Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klausovy zlé a falešné větičky

Prohlášení Václava Klause ke schválení Lisabonské smlouvy Senátem není nijak překvapivé. Ale pár bodů v něm za krátký komentář stojí.

1. Prezident by měl doložit svá slova o „nevídaném politickém i mediálním, domácím i zahraničním nátlaku“. Já jsem viděl někdy ostrou, emotivní, většinou povrchní, ale vcelku normální demokratickou diskusi. A o protilisabonské tóny v ní určitě nebyla nouze. Navíc jestli někdo stupňoval tlak vytahováním argumentů na hraně šíření poplašné zprávy, byli to odpůrci Lisabonské smlouvy v čele s Václavem Klausem. 

2. „Selhání významné části našich politických elit“: to je silný výraz, který by rovněž prezident měl doložit. Nesouhlasit s Václavem Klausem a vnímat Evropskou unii jako správný rámec pro naši národní seberealizaci, to je selhání? Já bych považoval za selhání elit, kdybychom se naopak z procesu evropské integrace (do kterého jsme se 14 let tlačili) sami začali odsouvat. 

3. „Buď jsme po Listopadu opětovně nabyli suverenitu, a tím i odpovědnost za další osudy naší země, nebo to celé byl tragický omyl.“ Zapojení do EU včetně ratifikace Lisabonské smlouvy vnímám právě jako výraz naší suverenity a odpovědnosti politické reprezentace za osud země. 

4. „Nemohu si dovolit v jednu chvíli být zásadně proti, a pak, protože se mi to začíná hodit k mým osobním politickým či kariérním cílům, snadno změnit názor.“ Nikdo nežádá Václava Klause, aby říkal, že je Lisabonská smlouva dobrá. Jeho názor na ni všichni známe a jeho neschopnost své názory přehodnotit taktéž. Avšak od prezidenta můžeme požadovat, aby navzdory svému osobnímu názoru neblokoval vůli suveréna – tedy občanů reprezentovaných Parlamentem. Těžiště ratifikace je v její parlamentní fázi a ta je u konce; prezidentův podpis by měl být jen formalitou. A to tím spíše, že prezidentova legitimita je odvozena od Parlamentu.

5. „Lisabonská smlouva je pro tuto chvíli mrtvá, protože byla v jednom členském státě odmítnuta v referendu.“ Schovávat se za irskou ratifikaci je nedůstojné a překvapivé u člověka, který tak zdůrazňuje naši suverenitu. Je pravda, že dokud Irsko smlouvu neratifikuje, nemůže vstoupit v platnost – ale proč by to mělo bránit tomu, aby Česká republika řekla své „ano“ či „ne“? Je to stejně alibistické, jako kdyby někdo říkal „když všichni před námi řekli „ano“, musíme také říci „ano“. Nebo kdyby někdo odmítal přistoupit k ratifikaci s tím, že možná bude zbytečná, protože po nás někdo může říci „ne“. Takže pokud je VK proti, ať to říká sám za sebe a neschovává se za Iry.

V něčem vak musím dát Václavu Klausovi za pravdu. Ta část politické reprezentace, která „Lisabon“ podpořila, je velmi slabá v jeho obhajobě. Argument o pouhém „menším zlu“ je ubohý. Pokud si kdokoli myslí, že třeba jen desetina Klausových argumentů je pravdivá a opodstatněná, měl by spíš hlasovat proti, neboť prezidentova nařknutí jsou velmi vážná (ztráta suverenity, likvidace české státnosti, masivní převod kompetencí do EU oproti dnešnímu stavu, apod.). Říkat, že Klaus má v podstatě pravdu, ale ze strachu z Ruska musíme kývnout, je věcně nesprávné, politicky ktrátkozraké a lidsky zbabělé. Na hony je z toho cítit, že skutečný strach špičky ODS nemají z Ruska, ale z konfrontace s Klausem. Jak dlouho bude ODS trvat, aby si přiznala, že její problém s Evropskou unií netkví v unii, ale jen a jen v její myšlenkové závislosti na otci zakladateli?   

Autor: Lukáš Macek | čtvrtek 7.5.2009 16:55 | karma článku: 28,06 | přečteno: 2431x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Dva Nečasové: který z nich vyhraje?

Na povolební scéně dnes máme dva Petry Nečase: Petra Nečase, lídra ODS, který pro svou stranu dosáhl historicky nejslabšího volebního výsledku. A Petra Nečase, potenciálního lídr středopravicového bloku, jehož síla nemá v dějinách České republiky obdoby... Kterého z nich si historie zapamatuje?

31.5.2010 v 14:07 | Karma: 23,04 | Přečteno: 2798x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

O co hraje TOP09?

Jakmile začalo být jasné, že spojenectví ODS, TOP09 a VV bude mít přes 115 hlasů, přirozená reakce snad všech pozorovatelů (ale i lídra ODS) byla jednoznačná: toto je budoucí středopravicová vládní koalice. O to podivněji působí, že vzápětí začal zaznívat disonantní hlas ze strany TOP09. Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek se okamžitě začali do Věci veřejných ostře trefovat.

31.5.2010 v 11:52 | Karma: 20,64 | Přečteno: 3544x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Volby 2010: nečekaně dobré zprávy

Upřímně řečeno, od letošních voleb jsem nic moc dobrého nečekal. O to milejší je dnešní překvapení z přehršle dobrých zpráv.

29.5.2010 v 20:42 | Karma: 29,94 | Přečteno: 3225x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Co čekat od nadcházejících voleb?

Jednou z tragédií české politiky je stav naší pravice, která dosud nepřekonala trauma z nesmyslně vyhroceného rozkolu z roku 1997. Na počátku 90. let přitom dostala historickou příležitost být motorem polistopadového vývoje. Po několika letech ji však trestuhodně promrhala a dodnes se z toho nevzpamatovala. Změní na tom něco nadcházející volby?

24.5.2010 v 10:13 | Karma: 37,91 | Přečteno: 8408x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

O trapných úvahách, kam s Topolánkem

Jak Mirek Topolánek oznámil, že končí v politice, začala média spekulovat o tom, čím se bude dál živit. Tyto úvahy jsou tristním svědectvím o stavu našeho veřejného života, a to minimálně ze dvou úhlu pohledu.

2.4.2010 v 9:11 | Karma: 37,38 | Přečteno: 8935x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.