Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K novoročnímu projevu Václava Klause

Často zde ostře polemizuji s názory a tvrzeními Václava Klause o EU. Dnes ale rád napíšu něco pozitivního: umírněný tón jeho novoročního projevu je slibným příspěvkem k úspěchu českého předsednictví EU. Jak už jsem tu psal, jsou dva Klausové: prezident České republiky a (anti)euroaktivista. 1. ledna k nám promluvil ten první. Nezapřel toho druhého, což po něm nelze chtít, ale udělal to decentně. Pokud by takto vystupoval i nadále, byla by to dobré nejen pro naše předsednictví, ale pro politickou debatu o EU obecně.

Je situace, kdy prezident k našemu úspěchu v EU pasivně přispívá tím, že aktivně neškodí, maximem toho, co můžeme od Václava Klause očekávat? Mnohé otázky, které ve věci Evropské unie klade, jsou legitimní. Kdyby ze svého arzenálu odstranil nepravdivé či účelově zkreslené argumenty (typu „evropská policie zasahující na našem území“) i verbální a symbolické provokace (narážky na SSSR, RVHP, Mnichov, předsednictví jako pouhé rozdávání upomínkových předmětů, apod.), jeho výroky o EU by sice ztratily na mediální atraktivitě, ale na evropské politické scéně by posílila jejich váha. Otázka je, zda mu o to jde či zda mu lépe vyhovuje, když se tváří v tvář reakcím na své provokace stylizuje do role „disidenta“ či přímo mučedníka. Nadcházející týdny a měsíce možná přinesou odpověď. 

S Václav Klausem souhlasím, když říká, že EU má být „prostorem skutečně demokratickým, prostorem, kde je politické rozhodování co nejblíže k občanovi, kde je každý politik nucen se občanovi zodpovídat a kde může být politik účinně kontrolován“. Bohužel se však už neshodneme v hodnocení dnešní unie a Lisabonské smlouvy ve světle těchto kritérií. Jsem přesvědčen, že v kategorii mezinárodních organizací je dnešní EU široko daleko nejdemokratičtějším útvarem – právě proto, že je originální (a proto tak složitou a nesnadno pochopitelnou) unií států i občanů. A Lisabonská smlouva přináší další posun správným směrem (posílení role Evropského parlamentu, posílení politické odpovědnosti klíčových představitelů unie, posílení kontrolní role národních parlamentů, atd.). To neznamená, že považuji dnešní EU za dokonalou. Opak je pravdou. Unie se musí dál vyvíjet a v mnohém změnit. Ale s Václavem Klausem a jeho příznivci se radikálně liším v názoru na léky, které je jí třeba předepsat. Například Lisabonskou smlouvu považuji za rozumnou a realistickou terapii, zatímco pro Václav Klause je to smrtící jed. 

V jedné věci Václavu Klausovi nerozumím: když říká, že k členství v EU neexistuje alternativa. Kdybych si o EU, o logice evropské integrace, o (ne)užitečnosti vytváření nadnárodního politického systému myslel to, co říká on, bez váhání bych byl proti našemu členství v EU. Z nějakého důvodu se však Václav Klaus nechce odhodlat k výzvě k vystoupení z EU a proto si vytváří mýtus o dosavadní „jakžtakž dobré EU“, kterou by Lisabonská smlouva od základu změnila a zkazila. Ovšem Lisabon nepřináší změnu kursu evropské integrace, jen jej potvrzuje a plavidlo jménem EU upravuje tak, aby lépe plulo. Pokud si někdo myslí, že lepší než jedna velká loď je houf 27 člunů a že navíc my s tím svým člunem chceme systematicky plout někam jinam než většina ostatních, pak je skutečně lepší z té lodi vystoupit. Zůstávat na ní a dělat vše proto, aby stála na místě nebo šla dokonce ke dnu, je špatné řešení pro nás i pro ostatní.

 

Autor: Lukáš Macek | pondělí 5.1.2009 13:46 | karma článku: 17,87 | přečteno: 2176x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Euro, aneb (bolestivá) výchova k ctnosti

Při glosování dnešních problémů v eurozóně často zaznívá věta zdánlivě apelující na zdravý rozum: „Je přece nesmysl zavádět jednotnou měnu pro země, které na tom jsou ekonomicky každá jinak!“. Vtip je v tom, že přijetí eura nikdy nebylo myšleno ani prezentováno jako pouhé naroubování jednotné měny na spolek zemí, ve kterém si každý dál vede svou hospodářskou politiku, jak se mu zlíbí. Země přecházející na euro se zavazují vést nadále svou hospodářskou politiku v souladu s principy, na kterých stojí evropská Hospodářská a měnová unie (HMU), v logice celkové hospodářské konvergence.

12.10.2010 v 9:03 | Karma: 24,32 | Přečteno: 4310x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Macek

Euro – oběť vlastního úspěchu?

Události kolem eura a (nejen) Řecka vyvolaly škodolibý úsměv na tváři euroskeptiků. „Vždyť jsme to říkali! Euro je nesmyslný a škodlivý projekt!“ Na první pohled se může zdát, že mají pravdu. Ale jen na ten první... Po delší odmlce (letní tendence k „dolce farniente“ a hektičnost začátku akademického roku nejsou přítelem mého blogování...) se vracím (nejen) s malým seriálem na obranu eura.

11.10.2010 v 10:28 | Karma: 11,66 | Přečteno: 2378x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Macek

Koaliční smlouva na jednu stránku

Politici ODS, TOP09 a VV nám už skoro tři týdny pečou koaliční smlouvu. Na veřejnost prosakují nejrůznější dílčí informace o jejím obsahu. Jedno se zdá však již teď jasné: vyjednavači směřují k sepsání dlouhé a velmi detailní smlouvy. Nemyslím si, že je to šťastné řešení.

22.6.2010 v 14:01 | Karma: 20,23 | Přečteno: 2941x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Falešné a skutečné problémy s přímou demokracií typu VV

Mnohá média se v uplynulých dnech opakovaně pozastavovala nad skutečností, že Věci veřejné (VV) chtějí o koaliční smlouvě nechat rozhodnout své registrované příznivce v on-line referendu. A někteří komentátoři i politici mají tendenci to vydávat za příklad jejich nečitelnosti a nespolehlivosti jakožto politického partnera. Tento argument je nefér. Ale na druhou stranu pomíjí jeden skutečně problematický prvek vnitřního fungování VV, na který by se naopak partneři, novináři i občané Johnovy strany ptát určitě měli.

18.6.2010 v 17:37 | Karma: 14,64 | Přečteno: 2342x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Ještě k prohře Jiřího Paroubka

Jedním z velmi diskutovaných povolebních témat je výsledek ČSSD, příčiny jejího neúspěchu. Z některých s levicí více či méně sympatizujících kruhů i od samotného Jiřího Paroubka zaznívá nařek nad „antiparoubkovskou hysterií pravicových médií“. Byť na pojmu „hysterie“ možná něco je, toto vysvětlení mizerného výsledku ČSSD zaměňuje příčiny a následky.

17.6.2010 v 9:03 | Karma: 28,41 | Přečteno: 3064x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.