet."). Teorie o spiknutí elit proti lidu má jen jednu vadu: věcně je zcela mimo.

30.10.2009 v 9:17 | Karma: 12,32 | Přečteno: 3077x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Lisabonské pověsti české 2: o utlačovaných Irech

Odpůrci Lisabonské smlouvy s oblibou tvrdí, že její ratifikace měla skončit, protože byla odmítnuta Irskem. Pokračování ratifikace v dalších zemích po irském referendu je prý protiprávní. A co víc, EU je prý nedemokratická, neboť Irové o smlouvě hlasovali podruhé. Tyto argumenty však neobstojí. Smlouva je mrtvá ve chvíli, kdy jedna či více vlád, které ji dojednaly a podepsaly, svůj podpis odvolá, resp. dá svým partnerům najevo, že ratifikaci nehodlá dokončit. To se však v Irsku nestalo.

27.10.2009 v 9:37 | Karma: 17,92 | Přečteno: 3491x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Václav Havel na Sciences Po

Václav Havel včera převzal na Sciences Po doktorát honoris causa. Jsem rád, že moje Alma Mater zvolila pravě tento způsob, jak připomenout 20. výročí pádu komunismu.

23.10.2009 v 19:16 | Karma: 16,02 | Přečteno: 3264x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:32

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Poslanci budou jednat o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:05

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.